Σύνοδος κορυφής στη Θεσσαλονίκη: Σολτς, Ούρσουλα και Σαρλ Μισέλ στη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Με “υψηλούς προσκεκλημένους” να σηματοδοτούν την ειδική σημασία ιδιαίτερα για την Ευρώπη της φετινής Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας  Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης αρχίζουν την Παρασκευή οι εργασίες της στη Θεσσαλονίκη.

Παρόντες οι Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Το μήνυμα είναι σαφές: Προφανώς ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι το πρώτο θέμα που απασχολεί την Ευρώπη αλλά αυτό δε σημαίνει πως η ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων και οι εν αναμονή αιτήσεις για ένταξη δεν απασχολούν την Ε.Ε. λιγότερο. Ιδίως λόγω της προσπάθειας διείσδυσης της Ρωσίας.

Στη Σύνοδο Κορυφής συμμετέχουν ο Εντι Ράμα της Αλβανίας, ο Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι της Βόρειας Μακεδονίας, ο Μίλο Τζουγκάνοβιτς του Μαυροβουνίου και η Βιόσα Οσμάνι του Κοσόβου.

Στο επίσημο δείπνο  ο κύκλος διευρύνεται καθώς εκτός από τους Σολτς, Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ θα παρευρεθούν και ηγέτες χωρών των Βαλκανίων, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενώ έχουν προγραμματίσει να παρευρεθούν ο Σλοβένος πρόεδρος Μπόρουτ Παχόρ, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Νικολάε Τσούκα και η Μολδαβή πρόεδρος Μάγια Σάντου.

Εχει ειδικό ενδιαφέρον και η συμμετοχή της Τουρκίας δια του υφυπουργού Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας αύριο το πρωί θα προεδρεύσει της Υπουργικής Συνοδού των ΥΠΕΞ και στη συνέχεια, θα παραθέσει γεύμα εργασίας στους ομολόγους του.

Τις απογευματινές ώρες, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της οποίας θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός. Στο περιθώριο των εργασιών, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να πραγματοποιήσει διμερή συνάντηση με την ομόλογο του από τη Σλοβενία Τάνια Φάγιον (Tanja Fajon).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα Αθήνα 

Σύνοδος κορυφής στη Θεσσαλονίκη: Σολτς, Ούρσουλα και Σαρλ Μισέλ στη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα