ΤΑΖ: Στρατηγική εκφοβισμού στο προσφυγικό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στο προσφυγικό, οι αιτιάσεις της Λευκωσίας κατά της Άγκυρας και η καταδίκη Σαρκοζί στον γερμανικό Τύπο.

Εκτενές ρεπορτάζ φιλοξενεί και πάλι η εφημερίδα του Βερολίνου TAZ για την τύχη των προσφύγων στην Ελλάδα, τις δυσκολίες στη διαδικασία χορήγησης ασύλου και τις κακές συνθήκες διαβίωσης. Ως αφορμή παίρνει την τύχη ενός ζευγαριού από το Αφγανιστάν που συμμετέχει σε ένα αντιρατσιστικό φεστιβάλ στην Αθήνα. Το ζευγάρι είχε ζήσει προηγουμένως και στη Λέσβο και στον καταυλισμό της Μόριας, τον οποίο περιγράφει ως «κόλαση».

Στη συνέχεια το άρθρο παραθέτει στοιχεία που πιστοποιούν τη θεαματική μείωση το τελευταίο διάστημα προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και σημειώνει: «Οι λόγοι για τη σημαντική μείωση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα οφείλονται κυρίως στις περιοριστικές πολιτικές της συντηρητικής κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Από την ανάληψη των καθηκόντων του στις 8 Ιουλίου 2019, επιδιώκει τη μείωση του αριθμού των νέων αιτούντων άσυλο στο μέτρο του δυνατού». Όσον αφορά την πολιτική που ακολουθειται στο ανατολικό Αιγαίο γράφει: «Εδώ προφανώς χρειάζονται άλλες παράνομοι μέθοδοι για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, τα λεγόμενα pushbacks.Πρόκειται για παράνομες επανπροωθήσεις προσφύγων, στους οποίους δεν δίνεται καθόλου η ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Αυτό φαίνεται αποτελεσματικό, αλλά παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Αυτό όμως είναι αδιάφορο στην ελληνική κυβέρνηση».

Και λίγο παρακάτω σημειώνει: «Η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι: εκφοβισμός, εκφοβισμός, εκφοβισμός. Τα γεγονότα στο Αφγανιστάν ενέτειναν αυτή την πολιτική. Αμέσως μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία στην Καμπούλ, το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή του Αρχηγού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη στην Αθήνα. Το μόνο θέμα ήταν η αποτροπή των προσφυγικών ροών από το Αφγανιστάν και εάν είναι απαραίτητο με πρόσθετα μέτρα για την ασφάλεια των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων με την Τουρκία. Οι Έλληνες βλέπουν τους μετανάστες ως επικίνδυνους εισβολείς που βοηθούν την εχθρική Τουρκία υπό τον αυταρχικό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδας».

Η Κύπρος και η Τουρκία

Λευκωσία, πέρασμα στην Πράσινη Γραμμή Λευκωσία, πέρασμα στην Πράσινη Γραμμή

Ένα ρεπορτάζ ακόμη ελληνικού ενδιαφέροντος στο RND, στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας, με τον τίτλο «Έχει στόχο η Άγκυρα μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία; Η Κύπρος εγείρει σοβαρές κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας». To άρθρο σημειώνει πως «Η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει στρατιωτική βάση για drones στο τμήμα της Κύπρου που ελέγχει, πως ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης κατηγόρησε την Άγκυρα για στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής και πως στόχος είναι μόνο ο “έλεγχος της Μέσης Ανατολής, του Ισραήλ και ο έλεγχος της Αιγύπτου”». Στο άρθρο αναφέρεται ότι: « Η χώρα ακολουθεί μια πολιτική στα χνάρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία έπεσε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε ο Χριστοδουλίδης στο πρακτορείο ειδήσεων AP. “Η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει μια περιφερειακή ηγεμονία. Και αυτό είναι θέμα ανησυχίας για όλες τις χώρες της περιοχή” ».

Η καταδίκη Σαρκοζί

O πρώην Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί O πρώην Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει την καταδικαστική απόφαση για κατ’ οίκον περιορισμό του πρώην Προέδρου Νικολά Σαρκοζί εξαιτίας της υπέρβασης του επιτρεπόμενου ορίου στις προεκλογικές δαπάνες. Η εφημερίδα γράφει: «Η απόφαση, την οποία θέλει τώρα να εφεσιβάλει όπως την πρώτη φορά, έχει αποτρεπτική επίδραση στους επόμενους πολιτικούς, κάτι που είναι ένα καλό σημάδι για τη Γαλλία. Θα υπάρξουν σκληρές μάχες στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, οι οποίες όμως θα πρέπει να διεξαχθούν σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες. Φυσικά, θα ήταν καλύτερο έαν δεν ήταν οι δικαστές που έβαζαν τους πολιτικούς στη θέση τους αλλά οι  ψηφοφόροι».

Μαρία Ρηγούτσου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα