Τακιμιάσανε – Ο πόλεμος Τουρκίας-ΗΠΑ σπρώχνει τον Ερντογάν στην αγκαλιά του Πούτιν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Ανάλυση που αξίζει να διαβαστεί για τη μεταστροφή του Ερντογάν

Γιατί στράφηκε στους S-400 ο Τούρκος πρόεδρος

Ίσως να είναι πολύ αργά για να σταματήσει η προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία γι’ αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να χρησιμοποιήσουν «έξυπνη» διπλωματία και αμυντική βοήθεια (προς την Άγκυρα) για να φέρουν τον Ερντογάν πίσω στο… μαντρί του ΝΑΤΟ, σχολιάζει ο Sinan Ülgen επισκέπτης ερευνητής στο Carnegie Europe για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Οι δύο σύμμαχοι ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί μετά την απόφαση της Άγκυρας να αποκτήσει S-400, ένα οπλικό σύστημα που σύμφωνα με τις ΗΠΑ μπορεί να συλλέξει δεδομένα σχετικά με οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ και να υπονομεύσει τις αμυντικές δυνατότητες της Συμμαχίας.
Τον Δεκέμβριο του 2017, Τουρκία και Ρωσία έδιναν τα χέρια ολοκληρώνοντας μία συμφωνία αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση των ρωσικών πυραύλων, που πρόκειται να παραδοθούν τον Ιούλιο. Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία παράδοσης των S-400, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ασκήσει πιέσεις στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η ακύρωση της συμφωνίας για S-400 με τη Μόσχα δεν είναι δυνατή.
Κορυφαίοι Γερουσιαστές των ΗΠΑ συνυπογράφουν στους New York Times άρθρο σύμφωνα με το οποίο η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών όπλων θα απαιτούσε από την Ουάσινγκτον να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις και να σταματήσει την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-35. Οι γερουσιαστές Μάρκο Ρούμπιο και Ρόμπερτ Μενέντες εισήγαγαν επίσης νομοσχέδιο την Τρίτη ζητώντας να σταματήσει η παράδοση 100 F-35 εφόσον η Τουρκία ολοκληρώσει την αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400.
Σύμφωνα με τον αναλυτή για τον Ερντογάν η επιλογή των S-400 ήταν μία τακτική (ένας ελιγμός) για να πείσει την Ουάσινγκτον να βελτιώσει τους όρους πώλησης των Patriot στην Τουρκία, την ώρα που η Άγκυρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή από τον πολλαπλασιασμό των βαλλιστικών πυραύλων στη Μέση Ανατολή.
Αντί για μια πιο… σωστή απάντηση που θα επέτρεπε στην Άγκυρα να αναπτύξει δυνατότητες για την άμυνα εναντίον βαλλιστικών πυραύλων μέσω της μεταφοράς τεχνολογίας και ευκαιριών συμπαραγωγής, η Συμμαχία προσέφερε μια σταδιακή προσαρμοστική ασπίδα πυραυλικής άμυνας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι σε θέση να καλύψει ολόκληρη την τουρκική επικράτεια , ανέφερε στη συνέχεια ο αναλυτής.
Εν τω μεταξύ, η συμφωνία για τουςS-400 έχει γίνει ένα σημαντικό συστατικό στοιχείο της πολιτικής της Άγκυρας στη Συρία, όπου η Άγκυρα εμφανίζεται ενοχλημένη από την υποστήριξη των ΗΠΑ στην κουρδική πολιτοφυλακή, την οποία η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί απειλή για την ασφάλειά της.
Εξαρτήματα των S-400 made in Turkey;
Να σημειώσουμε πως μέσα στην εβδομάδα που προηγήθηκε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως ορισμένα εξαρτήματα των S-400 μπορούν να παράγονται στην Τουρκία βάσει των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα.
«Δεν γίνεται και δεν μπορεί να γίνει λόγος για παραγωγή όλων των σταδίων των S-400. Πρόκειται για νέα είδη εξοπλισμών. Όμως μπορούμε αναμφίβολα, να μιλήσουμε για την παραγωγή , τμηματικά, κάποιων ανταλλακτικών», δήλωσε ο Πεσκόφ, διευκρινίζοντας ότι γίνεται λόγος για μια τέτοιου είδους από κοινού παραγωγή στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

infognomon
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα