Σύλληψη δημοσιογράφου της WSJ: Τριγμούς στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας προκαλεί η νέα «υπόθεση κατασκοπείας»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» εξέφρασε την ανησυχία της για τη σύλληψη, η οποία, όπως σχολίασε, «μοιάζει με αντίποινα».

Η σύλληψη του Αμερικανού ανταποκριτή της Wall Street Journal στη Μόσχα, Ιβαν Γκερσκόβιτς, με την κατηγορία της κατασκοπείας, αποτελεί ακόμη ένα περιστατικό που έρχεται να διαταράξει περαιτέρω τις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), με ανακοίνωσή της, κατηγόρησε τον 32χρονο Γκερσκόβιτς ότι «δεχόταν οδηγίες από τις ΗΠΑ, συνέλεγε πληροφορίες για μία εκ των εταιρειών της στρατιωτικής βιομηχανίας της Ρωσίας, οι οποίες αποτελούν κρατικό μυστικό». «Η FSB απέτρεψε την παράνομη δραστηριότητα του διαπιστευμένου στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανταποκριτή (…) του γραφείου στη Μόσχα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, υπηκόου των Ηνωμένων Πολιτειών Ίβαν Γκερσκόβιτς».

Ο Γκερσκόβιτς τέθηκε υπό κράτηση στο Εκατερίνεμπουργκ, μια πόλη περίπου 900 μίλια ανατολικά της Μόσχας, στα Ουράλια Ορη, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ της Ρωσίας. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της FSB, το Κρεμλίνο σχολίασε τη σύλληψη του δημοσιογράφου. «Δεν μιλάμε για υποψίες», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. «Πιάστηκε επ’ αυτοφώρω», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Τι αναφέρει η Wall Street Journal

Από την πλευρά της, η Wall Street Journal διεμήνυσε ότι «αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της FSB και ζητεί την άμεση απελευθέρωση του έμπιστου και αφοσιωμένου δημοσιογράφου». Εξέφρασε μάλιστα την αλληλεγγύη της τόσο στον Γκερσκόβιτςόσο και στην οικογένειά του.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Αντιδράσεις

Η ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» εξέφρασε την ανησυχία της για τη σύλληψή, η οποία, όπως σχολίασε, «μοιάζει με αντίποινα». Σύμφωνα με τους «Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα», ο Γκερσκόβιτς έκανε έρευνα για τη Wagner, τη στρατιωτική οργάνωση μισθοφόρων που πολεμά στο πλευρό των Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία.

Η ρωσική διπλωματία επέμεινε ότι ο δημοσιογράφος «πιάστηκε στα πράσα». Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, έγραψε στο Telegram πως οι ενέργειες του δημοσιογράφου της Wall Street Journal «δεν είχαν καμία σχέση με τη δημοσιογραφία».

Η Γαλλία εξέφρασε την ανησυχία της, καλώντας τη Μόσχα να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου. «Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι και καταδικάζουμε την κατασταλτική στάση της Ρωσίας» είτε όσον αφορά τον ρωσικό Τύπο είτε τον ξένο, δήλωσε η Αν-Κλερ Λεζόντρ, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.

Πρόκειται για την πρώτη σύλληψη Αμερικανού δημοσιογράφου στη Ρωσία με την κατηγορία της κατασκοπείας, μετά τον Σεπτέμβριο του 1986, που ο Νίκολας Ντανίλοφ, ανταποκριτής του US News and World Report στη Μόσχα, είχε συλληφθεί από την KGB. Ο Ντανίλοφ αφέθηκε ελεύθερος 20 ημέρες αργότερα, σε ανταλλαγή με ένα μέλος της αποστολής της Σοβιετικής Ενωσης στον ΟΗΕ, που είχε συλληφθεί από το FBI.

Ποιος είναι ο Ιβαν Γκερσκόβιτς

Σύλληψη δημοσιογράφου της WSJ: Τριγμούς στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας προκαλεί η νέα «υπόθεση κατασκοπείας»-1

Ο Ι. Γκερσκόβιτς εργάζεται στη Ρωσία για τη WSJ από τον Ιανουάριο του 2022, ενώ παλαιότερα δούλευε για το Γαλλικό Πρακτορείο και τους Moscow Times. Πριν από αυτό, ήταν βοηθός ειδήσεων στους New York Times.

Τους τελευταίους μήνες ο Γκερσκόβιτς έχει γράψει άρθρα για τη ρωσική οικονομία, καθώς και για τον πόλεμο στο Pskov, μια πόλη στη δυτική Ρωσία, η οποία αποτελεί τη βάση μιας μεραρχίας αλεξιπτωτιστών που κατέλαβε την Μπούτσα της Ουκρανίας, όπου Ρώσοι στρατιώτες κατηγορήθηκαν για φρικαλεότητες.

Το κανάλι ChTD στο Telegram, το οποίο συνδέεται με τον εξόριστο Ρώσο μεγιστάνα και επικριτή του Βλαντιμίρ Πούτιν, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, χαρακτήρισε «όμηρο» τον Γκερσκόβιτς.

Ο Ιβαν Γκερσκόβιτς αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 20 χρόνια, σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της Ρωσίας. Οι δίκες για κατασκοπεία στη Ρωσία μπορεί να διαρκέσουν μήνες και συνήθως διεξάγονται μυστικά.

Στο τελευταίο του άρθρο, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Γκερσκόβιτς εστιάζει στον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων στη ρωσική οικονομία.

Οι περιπτώσεις Γκρίνερ και Γουίλαν

Η σύλληψη του Γκερσκόβιτς ακολουθεί μια ανταλλαγή που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο, κατά την οποία η σταρ του WNBA, Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, απελευθερώθηκε έπειτα από 10 μήνες στη φυλακή, με την αντίστοιχη απελευθέρωση του Ρώσου εμπόρου όπλων, Βίκτορ Μπουτ.

Ενας άλλος Αμερικανός, ο Πολ Γουίλαν, στέλεχος εταιρικής ασφάλειας από το Μίσιγκαν, κρατείται σε ρωσική φυλακή από τον Δεκέμβριο του 2018 με κατηγορίες για κατασκοπεία που η οικογένειά του και η αμερικανική κυβέρνηση έχουν δηλώσει ότι είναι αβάσιμες.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, είπε ότι το ζήτημα πιθανής ανταλλαγής του Γκερσκόβιτς «δεν είναι της παρούσης», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA. Ανταλλαγές κρατουμένων στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί για πρόσωπα ήδη καταδικασμένα, μετέδωσε το IFX. «Ας δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση», σχολίασε ο Ριαμπκόφ στο πρακτορείο.

Καταστολή των ΜΜΕ

«Το πρόβλημα είναι πώς η FSB ερμηνεύει σήμερα την κατασκοπεία (…) όποιος ενδιαφέρεται απλώς για στρατιωτικά θέματα, κινδυνεύει να φυλακιστεί για 20 χρόνια», έγραψε στο Facebook η Ρωσίδα πολιτική αναλύτρια Τατιάνα Στανόβαγια. Οπως επισημαίνει, η Ρωσία έχει αυστηροποιήσει τους νόμους της κατά της κατασκοπείας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές αρχές έχουν επίσης απαγγείλει κατηγορίες για κατασκοπεία εις βάρος Ρώσων δημοσιογράφων. Τον περασμένο χρόνο, η Ρωσία φυλάκισε έναν πρώην δημοσιογράφο θεμάτων άμυνας, τον 22χρονο Ιβάν Σαφρόνοφ, με κατηγορίες για προδοσία. Ο Σαφρόνοφ εργαζόταν για την εφημερίδα Kommersant και ήταν ένας από τους πιο προβεβλημένους δημοσιογράφους του ρεπορτάζ εθνικής άμυνας στη Ρωσία.

Η σύλληψη του Γκερσκόβιτς σημειώνεται καθώς δυτικοί δημοσιογράφοι στη Ρωσία αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερους περιορισμούς. Το προσωπικό των δυτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης συχνά αναφέρει ότι παρακολουθείται, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ταξιδιών εκτός των μεγάλων αστικών κόμβων της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης.

Πολλοί Ρώσοι φοβούνται να μιλήσουν σε ξένα μέσα ενημέρωσης, λόγω των αυστηρών νόμων λογοκρισίας που υιοθετήθηκαν στον απόηχο της επίθεσης στην Ουκρανία.

Αμερικανική διπλωματική πηγή είπε ότι η πρεσβεία δεν είχε ενημερωθεί για το περιστατικό και αναζητούσε πληροφορίες από τις ρωσικές αρχές για την υπόθεση.

Αλλοι ξένοι δημοσιογράφοι που καλύπτουν ειδησεογραφικά τη Ρωσία εξέφρασαν  στο Διαδίκτυο την υποστήριξή τους στον Γκερσκόβιτς, λέγοντας ότι ήταν επαγγελματίας δημοσιογράφος, όχι κατάσκοπος.

Ο Αντρέι Σολντάτοφ, συγγραφέας και ειδικός στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας, ο οποίος βρίσκεται εκτός της χώρας, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ο Ιβαν Γκερσκόβιτς είναι ένας πολύ καλός και γενναίος δημοσιογράφος, όχι κατάσκοπος, για τον Θεό. Είναι (η σύλληψή του) μια κατά μέτωπο επίθεση σε όλους τους ξένους ανταποκριτές που εξακολουθούν να εργάζονται στη Ρωσία».

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant έγραψε ότι ο Γκερσκόβιτς θα μεταφερθεί στη Μόσχα και θα κρατηθεί στη φυλακή Λεφόρτοβο της πρωτεύουσας, ένα κέντρο προσωρινής κράτησης της FSB. Το κινητό τηλέφωνο του Γκερσκόβιτς δεν ήταν προσβάσιμο σήμερα και, σύμφωνα με την υπηρεσία μηνυμάτων Telegram, τελευταία φορά που ήταν online ήταν χθες, Τετάρτη, στις 13:28 ώρα Μόσχας.

Με πληροφορίες από CNN, Associated Press, New York Times, Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα