Ταραγμένα τα νερά Ισραήλ Λιβάνου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αποτρεπτική η προσέλκυση επενδύσεων εν μέσω των ανοιχτών γύρων αδειοδότησης στις δυο χώρες
Με θερμό επεισόδιο προειδοποιεί η Βηρυτός το Τελ Αβίβ με αφορμή τον «νόμο για θαλάσσιες περιοχές» που προτείνει το Ισραήλ σε διαφιλονικούμενη περιοχή των δυο ΑΟΖ

Η ισραηλινή προσπάθεια για επιβολή της κυριαρχίας της σε μια αμφισβητούμενη περιοχή της Μεσογείου έχει εξοργίσει τον Λίβανο, θέτοντας τις δυο χώρες αντιμέτωπες, την ώρα που αμφότερες προσπαθούν να προσελκύσουν ξένους επενδυτές πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΑΟΖ τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η διαφωνία για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δυο έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, λειτουργώντας ως υπενθύμιση των περιφερειακών γεωπολιτικών κινδύνων καθώς τόσο το Ισραήλ όσο και ο Λίβανος θέλουν να διασφαλίσουν ενεργειακές επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Αν και η διαμάχη μεταξύ των δυο εκτείνεται πίσω πολλά χρόνια, εντούτοις, επανήλθε στην επιφάνεια τις τελευταίες ημέρες μετά την αποκάλυψη ότι η ισραηλινή κυβέρνηση σχεδιάζει να προτείνει έναν «νόμο για θαλάσσιες περιοχές», επιδιώκοντας να καθιερώσει την κυριαρχία του Ισραήλ στην επίμαχη περιοχή, την οποία οι δύο χώρες διεκδικούν και ισχυρίζονται ότι ανήκει στα δικά του χωρικά ύδατα.

Διάλογο προτείνει το Ισραήλ
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι επιδιώκουν να επιλύσουν το ζήτημα μέσω του διαλόγου και της διαμεσολάβησης, αλλά παράλληλα θα πρέπει να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους μετά την απόφαση του Λιβάνου να εντάξει τη συγκεκριμένη διαφιλονικούμενη περιοχή στον γύρο αδειοδότησης της ΑΟΖ του που προκήρυξαν πέρσι. Οι νότιες διαφιλονικούμενες περιοχές με το Ισραήλ εκτιμάται πως έχουν καλύτερες προοπτικές για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Η κυβέρνηση του Λιβάνου πρότεινε ορισμένες άδειες που περιλαμβάνουν επίσης αμφισβητούμενο έδαφος», δήλωσε στους Financial Times o Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς, προσθέτοντας πως «Πριν, το status quo ήταν ότι κανείς δεν πράττει τίποτα στην επίμαχη περιοχή».

Ο κ Στάινιτς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σύγκρουση, χαρακτηρίζοντάς την ως «ήσσονος σημασίας», σημειώνοντας ότι το μέσο πλάτος της περιοχής υπό συζήτηση είναι μόλις 7χλμ. «Είμαι αρκετά σίγουρος ότι στα επόμενα ένα ή δυο χρόνια θα πρέπει να επιλυθεί μέσω κάποιου είδους διάλογου ή διαμεσολάβησης,» είπε.

Οργισμένος ο Λίβανος
Την ίδια ώρα, ωστόσο, από την πλευρά του, ο ομιλητής του κοινοβουλίου του Λιβάνου, Ναμπί Μπέρι, περιέγραψε τη θαλάσσια περιοχή ως «τα Shebaa Farms της θάλασσας», παραπέμποντας ουσιαστικά σε μια διαφιλονικούμενη χερσαία έκταση γης μεταξύ των δύο χωρών, όπου έχουν συγκρουστεί τα ισραηλινά στρατεύματα και οι μαχητές της Χεζμπολάχ .

«Εάν [το Ισραήλ] συνεχίσει το επεκτατικό του σχέδιο μέσω της κυβέρνησης και της Κνεσέτ (ισραηλινή βουλή), αυτό σημαίνει ότι η σπίθα του πολέμου έχει αρχίσει να διαγράφεται στον ορίζοντα», δήλωσε ο κ. Μπέρι σε δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα. «Εμείς, από την πλευρά μας στον Λίβανο, δεν θα μείνουμε σιωπηλοί και δεν θα αποδεχτούμε κανένα συμβιβασμό σχετικά με τα δικαιώματα του λαού μας σε αυτούς τους πόρους, οι οποίοι για εμάς έχουν ένα βαθμό αγιότητας».

Έκκληση στον ΟΗΕ
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ο σκοπός του νομοσχεδίου για θαλάσσιες περιοχές που βρίσκεται υπό συζήτηση είναι να «προσδιορίσει με σαφήνεια τις διαφορετικές περιοχές των θαλάσσιων και των ισραηλινών νόμων που ισχύουν εκεί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Το Ισραήλ δεν περιλαμβάνει την επίμαχη περιοχή στη διαδικασία υποβολής προσφορών στην ΑΟΖ του που ξεκίνησε το περασμένο έτος. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ προσπάθησαν να παίξουν τον ρόλο του μεσολαβητή για την επίλυση του προβλήματος. «Θέλουμε τα Ηνωμένα Έθνη να έρθουν και να το διευθετήσουν, θέλουμε μια μπλε γραμμή στη θάλασσα όπως ακριβώς έχουμε μια μπλε γραμμή στη γη», δήλωσε ο βουλευτής του Λιβάνου Μοχάμαντ Γκαμπαν.

Επιμέλεια: Μάριος Πουλλάδος

http://www.sigmalive.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα