Σύνοδος Κορυφής: Στα δύο η ΕΕ για τη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας -Τα στρατόπεδα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Eν μέσω των σοβαρών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, το CNN καταγράφει τις διαφορετικές προσεγγίσεις των κρατών-μελών εν όψει της σημερινής συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την εξελισσόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε νωρίτερα ότι οι «27» θα πιέσουν για μια παύση των μαχών, ώστε να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ίδια σελίδα, επισημαίνει το CNN.

Ενώ όλοι συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι η βοήθεια πρέπει να επιτραπεί στη Γάζα το συντομότερο δυνατόν, υπάρχουν δισταγμοί από ορισμένους να υποστηρίξουν την παύση των μαχών, επειδή φοβούνται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να περιορίσει την ικανότητα του Ισραήλ να αμυνθεί έναντι τρομοκρατικών επιθέσεων.

Η σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας είναι μια πρόκληση για την ΕΕ, καθώς κράτη-μέλη έχουν τοποθετηθεί με συγκεκριμένο τρόπο για το Μεσανατολικό, και δεν φαίνεται εύκολη η σύμπνοια.

Τα «στρατόπεδα» για το Μεσανατολικό
Μεταξύ των «27» υπάρχουν κράτη-μέλη, όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, τα οποία υποστηρίζουν παραδοσιακά τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Επίσης, χώρες όπως η Γαλλία και η Πολωνία τείνουν να βλέπουν τις εξωτερικές υποθέσεις από την οπτική γωνία της ασφάλειας, υιοθετώντας μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση και περιορίζονται σε αυτό, επισημαίνει το αμερικανικό μέσο.

Από την άλλη, όμως, υπάρχουν χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία, για τις οποίες οτιδήποτε έχει να κάνει με το Ισραήλ αποτελεί ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, καθώς βαραίνει μέχρι και σήμερα ο ρόλος τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στο Ολοκαύτωμα.

Ωστόσο, πέρα από το άμεσο ζήτημα του εξελισσόμενου πολέμου, η Ευρώπη έχει τις δικές της ανησυχίες για τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης.

«Μπορεί να υπάρξει εκτοπισμός παρόμοιος με αυτόν της Συρίας και του Ιράκ», δήλωσε στο CNN ανώτερος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Αυτό έχει οδηγήσει σε τεράστιες διαιρέσεις στην ευρωπαϊκή κοινωνία -αύξηση του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας. Ιδανικά, θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος πριν επεκταθεί στα δικά μας σύνορα», λέει ο ίδιος.

«Λευκός καπνός» για κοινό ανακοινωθέν
Παρ’ όλα αυτά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών-μελών της Ένωσης θα επιχειρήσουν σήμερα να πραγματοποιήσουν μια επίδειξη ενότητας, αφού φάνηκε ότι κατέληξαν στη διατύπωση ενός τελικού ανακοινωθέντος για τη Μέση Ανατολή, τερματίζοντας τρεις ημέρες διενέξεων και «παζαριών».

Το τελικό σχέδιο περιλαμβάνει μόλις μία σελίδα με δηλώσεις για τον πόλεμο και την ανθρωπιστική κρίση, που επιδεινώνεται ώρα με την ώρα, επισημαίνει η βρετανική Guardian.

Οι ηγέτες θα ζητήσουν «ανθρωπιστικούς διαδρόμους και παύσεις» των βομβαρδισμών στη Γάζα, ώστε να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να έχουν τρόφιμα, νερό και ιατρικές προμήθειες.

Παλαιότερες εκδοχές που περιλάμβαναν τη φράση «ανθρωπιστική παύση πυρός» απορρίφθηκαν από τρεις χώρες, που πιστεύεται ότι είναι η Γερμανία, η Τσεχία και η Αυστρία, με το σκεπτικό ότι υπονοούσε μόνιμη παύση των εχθροπραξιών, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί έναντι της Χαμάς, σχολίασε το βρετανικό μέσο.

Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Στην ημερήσια διάταξη:

1. Αλλαγές στον επταετή προϋπολογισμό του μπλοκ, γνωστό ως Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Αναμένεται σύντομη συζήτηση σχετικά με το αν η μακροπρόθεσμη στήριξη της Ουκρανίας θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον συνολικό προϋπολογισμό της ΕΕ ή ξεχωριστά. Ωστόσο, δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση πριν από τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

2. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πραγματοποιήσει ομιλία στη σύνοδο, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με τις αμυντικές και πολιτικές ανάγκες, καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στο δεύτερο χειμώνα.

3. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Αύριο, οι ηγέτες θα επικεντρωθούν στην οικονομία και την ανταγωνιστικότητα, καθώς και στη μετανάστευση.

«Όλοι αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα με σεβασμό του διεθνούς δικαίου, αλλά την ίδια ώρα είναι εξαιρετικά σημαντικό να είναι δυνατή η ανθρωπιστική πρόσβαση» είπε o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Φον ντερ Λάιεν: Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ βλάπτουν και τον παλαιστινιακό λαό
Η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει με ενότητα και αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες προκλήσεις τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ βλάπτουν επίσης τον παλαιστινιακό λαό και δημιουργούν κίνδυνο για αποσταθεροποίηση της περιοχής» ανέφερε.

Σημείωσε ακόμη ότι «οι μετανάστες ωθούνται στην αναζήτηση καλύτερης ζωής από τον πόλεμο και τη σύγκρουση και φτάνουν στις ακτές μας σε μεγαλύτερους αριθμούς».

Μέτσολα: Η συνοχή και η ενότητα της ΕΕ θα δοκιμαστούν περισσότερο από ποτέ
Φτάνοντας στη σύνοδο κορυφής, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, είπε:

«Αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πραγματοποιείται με φόντο τον πόλεμο και τη γεωπολιτική αστάθεια και η ενότητα και η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δοκιμαστούν περισσότερο από ποτέ», δήλωσε η ίδια.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε η Μέτσολα, οι στόχοι είναι σαφείς:

«Η Χαμάς πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να υπάρξει απελευθέρωση όλων των ομήρων χωρίς όρους. Ταυτόχρονα -δεν αποκλείουν το ένα το άλλο- πρέπει να επιτρέψουμε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για να ανακουφιστούν οι σκληρότερες συνέπειες που βλέπουμε σε αθώους πολίτες στη Γάζα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα ζητήσαμε μια ανθρωπιστική παύση.

Αυτό δεν πρέπει να αποσπάσει την προσοχή μας από την Ουκρανία. Αυτό ακριβώς θα ήθελε ο Πούτιν. Πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ουκρανία στρατιωτικά και οικονομικά».

“https://www.iefimerida.gr/kosmos/ee-sygkroysi-israil-gazas-diaforetikes-apopseis”>Σύνοδος Κορυφής: Στα δύο η ΕΕ για τη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας -Τα στρατόπεδα – iefimerida.gr</a></p>

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
27,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα