Τέλος η Κομισιόν για την Γκάμπριελ – Ανέλαβε το τιμόνι της Βουλγαρίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το GERB προτείνει μια κυβέρνηση με ορίζοντα ενός έτους. Κάτι τέτοιο δείχνει να ταιριάζει στην ατζέντα της Γκάμπριελ, διότι θα της επιτρέψει να θέσει υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη άνοιξη. [EPA-EFE/VASSIL DONEV]

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη Μαρίγια Γκάμπριελ, η οποία παραιτήθηκε από τη θέση της επιτρόπου της ΕΕ για την καινοτομία, την έρευνα και τον πολιτισμό την ίδια ημέρα.

Η παραίτηση της Γκάμπριελ έγινε δεκτή από την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία την ευχαρίστησε για το έργο της και της ευχήθηκε να αξιοποιήσει την εμπειρία της στην ΕΕ στη χώρα της.

Η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι στο μεταξύ, η εκτελεστική αντιπρόεδρος Μαργκρέτε Βεστάγκερ και ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς θα επιβλέπουν το χαρτοφυλάκιό της.

Η επιστροφή της Γκάμπριελ στην εθνική πολιτική ήταν μια πρωτοβουλία του ηγέτη του κόμματος GERB Μπόικο Μπορίσοφ, σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει τις διαδοχικές αποτυχίες σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης μετά τις πέντε εκλογικές αναμετρήσεις που διεξήχθησαν στη Βουλγαρία τα τελευταία δύο χρόνια.

Το κόμμα GERB κέρδισε τις εκλογές της 2ας Απριλίου, αλλά διαθέτει μόνο 69 βουλευτές στο κοινοβούλιο των 240 εδρών και χρειάζεται βοήθεια για να βρει συμμάχους.

«Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να έχει η Βουλγαρία μια σταθερή, λειτουργική, κανονική κυβέρνηση. Για το σκοπό αυτό, η πρότασή μου θα είναι για μια κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων, ενωμένη γύρω από σαφείς προτεραιότητες που έχουν έναν στόχο – την ευημερία των Βουλγάρων και την εξουσία της Βουλγαρίας», δήλωσε η Γκάμπριελ κατά την παραλαβή της εντολής.

Ο Ράντεφ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι έδωσε προθεσμία μιας εβδομάδας στην Γκάμπριελ για να υποβάλει πρόταση για το υπουργικό συμβούλιο, σημειώνοντας ότι το έργο της θα είναι δύσκολο.

Το GERB προτείνει μια κυβέρνηση με ορίζοντα ενός έτους. Κάτι τέτοιο δείχνει να ταιριάζει στην ατζέντα της Γκάμπριελ, διότι θα της επιτρέψει να θέσει υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη άνοιξη.

Σε αυτό το στάδιο, το GERB και ο δεύτερος πολιτικός σχηματισμός – ο φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός Αλλαγή Συνεχίζει-Δημοκρατική Βουλγαρία (PP-DB) βρίσκονται σε αντιπαράθεση όσον αφορά τα αντίστοιχα οράματά τους για μια κυβέρνηση.

Το PP-DB έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξει μια κυβέρνηση που θα υποδείξει το GERB. Έτσι, φαίνεται καθόλου απίθανο ο Γκάμπριελ να λάβει υποστήριξη από το PP-DB.

Ο Γκάμπριελ μίλησε τη Δευτέρα με εκπροσώπους τριών άλλων κομμάτων στο κοινοβούλιο – του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP), του κυρίως εθνοτικού τουρκικού Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (DPS) και του λαϊκιστικού «Υπάρχει και τέτοιος λαός» (ITN), σε μια προσπάθεια να βρει εναλλακτικές λύσεις για κοινοβουλευτική υποστήριξη.

Μετά τις συνομιλίες, η επικεφαλής των σοσιαλιστών, Κορνέλια Νίνοβα, ανακοίνωσε ότι το BSP αποσύρεται από τις διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση με εντολή του GERB και δεν θα το υποστηρίξει σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία.

Το λαϊκιστικό ITN επεσήμανε ότι η υποστήριξη του κόμματος δεν ήταν άνευ όρων.

Μόνο το DPS δήλωσε ξεκάθαρα ότι συμφωνεί με τις προτεραιότητες του Γκάμπριελ και προσέφερε τους εμπειρογνώμονές του να συμμετάσχουν στο σχέδιο.

Εάν το GERB έπρεπε να βασιστεί μόνο στο DPS και το ITN, οι τρεις δυνάμεις θα είχαν συνολικά 116 βουλευτές, πέντε λιγότερους από την απαιτούμενη πλειοψηφία. Θεωρητικά, θα μπορούσαν ακόμα να εκλέξουν ένα υπουργικό συμβούλιο αν αρκετοί βουλευτές του αντίπαλου στρατοπέδου δεν παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η πρώτη εντολή δίνεται στη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη. Το GERB έχει στη διάθεσή του επτά ημέρες για να σχηματίσει υπουργικό συμβούλιο. Εάν οι προσπάθειες σχηματισμού υπουργικού συμβουλίου αποτύχουν ή το Κοινοβούλιο απορρίψει το προτεινόμενο υπουργικό συμβούλιο, η δεύτερη εντολή θα πάει στο PP-DB. Εάν αποτύχουν, ο Πρόεδρος θα δώσει την τελευταία εντολή σε μια πολιτική δύναμη της επιλογής του. Εάν η τρίτη προσπάθεια αποτύχει, ο Πρόεδρος θα παύσει το Κοινοβούλιο και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Οι τρέχουσες προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης επισκιάζονται από τα σκάνδαλα γύρω από τον γενικό εισαγγελέα της Βουλγαρίας Ιβάν Γκέσεφ, ο οποίος κατηγορήθηκε, μεταξύ άλλων και από τον αναπληρωτή του, ότι υπονόμευσε τη φήμη του δικαστικού συστήματος με βάση τις γκάφες κατά τη διερεύνηση μιας υποτιθέμενης απόπειρας δολοφονίας. Ο Γκάμπριελ υποσχέθηκε ότι το πρώτο βήμα που θα κάνει είναι να ζητήσει την απομάκρυνση του Γκέσεφ. Ο τελευταίος, ωστόσο, δήλωσε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να παραιτηθεί.

Από Krassen Nikolov | EURACTIV.bg | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα