Του Μιχάλη Ψύλου

από την εφημερίδα Δημοκρατία

Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας βλέποντας σε ένα καφενείο στις Ροβιές την απίστευτη ποδοσφαιρική ταπείνωση της μεγάλης Μπαρτσελόνα από τους Βαυαρούς της  Μπάγερν με 8-2! Τα σχόλια έδιναν και έπαιρναν στη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα παρακολουθώντας την συντριβή των Καταλανών και φυσικά πολλοί θυμήθηκαν τα λόγια του Γκάρι Λίνεκερ ότι «ποδόσφαιρο είναι ένα παιγνίδι που στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί»!
-«Μόνο που οι Γερμανοί κερδίζουν και στην πολιτική-τουλάχιστον στην Ευρώπη» πετάχτηκε ένα «καρφί» από τη γαλαρία. «Δεν είδατε τι έγινε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης; Οι Γερμανοί δεν δίστασαν να αδειάσουν τους Ελληνες και τους Κύπριους, τους υποτιθέμενους εταίρους τους στην Ευρωπαική Ενωση,για χάρη της Τουρκίας. Τα συμφέροντα βλέπετε…».Και φυσικά η κουβέντα άναψε και τα σχόλια για το Βερολίνο ήταν τόσο …επικριτικά ,που αδυνατώ να σας τα μεταφέρω…
«Οι Τούρκοι απειλούν και αλωνίζουν στη Μεσόγειο προβλέποντας μόνο λόγια από την ΕΕ» γράφαμε στη «δημοκρατία» την παραμονή της  περίφημης τηλεδιάσκεψης των «27» και δυστυχώς δεν διαψευστήκαμε!  Το ρεπορτάζ αποκάλυψε  ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας αρνήθηκε κατηγορηματικά να εκδωθεί κοινή ανακοίνωση που να καταδικάζει την Τουρκία για την προκλητική συμπεριφορά της στην Ανατολικη Μεσόγειο .Τι κι αν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζήτησε μία πιο σκληρή διατύπωση κατά της Τουρκίας, η οποία θα ζητούσε τον άμεσο τερματισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων του ωκεναογραφικού σκάφους Oruc Reis! O Γερμανός ομόλογός του έκλεισε οριστικά τη συζήτηση και η τηλεδιάσκεψη εστιάστηκε στο πραγματικό θέμα για το οποίο είχε συγκληθεί : Την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία.Τα ελληνοτουρκικά θα εξεταστούν στην επόμενη,άτυπη τηλεδιάσκεψη των 27 Υπουργών Εξωτερικών στα τέλη Αυγούστου! Και μέχρι τότε βλέπουμε…Περιμένοντας λίγα ψίχουλα αλληλεγγύης από το Βερολίνο… Την ίδια ώρα μάταια αναζητούσαμε το Σαββατοκύριακο κάποιο σχόλιο για τα ελληνοτουρκικά στον γερμανικό Τύπο.Ούτε μία αναφορά στις σημαντικότερες εφημερίδες.Σιγή ιχθύος…Η γερμανική ιστοσελίδα “t-online.de” εμφανίστηκε μάλλον να επαινεί τον Τούρκο πρόεδρο γράφοντας ότι «ο Ερντογάν δεν θέλει να υποχωρήσει στη διαμάχη του με την Ελλάδα,παρά τις απειλές για κυρώσεις ,λέγοντας : Ποτέ δεν υποκύπτουμε στη ληστεία…».
… To μόνο θέμα από την Τουρκία που φαίνεται να απασχολεί τον Γερμανικό Τύπο είναι ότι η Τουρκία προχωράει στην κατασκευή ηλεκτρικού αυτοκινήτου -του  Togg-που θα είναι ανταγωνιστικό με τα γερμανικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα και πιο φτηνό ,αφού θα κοστίζει 22.000 ευρώ.Σύμφωνα με την γερμανική ιστοσελίδα Business  insider  μάλιστα «κάπου  ένα εκατομμύριο μοντέλα Togg αναμένεται να κυκλοφορήσουν από τη γραμμή συναρμολόγησης έως το 2030».

Αντίθετα, οι Τουρκικές εφημερίδες πανηγυρίζουν δυστυχώς και λοιδωρούν την Ελλάδα και την Κύπρο για τη στάση των «εταίρων» μας στην ελληνο-τουρκική κρίση: «Γερμανικό φρένο στην Ελλάδα» ήταν ο τίτλος της Hurriyet. «Τα αιτήματα της Ελλάδας στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ …προσέκρουσαν στο εμπόδιο της Γερμανίας.Το Βερολίνο,χάλσε τους υπολογισμούς της Αθήνας και ευνόησε τον διάλογο» γράφει η τουρκική εφημερίδα.Για να καταλάβουμε φυσικά τι είδους διάλογο επιδιώκει η Γερμανία ,αλλά και η Τουρκία!

Σύμφωνα με την Sabah  «το ελληνο δίδυμο δεν μπόρεσε να βρει αυτό που περίμενε από την ΕΕ
Στην έκτακτη τηλεσύνοδο των υπουργών Εξωτερικών η Ελλάδα και η Κύπρος δεν πέτυχαν  την καταδίκη της έκκλησης της Τουρκίας για τις κινήσεις της  στην ανατολική Μεσόγειο. Πολλά κράτη μέλη, ειδικά η Γερμανία και η Ευρωπαική Επιτροπή ,δεν υποστήριξαν αυτό το αίτημα» γράφει η τουρκική εφημερίδα.Σύμφωνα με την Sabah «η Γερμανία επιδιώκει μόνο την άμεση ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση με μεσολαβητή το Βερολίνο για την εξεύρεση πολιτικής λύσης». Υποστηρίζει μάλιστα ότι «η υπογραφή της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας έχει ενοχλήσει το Βερολίνο και γι αυτό η Γερμανία αντέδρασε τόσο έντονα στη συνεδρίαση της ΕΕ»

Για «απογοήτευση της Ελλάδας από την ΕΕ» κάνει λόγο η Yeni Safak ενώ η Millyet προκαλεί ακόμη περισσότερο υποστηρίζοντας ότι «ο  φόβος αυξάνεται στην Ελλάδα, καθώς μετά  την άρνηση της Γερμανίας να υποστηρίξει τα στρατιωτικά βήματα της Γαλλίας στη Μεσόγειο  , η κυβέρνηση της Αθήνας επέστρεψε με άδεια χέρια από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και  δεν μπόρεσε να πάρει αυτό που ήθελε από τη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του ,Μάικ Πομπέο στη Βιέννη».  Οι τουρκικές εφημερίδες προβάλουν μάλιστα την μετάβαση του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον…Αγιο Δομίνικο προκειμένου να συναντηθεί με τον Πομπέο, στο περιθώριο της εθνικής εορτής της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Και αν οι Τουρκικές εφημερίδες αξιοποιούν για λόγους προπαγάνδας και εσωτερικής κατανάλωσης τη συμπεριφορά των «εταίρων» μας σε αυτή την κρίσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα φάση της ιστορίας μας,ο πρόεδρος Ερντογάν προχώρησε στο διά ταύτα: Εντελώς αποθρασυμμένος  έσπευσε να εκδώσει νέα Navtex και για δεύτερο σεισμογραφικό σκάφος- το Yavuz- που θα πραγματοποιήσει γεωτρητικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κύπρου ,στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 18 Αυγούστου. Το τουρκικό σεισμογραφικό θα συνοδεύουν τρία πολεμικά σκάφη ,το  Ertuğrul Bey, το Osman Bey και  το Orhan Bey για υποστήριξη,όπως ανακοίνωσε η Αγκυρα.
Ο Τούρκος πρόεδρος σε συνάντηση που είχε το Σάββατο με τους επικεφαλής των επαρχιακών οργανώσεων του κόμματός του «θυμήθηκε»  μάλιστα την Συνθήκη των Σεβρών πριν από 100 χρόνια -η οποία όπως είπε «είχε στόχο να διαλύσει την Τουρκία» και απείλησε ότι σήμερα «θα προστατεύσουμε τη «Γαλάζια Πατρίδα με αποφασιστικότητα και δεν θα διστάσουμε ποτέ να απαντήσουμε στην παραμικρή παρενόχληση του Oruç Reis.”
Σε διοχετευμένα,ταυτόσημα ρεπορτάζ διαφόρων τουρκικών εφημερίδων ,αναφέρεται ότι «το σεισμογραφικό ερευνητικό πλοίο Oruç Reis πήρε το όνομά του πήρε το όνομά του από τον Οθωμανό ναύαρχο Ορούτς Ρέις , ο οποίος άφησε το αποτύπωμά του στην οθωμανική ναυτιλία με τη φράση του ότι ‘’το δικαίωμά μας στη ζωή θα καθορίζεται από το όσο έχουμε δύναμή να πολεμάμε’’-μιά φράση που διατηρείται σε ισχύ στην Ανατολική Μεσόγειο».
Εχει άδικο η γαλλική Le Figaro όταν χαρακτηρίζει τον Ερντογάν ως τον «επιθετικό σουλτάνο ​​που προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση»; Η γαλλική εφημερίδα εκτιμά ότι  «ο Ερντογάν έχει γίνει το κύριο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Τα ευρωπαϊκά όνειρα μιας φιλελεύθερης Τουρκίας, κληρονόμου του Ατατούρκ και των κοσμικών του πεποιθήσεων, ανήκουν τώρα στον κήπο των ψευδαισθήσεων. Το νεο-οθωμανικό σχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο εθνικιστικός, ισλαμιστικός και αυταρχικός δρόμος που ακολουθεί εδώ και αρκετά χρόνια, επιβεβαιώνει τις  νεοϊμπεριαλιστικές φιλοδοξίες του στη Μεσόγειο και τον αγώνα του ενάντια στη δυτική κουλτούρα ,απομακρυνόμενος από τους παραδοσιακούς συμμάχους του» γράφει η Le Figaro.
Και την ίδια ώρα οι παραδοσιακοί «σύμμαχοι» της Ελλάδας ταυτίζονται με τον Ερντογάν… Ακούει κανείς;

https://www.militaire.gr/quot-tapeinosi-apo-toys-germanoys-quot-poy-stirizoyn-anoichta-toyrkia-kai-loidoroyn-tin-ellada/