Σύνοδος ΟΑΣΕ 2019: Στην Βαρσοβία η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άρχισε την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019 στην Βαρσοβία, η ετήσια Σύνοδος του Γραφείου για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που αποτελεί τμήμα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Στην Σύνοδο OSCE HUMAN DIMENSION  IMPLEMENTATION MEETING 2019,

η οποία θα ολοκληρωθεί στις 27 Σεπτεμβρίου, συμμετέχει και η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, η οποία έχει προγραμματίσει σειρά παρεμβάσεων όπου θα θέσει σε διεθνές επίπεδο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός σε διάφορους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου συμμετείχε στην 3η Εργασιακή Συνεδρία με θέμα: “Δημοκρατικοί θεσμοί, η δημοκρατία σε εθνικά, περιφερειακά και τοπικά επίπεδα και δημοκρατικές εκλογές”.

Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος της ΚΑΒΗ κ. Δημήτριος Περδίκης

κατήγγειλε την αυθαιρεσία της αλβανικής κυβέρνησης στην διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου 2019, οι οποίες στους περισσότερους Δήμους πραγματοποιήθηκαν με μόλις έναν υποψήφιο, αυτόν που είχε την υποστήριξη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο κ. Περδίκης τόνισε ότι την εκλογική διαδικασία δεν αναγνώρισε ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ούτε η αντιπολίτευση, ωστόσο η κυβέρνηση του Έντι Ράμα έδρασε με μεθόδους που οδηγούν στην εγκαθίδρυση μονοκομματικού καθεστώτος. Άλλωστε επικαλέστηκε και την έκθεση του ΟΑΣΕ, στην οποία υπογραμμιζόταν ότι στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των τοπικών αρχόντων προσήλθε περίπου το 15% του εκλογικού σώματος, κάνοντας λόγο για ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή των πολιτών, η οποία δεν νομιμοποιεί τα αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος της ΚΑΒΗ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εκλογές του Δήμου Χιμάρας, όπου υπήρξε σαφής καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας με την απόρριψη της υποψηφιότητας του κ. Φρέντη Μπελέρη για το αξίωμα του Δημάρχου.

Παράλληλα έθεσε χρονίζοντα θέματα όπως τη μη ποσοτική εκπροσώπηση του Ελληνισμού στο αλβανικό κοινοβούλιο, τον εκλογικό νόμο που δεν προβλέπει άμεση συμμετοχή εκπροσώπων των μειονοτικών κομμάτων στις εφορευτικές επιτροπές, παρά μόνο μέσω αναγκαστικών συμμαχιών, τον γεωγραφικό διαμοιρασμό της ενιαίου χώρου της αναγνωρισμένης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία σε δύο Περιφέρειες και την διοικητική διαίρεση του 2015 που αλλοιώνει πληθυσμιακά τον Δήμο Χιμάρας.

Κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του κ. Περδίκη η εκπρόσωπος της Αλβανίας κατέθεσε ένσταση, λέγοντας ότι “ακούγονται για άλλη μία φορά ζητήματα  τα οποία έχουν απαντηθεί” και ότι η χώρα της “σέβεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων”. Ωστόσο ο συντονιστής της εργασιακής συνεδρίας απέρριψε την ένσταση απαντώντας ότι αυτή την θέση μπορεί να την εκφράσει την ώρα που προβλέπεται για τις απαντήσεις των κρατών.

Στον χρόνο του δικαιώματος απάντησης των κρατικών αντιπροσωπειών, η εκπρόσωπος της Αλβανίας υποστήριξε ότι η χώρα της κατοχύρωσε τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων με την ψήφιση του “Νόμου για τις Μειονότητες” που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2017 (σ.σ. αλλά ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί γιατί πρέπει να ψηφιστούν επί μέρους νομοσχέδια) και ότι αντιμετωπίζει την Εθνική Ελληνική Μειονότητα και τις άλλες μειονότητες ως ισότιμα μέλη της αλβανικής κοινωνίας.

Ολόκληρο το κείμενο της ΚΑΒΗ για την 3η Εργασιακή Συνεδρία στα πρακτικά της Συνόδου στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΕ

https://www.osce.org/odihr/430727?download=true

Δείτε στο βίντεο από το 24:55 την παρέμβαση του προέδρου της ΚΑΒΗ Δημήτριου Περδίκη.
Από το 2:59:50 η απάντηση της Αλβανίας

ΟΑΣΕ ΒΑΡΣΟΒΙΑ 2019.jpg

https://northernepirusmovement.blogspot.com/2019/09/2019.html?fbclid=IwAR13ZVORBz8IWbQvd6pnfQm_tjeUC89W1RRxk55M4vwz8OhKmXPTKa8h88k

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα