Σ. Ερεκάτ, αγωνιστής μέχρι τέλους για την ειρήνη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στενός συνεργάτης του Γιασέρ Αραφάτ, ο Ερεκάτ ανήκε στους βετεράνους διαπραγματευτές για την ειρήνευση των Παλαιστινίων με το Ισραήλ, που όμως δεν κατάφερε να επιτύχει. Νικήθηκε από τον κορωνοϊό.

    

Westbank Ramallah | Palästinenser-Unterhändler Saeb Erekat, 2018 (Debbie Hill/UPI Photo/Imago Images) 

Όποιοι δημοσιογράφοι έτυχε να βρεθούν στην κηδεία του Γιασέρ Αραφάτ τον Νοέμβριο του 2004 στο αρχηγείο του, στη Μουκάτα, θα θυμούνται ασφαλώς τον ψηλό, κομψό, ψαρομάλη κύριο να συνοδεύει υψόλαβαθμους αξιωματούχους και αντιπροσωπείες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης προς τη σωρό του εκλιπόντος, του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων, για να δώσουν τον τελευταίο ασπασμό. Ο Σαέμπ Ερεκάτ ήταν ο πιο στενός σύμβουλος και συνεργάτης του Αραφάτ. Από τα χρόνια του κοινού τους ένοπλου αγώνα με τη Φατάχ για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης, όπως υποδηλώνει και το όνομα, μέχρι τον θάνατό του στις 11 Νοεμβρίου του 2004 σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Μεσολάβησαν 16 χρόνια και μια ημέρα.

Πάντα στο τραπέζι των διαραγματεύσεων

Με μία ιστορική χειραψία οι Γιασέρ Αραφάτ και Γιτζάκ Ράμπιν επισφραγίζουν τις συμφωνίες του ΌσλοΜε μία ιστορική χειραψία οι Γιασέρ Αραφάτ και Γιτζάκ Ράμπιν επισφραγίζουν τις συμφωνίες του Όσλο

Σε όλες αυτές τις δεκαετίες ένοπλης πάλης και στη συνέχεια ατέλειωτων διαπραγματεύσεων για τη ειρήνευση με το Ισραήλ και τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών, ο Ερεκάτ ήταν η πιο αναγνωρίσιμη φιγούρα στο διεθνές παλκοσένικο. Δεν υπήρχε διαπραγμάτευση που να μην συμμετέχει. Η σχέση του με τους δημοσιογράφους ήταν άριστη. Πάντα αποδέχονταν προσκλήσεις διεθνών τηλεοπτικών μέσων για να “εξηγήσει” την αραβοισραηλινή διένεξη και να αναλύσει τις παλαιστινιακές θέσεις. Μαζί με την Χανά Ασραουί ήταν από τους πιο γνωστούς παλαιστίνιους πολιτικούς παγκοσμίως. Κάθισε ατέλειωτες ώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το 1991 ανήκε στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στη διάσκεψη ειρήνης της Μαδρίτης. Η μεγάλη επιτύχια όμως ήρθε αργότερα, με τις συμφωνίες του Όσλο, το 1993, που θεωρήθηκαν σταθμός στη διαδικασία ειρήνευσης στην Εγγύς Ανατολή. Ο Ερεκάτ ανέλαβε επικεφαλής διαπραγματευτής της PLO, θέση που διατήρησε ακόμη και τα επόμενα χρόνια, όταν οι ελπίδες για ειρήνη συνεχώς έσβηναν. Αλλά αυτός ήταν πάντα παρών, είτε στις διαπραγματεύσεις στο Camp David το 2000, είτε στην αιγυπτιακή πόλη Τάμπα το 2001, αλλα και στις επόμενες προσπάθειες αναθέρμανσης του ειρηνευτικού διαλόγου.

Σε συνέντευξη με τη DW τον περασμένο Μάιο με αντικείμενο τις αμφιλεγόμενες προσαρτήσεις, από τους Ισραηλινούς, τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, είχε εκφράσει σκέψεις αλλά και απογοήτευση και για τον δικό του ρόλο ως επικεφαλής διαπραγματευτής. Ο ρόλος του σε αυτό το αξίωμα αμφισβητήθηκε έντονα. Το 2011 ο τηλεοπτικός σταθμός Al Jazeera αποκάλυψε τα λεγόμενα Palestine Papers, με λεπτομέρειες για υπέρμετρες παραχωρήσεις σε διαπραγματεύσεις με Ισραηλινούς συναδέλφους του. Οι αντιδράσεις της παλαιστινιακής κοινής γνώμης ήταν καταστροφικές. Ο ίδιος διατείνεται ότι δεν ελήφθησαν υπόψη τα συμφραζόμενα. Για λίγο παραιτήθηκε από το πόστο του, για να επανέλθει όμως σε μικρό χρονικό διάστημα.

Τον νίκησε ο κορωνοϊός

Σε μία από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του, σε συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο τον περασμένο ΦεβρουάριοΣε μία από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του, σε συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο τον περασμένο Φεβρουάριο

Ο θάνατός του έρχεται σε μια περίοδο που έχουν εξανεμιστεί σχεδόν οριστικά οι προοπτικές για επίλυση των διαφορών ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους. Ιδιαίτερα από το 2017, μετά την ανακήρυξη από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως μοναδικής πρωτεύουσας των Ισραηλινών, που οδήγησε την παλαιστιναική ηγεσία να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις. Αρχές του 2020 ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε το νέο του σχέδιο για την περιοχή, ονομάζοντάς “όραμα για την ειρήνη” ή “το ντίλ του αιώνα”, το οποίο όμως οδήγησε σε νέες εντάσεις, επειδή ευνοούσε κυρίως τις ισραηλινές θέσεις. Ο Ερεκάτ ήταν εμφανώς απογοητευμένος. “Εδωσα τον καλύτερο εαυτό μου για να επιτύχω ειρήνη με το Ισραήλ, αλλά ήρθαν ένας πρωθυπουργός και ένας αμερικανός πρόεδρος να τορπιλίσουν ο,τιδήποτε θα μπορούσε να οδηγήσει στην ειρήνη”, είπε χαρακτηριστικά.

Αρχές Οκτωβρίου μολύνθηκε με τον νέο ιό. Στην αρχή τα συμπτώματα ήταν ήπια. Αλλά η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και στις 18 Οκτωβρίου αποφασίστηκε να μεταφερθεί από το σπίτι του, στην Ιεριχώ, σε ισραηλινό νοσοκομείο. Ανήκε στις ομάδες υψηλού κινδύνου, γιατί πριν από 3 χρόνια λόγω χρόνιας πνευμονοπάθειας έκανε μεταμόσχευση πνευμόνων στις ΗΠΑ. Ειρωνία της τύχης: Ανάμεσα στα βιβλία που έγραψε για τη διπλωματία και την επίλυση διενέξεων ήταν και ένα που κυκλοφόρησε φέτος τον Μάιο για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παλαιστινιακή κοινωνία.
Ειρήνη Αναστασοπούλου (afp, dpa, dw)

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα