Τα αντίπαλα στρατόπεδα και η Ευρώπη: Έτοιμοι για τη μάχη της Σύρτης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ζεσταίνουν τις «μηχανές» τα αντίπαλα στρατόπεδα στην Λιβύη για την μεγάλη μάχη που θα κρίνει την Λιβυκή κρίση  στον άξονα Σύρτης – Αλ Τζούφρα η οποία αποτελεί πλέον το πεδίο όπου η μέχρι τώρα σύγκρουση δια «αντιπροσώπων» κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ευθεία σύγκρουση των δυνάμεων που υποστηρίζουν τον Αλ Σάρατζ από την μια και τον στρατηγό Χαφτάρ από την άλλη.

Η Σύρτη και η Αλ Τζούφρα είναι  κομβικής σημασίας περιοχές και για τον λόγο αυτό έχει τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα  από τον Σάρατζ και την Τουρκία η «απελευθέρωση» τους από τις δυνάμεις του Χαφταρ που τις έχουν  θέσει υπό τον έλεγχο τους τους τελευταίους μήνες.

Την ίδια στιγμή η Αίγυπτος που υποστηρίζει τον στρατηγό, δήλωσε ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή οποιαδήποτε κίνηση εναντίον της Σύρτης, καθώς πλέον θα τεθεί θέμα ασφάλειας για την ίδια, επομένως δεν πρόκειται να μείνει αδρανής.

Και η Μόσχα δηλώνει παρούσα με τις δυνάμεις των μισθοφόρων της Wagner, ενώ τουρκικά ΜΜΕ διέρρεαν τις προηγούμενες ημέρες ότι η επίθεση εναντίον τουρκικών στόχων στην βάση Αλ Βατίγια έγινε από ρωσικά μαχητικά που σταθμεύουν στην Ανατολική Λιβύη.

Η Σύρτη σε απόσταση 450 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης είναι η πύλη που εφόσον πέσει στα χέρια των δυνάμεων της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας GNA τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την προέλαση στην ανατολική Λιβύη που αποτελεί την βάση του στρατηγού Χαφτάρ και του Λιβυκού κοινοβουλίου. Κάτι τέτοιο θα φέρει δίπλα στα σύνορα με την Αίγυπτο δυνάμεις που συνδέονται με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους αλλά και μισθοφόρους από την Συρία που συνδέονται με ακραίες ισλαμικές ομάδες.

Όμως η Σύρτη έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία καθώς εκεί είναι εγκατεστημένες οι πιο σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα.

Την περασμένη Πέμπτη ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι δέχθηκε στο Κάϊρο την αντιπροσωπεία των φυλών της Λιβύης που ζήτησαν την συνδρομή της Αιγύπτου, βάσει και της απόφασης της Βουλής που είναι επίσης εγκατεστημένη στην Ανατολική Λιβύη εφόσον συνεχισθεί και κλιμακωθεί η «παρέμβαση ξένων δυνάμεων που απειλεί την ακεραιότητα της Λιβύης».

Η ανταπόκριση της Αιγύπτου ήταν άμεση και ο Αιγύπτιος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι η χώρα του με την παρέμβαση της «μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς επι του πεδίου» και ότι δεν θα μείνει αδρανής σε κάθε προσπάθεια παρέμβασης ξένων δυνάμεων. Ο Αλ Σίσι  επανέλαβε ότι οι εξελίξεις στην Λιβύη συνιστούν απειλή για την ίδια την ασφάλεια της Αιγύπτου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι οι αιγυπτιακές προειδοποιήσεις έχουν τον ίδιο ως παραλήπτη, απάντησε δηλώνοντας ότι η Τουρκία «δεν θα αφήσει μόνους τους Λίβυους Αδελφούς» και ότι κάθε απόπειρα της Αιγύπτου να επέμβει θα είναι παράνομη.

Η απάντηση από την Αίγυπτο ήταν η δρομολόγηση για έγκριση από τη Βουλή απόφασης που θα εξουσιοδοτεί την ακόμη και στρατιωτική παρέμβαση της στην λιβυκή κρίση…

Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία προκειμένου να στείλει μηνύματα στο Κάϊρο προσκάλεσε στην Άγκυρα τον Αιθίοπα υπουργό Εξωτερικών, καθώς η Αίγυπτος είναι στα πρόθυρα πολεμικής σύγκρουσης με την Αιθιοπία λόγω της κρίσης για τα νερά του Νείλου. Η τελευταία χωρίς συμφωνία, έχει αποφασίσει να περιορίσει την ροή του ποταμού προκειμένου να γεμίσει το φράγμα που κατασκεύασε, με αποτέλεσμα να απειλείται η επιβίωση εκατομμυρίων Αιγυπτίων που η ζωή τους συνδέεται με τον Νείλο.

Η στάση της Ευρώπης

Την ώρα που επαπειλείται μια περιφερειακή σύγκρουση, η ΕΕ γνωρίζει  τους κινδύνους αλλά δεν καταφέρνει να βρει τρόπους δράσης για μια κρίση που εξελίσσεται στην γειτονιά της.

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας επιχείρησαν να παρέμβουν στην κρίση  καλώντας «όλα τα μέρη στη Λιβύη και τους ξένους υποστηρικτές τους να τερματίσουν άμεσα τις εχθροπραξίες και να παύσουν την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων ανά τη χώρα». Προειδοποίησαν ότι θα  εξετάσουν την πιθανή επιβολή κυρώσεων εάν συνεχισθούν οι παραβιάσεις   του εμπάργκο όπλων…

Βεβαίως αυτές οι απειλές μάλλον δεν είναι πειστικές, καθώς η Γερμανία δεν θέλει να ενοχλήσει την Τουρκία η οποία αποτελεί και τον πρώτο πελάτη της πολεμικής της βιομηχανίας, ενώ η Ιταλία ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την εξασφάλιση  από την κυβέρνηση Σάρατζ διαβεβαιώσεων ότι θα επαναρχίσει άμεσα η δραστηριοποίηση των ιταλικών εταιριών στην Λιβύη.

Αυτό ήταν και το αντικείμενο της επίσκεψης στην Τρίπολη της υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Λουτσιανα Λαμποργκέζε. Οσο για την Γαλλία, έχοντας πάρει θέση υπέρ του Χαφτάρ προσπαθεί να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα στην Λιβύη.

liberal.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα