Τα ελληνοτουρκικά ψηλά στη λίστα των σοβαρών απειλών για την παγκόσμια σταθερότητα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ

Τα ελληνοτουρκικά είναι η έκτη κατά σειρά, από τις σοβαρές απειλές για την Παγκόσμια σταθερότητα, επισήμανε  στο Φόρουμ των Δελφών ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, προσθέτοντας,  ότι έχουν αυξηθεί τα γεωπολιτικά και περιβαλλοντικά ρίσκα.

Αναφέρθηκε στην σοβαρή  οικονομική κρίση στην Τουρκία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου,  αλλά και ότι πιθανά θα χρησιμοποιήσει τα εκατομμύρια προσφύγων, για να πιέσει την Ευρώπη για παραχωρήσεις και χρηματοδοτήσεις. Η Ελλάδα θα δεχτεί την Τουρκική πίεση για το προσφυγικό, που θα έχει δυσάρεστες εθνοκοινωνικές συνέπειες για τη χώρα μας, δεδομένης της απροθυμίας των ευρωπαίων εταίρων μας, όχι μόνο να λύσουν το προσφυγικό-μεταναστευτικό στην «πηγή», δηλαδή στις χώρες προέλευσης των μεταναστών, αλλά να δεχτούν τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών,  αναλογικά,  από την Ελλάδα.

Η πρόσκαιρη εκτόνωση στην ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι το αποτέλεσμα της «διπλωματίας των σεισμών», που όπως ήταν αναμενόμενο, δεν είχε μεγάλη χρονική διάρκεια.

Η Τουρκία ποτέ δεν είπε, ότι εγκατέλειψε ή έστω ανέστειλε τις πάγιες διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδας, σε βάρος της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας και εθνικής κυριαρχίας.

Έτσι λοιπόν, δεν προξένησε κάποια ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι, ο Υπουργός Εξωτερικών  της  Τουρκίας ο Μ. Τσαβούσογλου μας προσγείωσε, ή μάλλον επανέφερε στην πραγματικότητα, όσους  έλληνες αιθεροβατούσαν σχετικά με τις αγαθές προθέσεις της Τουρκίας και την εμπέδωση ενός κλίματος συνεργασίας των δύο γειτονικών και συμμάχων στο ΝΑΤΟ κρατών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TV 100, δήλωσε πως «στο Αιγαίο υπάρχουν νησίδες και νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους. Εμείς δικαίως λέμε πως μας ανήκουν, και οι Έλληνες λένε πως τους ανήκουν. Μετά από αυτές τις διαφωνίες, προκύπτουν εντάσεις».

Οι απόψεις αυτές, αποτελούν τον  πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Μια τουρκική εξωτερική πολιτική, αριστοτεχνικά σχεδιασμένη, σαφώς αναθεωρητική, επιθετική και επεκτατική.

Έχουμε και την μάλλον «ουδέτερη» απάντηση  του Ελληνικού Υπουργείου  Εξωτερικών ότι: «Η διαφορά μας είναι μία. Δεν θα επιτρέψουμε η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία να μετατραπεί σε δημόσιο διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Επίσης καυστικός ήταν στο σχόλιό του ο Μ. Τσαβούσογλου, για τη παρουσία  Ελλήνων Αξιωματούχων στις εκδηλώσεις για την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων:  «η Πρόεδρος της Ελλάδας και ο υπουργός Άμυνάς τους,  πήγαν και έκαναν δηλώσεις για τη δήθεν Γενοκτονία, λες και έχουν τέτοια υποχρέωση»

Υπενθυμίζουμε ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, σε μήνυμά της στο Twitter, είχε επισημάνει  πως «είναι καθήκον όλων η καταπολέμηση κάθε μορφής μισαλλοδοξίας, ώστε όλοι οι άνθρωποι να είναι ασφαλείς, ανεξάρτητα από την ταυτότητα, την καταγωγή ή τις πεποιθήσεις τους». Και ειλικρινά απορώ, που είναι το μεμπτό στο μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας;

Και σαν να μην έφταναν  όλα  αυτά,  έχουμε και προεκλογικό σποτ του κυβερνώντος κόμματος του ΑΚΡ, που  εμφανίζει το σύνολο σχεδόν των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου υπό τουρκική κατοχή το οποίο μάλιστα, παρουσίασε ο πρόεδρος  Ταγίπ Ερντογάν σε προεκλογική εκδήλωση.

Τα νησιά Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Κως, αλλά και η δυτική Θράκη εμφανίζονται στο τουρκικό προεκλογικό σποτ, κάτω από την τουρκική σημαία.

Βέβαια, κατανοούμε, αλλά δεν δικαιολογούμε…

Η Τουρκία,  είναι μόλις λίγες μέρες από τις εκλογές 14 Μαΐου, και οι  δύο υποψήφιοι για την Προεδρία, οι Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου,  πλειοδοτούν σε επεκτατικά  και  νέο-οθωμανικά οράματα, που είναι ελκυστικά στο εθνικιστικό ακροατήριο των τούρκων  ψηφοφόρων, που αποτελούν μια αρκετά μεγάλη εκλογική δεξαμενή. Παρεμπιπτόντως να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τον μέσο όρο δέκα δημοσκοπήσεων, ο Κιλιτσντάρογλου φέρεται να αποσπά το 47,5% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 44,4% για τον Ερντογάν, ενώ ο Ιντζέ κινείται στο 6,6 %.   Είναι σαφές ότι, η συγκεκριμένη εικόνα παραπέμπει σε δεύτερο γύρο, όπου θα δώσουν μάχη για την Προεδρία οι Κιλιτσντάρογλου και Ερντογάν .

Όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές, ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Α. Μπλίνκεν, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του σε Αθήνα και Άγκυρα, διεμήνυσε ότι, η ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων επιβάλλεται να  γίνει άμεσα και μέσω διαλόγου, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, ώστε να προκύψει συμφωνία σε όλα τα μείζονα διμερή προβλήματα (δηλαδή τις τουρκικές ιταμές αξιώσεις), όπως, το μοίρασμα του Αιγαίου στη μέση, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, η «συνεκμετάλλευση» των ενεργειακών πόρων, η αναγνώριση τουρκικής μειονότητας σε Δωδεκάνησα, η δημιουργία ειδικού καθεστώτος στην Θράκη, αλλά και το τουρκολιβυκό μνημόνιο και το casus belli για τα 12 μίλια.

Επισημαίνουμε ότι από ελληνικής πλευράς και κατά την προεκλογική περίοδο, τουλάχιστον μέχρι τώρα, είναι  ήπιες οι αναφορές των τριών μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών κομμάτων (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ)  για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Το ΚΚΕ, δεν έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του την απειλή της Τουρκίας, αφού θεωρεί ότι δεν αφορά το ΛΑΟ αλλά τις κυρίαρχες ελίτ. Το ΜΕΡΑ25, δεν έχει κανένα σχόλιο στο αίτημα της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Τα κόμματα του ακροδεξιού φάσματος, πλειοδοτούν στον «κερδοφόρο» εθνικισμό του εσμού των εθνοπαραφρόνων, ενώ τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, στον Εθνομηδενισμό ….

https://www.militaire.gr/ellinotourkika-kapoutsis-4/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα