Τα αλβανικά κόμματα αλλάζουν την κατάσταση των Αλβανών στη Βόρεια Μακεδονία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η αλβανική αντιπολίτευση στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, εκπροσωπούμενη από τη Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση και το Εναλλακτικό Κόμμα, που διατήρησαν τον συνασπισμό τους μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές, θα ξεκινήσουν συνταγματικές αλλαγές για να αλλάξουν το καθεστώς της αλβανικής γλώσσας στις συνταγματικές διατάξεις για να αφαιρεθεί από τη χρήση η ονομασία «κοινοτική γλώσσα 20%» καθώς και τον όρο «γλώσσα διαφορετική από τα μακεδονικά», αναφέρει βουλγαρικό δημοσίευμα.

Τα δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν στην εφημερίδα Koha ότι οι επιτροπές σε επίπεδο κόμματος προετοιμάζουν την πρωτοβουλία με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στις συνταγματικές τροποποιήσεις και ότι οι βουλευτές τους αναμένεται να τις υποβάλουν στο κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Αλβανικά κόμματα που αποτελούν μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού, της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ενσωμάτωση και του Κινήματος Μπέσα, θα υποστηρίξουν επίσης τις αλλαγές.

Αξιωματούχοι του VMRO-DPMNE επιβεβαίωσαν ότι είναι έτοιμοι να μην αντιταχθούν σε μια τέτοια πρωτοβουλία.

Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή στη θέση αυτού του κόμματος, διότι στις συνταγματικές τροποποιήσεις στις αρχές του 2018, οι οποίες αφορούσαν το δικαίωμα χρήσης των γλωσσών των εθνοτικών κοινοτήτων, οι οποίες είναι πάνω από το 20% του πληθυσμού σε μια δεδομένη περιοχή, το VMRO-DPMNE ήταν έντονα εναντίον του.

Όταν ο νόμος για τις γλώσσες ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο, το VMRO-DPMNE έκανε περισσότερες από 35.000 τροπολογίες για να εμποδίσει την έγκρισή του.

Προφανώς, αυτό το κόμμα επιδιώκει επίσης προσέγγιση με τις αλβανικές πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου να βελτιώσει τις προοπτικές του για πιθανή μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού μαζί τους.

Η έγκριση αυτών των συνταγματικών τροποποιήσεων απαιτεί την υποστήριξη τουλάχιστον 80 βουλευτών, κάτι που φαίνεται εφικτό σε αυτό το στάδιο, επειδή όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, εκτός από την Αριστερά, έχουν εκφράσει κάποια υποστήριξη για τέτοιες τροπολογίες.

Μια άλλη πρόταση νομοθετικής αλλαγής από τα δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει ακόμη περισσότερες εντάσεις μεταξύ ορισμένων πολιτικών κομμάτων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, βουλευτές των δύο κομμάτων υπέβαλαν τροποποιήσεις στον νόμο περί ιθαγένειας, σκοπός του οποίου είναι η άρση των εμποδίων στην απόκτηση ιθαγένειας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας(PCM), από ορισμένες κατηγορίες ατόμων που την έχουν αρνηθεί εδώ και πολύ καιρό. . .

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις αποσκοπούν στη διευκόλυνση των κριτηρίων απόκτησης υπηκοότητας PCM ή στην παροχή νέων ευκαιριών για την εφαρμογή τους.

Μία από τις προτάσεις στοχεύει στη συμπερίληψη της γνώσης της αλβανικής γλώσσας και όχι μόνο των λεγόμενων μακεδονικών για να αποκτήσει ιθαγένεια, καθώς η αλβανική γλώσσα είναι ήδη επίσημη σε αυτήν τη χώρα.

Μια άλλη σημαντική τροποποίηση είναι η αυτόματη χορήγηση υπηκοότητας σε όλους τους κατοίκους της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας που ήταν πολίτες της πρώην Γιουγκοσλαβίας στις 8 Σεπτεμβρίου 1991.

Επιπλέον, βουλευτές από αυτά τα δύο κόμματα απαιτούν την κατάργηση μιας από τις προϋποθέσεις, που είναι ένας σοβαρός περιορισμός. διοικητικού χαρακτήρα.

Είναι θέμα εξάλειψης της ανάγκης απόκτησης άδειας από τις υπηρεσίες ασφαλείας για την απόκτηση ιθαγένειας.

Αυτό το υποχρεωτικό έγγραφο πρέπει να αναφέρει ρητά ότι το άτομο που υποβάλλει αίτηση για υπηκοότητα δεν αποτελεί «κίνδυνο για το κράτος».

Αυτή η προϋπόθεση επίσης δεν επιτρέπει σε μεγάλο αριθμό ατόμων να αποκτήσουν υπηκοότητα.

Η πρόταση για αυτές τις τροπολογίες θα εξεταστεί από τους βουλευτές στην αντίστοιχη κοινοβουλευτική επιτροπή. Εκτιμάται ότι περισσότερα από 60.000 άτομα μπορούν να επωφεληθούν από τις αλλαγές εάν τεθούν σε ισχύ για να αποκτήσουν την ιθαγένεια της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να αποκτήσουν υπηκοότητα, παρόλο που ζουν σε αυτήν τη χώρα για δεκαετίες, ακριβώς λόγω των πολλών διαφορετικών συνθηκών που συχνά δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια σε αυτό το θέμα.

Ο μεγάλος στόχος της αλβανικής αντιπολίτευσης είναι να πραγματοποιήσει αυτές τις αλλαγές στον νόμο περί ιθαγένειας και να τεθεί σε ισχύ πριν από την απογραφή που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη άνοιξη, έτσι ώστε αυτά τα άτομα να μπορούν να εγγραφούν, επειδή η συντριπτική πλειοψηφία της σχετικής κατηγορίας κατοίκων της RSM είναι Αλβανοί που γεννήθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο ή σε άλλα μέρη της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Μέχρι στιγμής, τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, με εξαίρεση την Αριστερά του Απασίεφ, δεν έχουν σχολιάσει αυτήν την πρόταση τροποποίησης του νόμου περί ιθαγένειας. Η «Αριστερά» αντιτίθεται σε αυτές τις προτάσεις διότι, εάν εγκριθούν, θα αυξήσουν σημαντικά το ποσοστό του αλβανικού πληθυσμού στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η συλλογή δεδομένων σχετικά με την απογραφή πληθυσμού, νοικοκυριών και κατοικιών στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει την 1η Απριλίου 2021, θα περιλαμβάνει ερωτήματα σχετικά με την εθνική κοινότητα στην οποία ανήκει ο πολίτης, αλλά ενδέχεται να μην είναι εγγεγραμμένη ανά γλώσσα, τι μιλάει. Τα κόμματα της Αλβανικής αντιπολίτευσης εκφράζουν ήδη ανησυχίες για πιθανή χειραγώγηση κατά την απογραφή και την επεξεργασία δεδομένων.

Οι ανησυχίες απορρέουν από το γεγονός ότι η Στατιστική Υπηρεσία RSM πρέπει να διενεργήσει την απογραφή, και μόνο το 14% του προσωπικού της είναι Αλβανοί, προκαλώντας αμφιβολίες μεταξύ των αλβανικών κομμάτων ως προς το εάν η διαδικασία θα είναι ελαττωματική εις βάρος των Αλβανών.

Τα δικαιώματα των Αλβανών στη RSM σχετίζονται άμεσα με το μερίδιό τους στον πληθυσμό σε ολόκληρη τη χώρα και στους μεμονωμένους δήμους.

Πρόκειται για δικαιώματα που σχετίζονται με τη χρήση της γλώσσας, καθώς και τη χρήση της εθνικής σημαίας της Αλβανίας σε δημόσιους χώρους.

Εάν εγκριθούν, αυτές οι δύο νομοθετικές αλλαγές θα βελτιώσουν σημαντικά τη συλλογική κατάσταση των Αλβανών στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Παρά τις αρχικές μέτριες αντιδράσεις των κομμάτων της βόρειας Μακεδονίας, είναι απίθανο να εγκριθούν τόσο σύντομα και χωρίς κάποια προσαρμογή, διότι θα οδηγούσαν πράγματι σε μια πιο σοβαρή αλλαγή στις ισορροπίες μεταξύ των διαφόρων κοινοτήτων της χώρας, γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

 

«Μακεδονικό Επιστημονικό Ινστιτούτο»- «Македонски научен институт»

 

https://www.echedoros-a.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα