ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Του Παντελή Σαββίδη
Αν εξαιρέσει κανείς, τα ωραία και συγκριτικά, ιστορικοφιλοσοφικά στοιχεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, που καλώς τα συμπεριέλαβε στις αναφορές του και προκάλεσαν αίσθηση, ένας πρώτος πολιτικός σχολιασμός θα μπορούσε να περιλάβει τις εξής επισημάνσεις:
-Είναι θετική η πρόσκληση για την ομιλία. Έχει την βαρύτητά της. Αλλά επειδή στην δουλειά αυτή που κάνουμε τόσο χρόνια μάθαμε να είμαστε επιφυλακτικοί, ας ελπίσουμε να μην είναι ένα χτύπημα στην πλάτη για μη συμφέρουσες υποχωρήσεις. Ο καιρός θα δείξει.
-Το θετικό κλίμα για να διατηρηθεί, χρειάζεται συνεχή καλλιέργεια. Ιδιαιτέρως στις ΗΠΑ όπου όλα μετρώνται με ανταλλακτική αξία.
-Σε πολιτικό επίπεδο ο Πρωθυπουργός έκανε τρείς επισημάνσεις: 1.-΄΄Ηταν θετική η αναφορά του στην Κύπρο, η πρόσκληση προς το κογκρέσο να σκεφθεί πως υπάρχει μια ανοικτή πληγή που πρέπει να κλείσει με βάση το Δ.Δ. και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και, κυρίως, η κατηγορηματική του διαβεβαίωση πως δεν θα γίνει αποδεκτή η λύση των δύο κρατών.
2.-Σε αντίθεση με τους διαδικτυακούς υποστηρικτές του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις υπερπτήσεις. Οι υπερπτήσεις καταπατούν εθνική κυριαρχία. Δεν είναι αμφισβήτηση ορίων εναέριου χώρου ή κανονισμών του ICAO. Ορθώς υπογράμμισε το θέμα. Είπε πως δεν θα το ανεχθεί η χώρα. Περιμένουμε να δούμε πως.
3.- Πρότεινε στις ΗΠΑ συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο να την αρνηθούν. Η Αθήνα δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που θα αναλάβει. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή ρευστότητας και οι συνεργασίες δεν μπορεί να περιοριστούν, μόνο, στην ήπια ισχύ. Αν χρειαστεί, μπορεί η Ελλάδα να κάνει κάτι περισσότερο;
4.-Προσέξτε το 4. Ο πρωθυπουργός ζήτησε απο το κογκρέσο να προσέξει το θέμα της πώλησης όπλων σε δυνάμεις της περιοχής που μπορεί να την αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω. Δεν την κατονόμασε αλλά θα είχε στο μυαλό του την Τουρκία.
Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε πως ο πρωθυπουργός ζητά, ακόμη και αν πωληθούν όπλα στην τουρκία, όπως τα F-16, να υπάρξει δέσμευση ώστε να μην χρησιμοποιηθούν κατά συμμαχικής χώρας; Να γίνει επίκληση του νομικού οπλοστασίου των ΗΠΑ;
Θα μου πείτε η Τουρκία μπορεί να δεσμευτεί αλλά θα παραβεί την δέσμευσή της. Ας έχουμε υπόψη πως ο κατασκευαστής, σήμερα, μπορεί να ελέγξει τα οπλικά συστήματα που πωλεί και πολύ περισσότερο τα αεροπλάνα, ώστε ο αγοραστής να μην μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Στο θέμα αυτό θα πρέπει να δούμε αν υπάρξουν εξελίξεις.
Τέλος, ο Ερντογάν διαμήνυσε στην Σουηδία και την Φινλανδία ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Συνδέει το θέμα με την υποστήριξη που παρέχουν οι χώρες αυτές στους Κούρδους αλλά, κυρίως, με το εμπάργκο εξοπλισμών που του έχουν επιβάλλει όχι, μόνο, οι χώρες αυτές αλλά και άλλες. Και υπενόησε ακόμη και την Γερμανία με τα υποβρύχια.
Φαίνεται πως κάπου δυσκολεύεται στο θέμα του εξοπλισμού της η Τουρκία.
Πρέπει να πάρει μηνύματα πως δεν μπορεί να εκβιάζει τη Δύση και συμμαχικές χώρες.
Και κάτι ακόμη. Ένας οργανισμός όπως το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μην έχει διαμορφωμένα σχέδια για το πως θα είναι αποτελεσματικός χωρίς την Τουρκία. Δηλαδή, αν η Τουρκία θελήσει να τον αδρανοποιήσει, ο οργαισμός θα διαλυθεί;
spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κατ’αρχάς να ομοφρονήσουμε ότι,
  Τέτοια ομιλία με αναφορές σε Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Περικλή και Θουκιδίδη δεν μπορεί και να γράψει και να εκφωνήσει πολιτικός της όποιας Αριστεράς, γιατί όλοι τους είναι ανιστόρητοι ,αποφεύγουν να διαβάζουν τους Αρχαίους μας -πλην ίσως των Στωικών , Κυνικών και Σοφιστών- σε μεταφράσεις και αυτούς , αφού απεχθάνονται τα αρχαία ως μάθημα- αλλά κυρίως γιατί αυτοί οι κλασικοί μας ”ακονίζουν” με τα έργα τους την λογική και οι Αριστεροί ποντάρουν στα συναισθήματα ,ιδίως δε στα πάθη της χαιρεκακίας, εκδικητικότητας και μόνιμης ζήλιας(να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα) και ας είναι αυτός πιο έξυπνος ,εργατικός και προκομένος . Η ισότητα δεν επιτυγχάνεται αλλιώς.
  Εκτιμώ -τέλος-πως δεν είναι κτύπημα στην πλάτη-ήταν και πολλά και από πολλούς τα κτυπήματα- γιατί με τέτοιες επισημάνσεις για το Κυπριακό και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο ακόμη ΚΑΙ δύσκολα τολμάς να κτυπήσεις στην πλάτη για υποχωρήσεις ΚΑΙ αν τις ζητήσεις θα έχεις ΟΧΙ,ΟΧΙ ,ΟΧΙ ,όπως μας το αναγνώρισε (από τον Μεταξά και τον Γράμμο και τώρα) και ο κ.Μπαιντεν-άκης.
  Φυσικά ”αν καίγεσαι” γιαυτές τις υποχωρήσεις ,”βγάζεις από την μέση” τον πατριώτη του ΟΧΙ και φέρνεις-πάντα με εκλογές,- Δημοκρατίας ένεκεν-τον πρόθυμο, όπως έγινε μετά το ΟΧΙ του Βουκουρεστίου το 2008 με τις Πρέσπες το 2018.
  ΤΟ ΖΗΣΑΜΕ ΚΑΛΟΙ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΙ -ΑΣ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ -ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΝΕ-ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΝΑ ΜΗ ΨΗΨΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΙΝΑΙΚΟΥΣ.
  ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ .

 2. Οι υπερπτήσεις και παραβιάσεις έχουν όνομα, κ. Σαββίδη, το οποίο δεν ανεφέρθη. Γιατί; Έτσι είχαν συμφωνήσει Αμερικανοί και Μητσοτάκης; Γιατί τον κάλεσαν να μιλήσει στο Κογκρέσο, αν θέλομε να είμαστε πραγματιστές και σοβαροί; Για να δείξουν στην Τουρκία ότι αναβαθμίζουν την Ελλάδα; Ίσως, αλλά η Τουρκία δεν μασά και το απέδειξε με την επιμονή στην άρνησή της για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και παραθέτοντας κατάλογο απαιτήσεων. Όχι, δεν μασά η Τουρκία.

  Ο Μητσοτάκης μίλησε, χωρίς αναφορά στην Τουρκία, για υπερπτήσεις και παραβιάσεις, λες και γίνονται από τον Άρη. Κι έπειτα αυτές είναι μόνο το πρόβλημά μας; Τι γίνεται με το casus belli; Με την επίσημη επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ που δηλώνει ότι η Ελλάδα κατέχει παρανόμως 150 νησιά; Με το θέμα τής αποστρατικοποίησης; Την αμφισβήτηση τής ελληνικής ΑΟΖ; Αυτά δεν είναι προβλήματα με το ίδιο όνομα, που έχουν και οι … “ανώνυμες” υπερπτήσεις και παραβιάσεις;

  Ο κατά τα κομματικά ΜΜΕ “θρίαμβος” δεν πρέπει να γίνει και πάλι καθρεπτάκι για τα μάτια τών ιθαγενών.

 3. ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑΝ τι είπε ο πρωθυπουργός μας στο Κογκρέσο καταχειροκροτούμενος.
  -”Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά ,οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα”.
  -Το κυπριακό είναι μια ανοιχτή πληγή , που προκαλεί πόνο , η εισβολή και η διχοτόμηση της Κύπρου .Πρέπει να επιλυθεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου και κανείς ποτέ δεν θα αποδεχθεί την λύση των δύο κρατών στην Κύπρο”.
  ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ.ΕΡΝΤΟΓΑΝ .
  -Ο Μπάιντεν χαιρέτισε με θέρμη και στηρίζει εμφατικά την ιστορική υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ,ανεκοίνωσε ο Λευκός Οίκος σήμερα.
  ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ;;;. Ο Κ.ΜΠΑΙΝΤΕΝ ,Η, Ο Κ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ;;;
  Υ.Γ Ήταν μια καλή στιγμή για την Πατρίδα οι επισκέψεις και ομιλίες του πρωθυπουργού μας στην Ουάσιγκτον.

 4. Δεν θα ανεχθούμε υπερπτήσεις στα νησιά μας σημαίνει ότι μέσα στο μήνα ή θα καταρίψουμε ένα αεροπλάνο της Τουρκίας ή θα το ανεχθούμε ή θα κάνουμε όπως ο Χατζηχρήστος στην ταινία: αφήστε με να το ρίξω! μη με κρατάτε!

 5. ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΑΣ ΜΕ 30 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΞΈΝΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗ ΤΟ ΡΙΞΟΥΜΕ-ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ-ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΑΛΛΟ ΜΗΝΑ .
  ΤΟ ΕΙΠΑΜΕ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ- ΑΛΛΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ -ΟΥΤΕ ”ΝΤΑΗΛΙΚΙΑ” -Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΒΕΡΙΣΟΥΝ -ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΜΗ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕΟΥΤΕ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ.
  ΔΕΝ ΤΡΩΓΟΜΑΣΤΕ, Η, ΚΑΛΥΤΕΡΑ ”ΝΑΧΑΜΕ ΝΑ ΛΕΓΑΜΕ” .
  ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΤΑ ΨΑΛΛΟΥΝ ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΠΑΣΟΥΝ ,ΚΥΡΙΕ ΠΕΤΡΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
27,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα