Σχεδιάζει επίσκεψη στην Κύπρο ο Πομπέο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
  29 Δεκεμβρίου 2019, 11:08 πμ
Σχέδια να επισκεφθεί την Κύπρο έχει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Αυτό αναφέρουν πληροφορίες, που φέρουν τον αρχηγό της αμερικανικής διπλωματίας να περιλαμβάνει –εκτός απροόπτου– σε περιοδεία του στην περιοχή και την Κυπριακή Δημοκρατία, για να έχει συνομιλίες με την κυβέρνηση της χώρας. 
Ο ανταποκριτής του «Φιλελεύθερου» στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου,  αναφέρει πως ο κ. Πομπέο βρίσκεται στο στάδιο να αποφασίσει να επισκεφθεί την Κύπρο το πρώτο δεκαπενθήμερο της νέας χρονιάς για να συνεχίσει τις συνομιλίες του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου. Η απόφαση για να εντάξει την Κύπρο σε μία μεγάλη περιοδεία του που θα ξεκινήσει από χώρες της Ασίας είναι ένα σημαντικό γεγονός, χωρίς αμφιβολία. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας, η πιθανή επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Κύπρο θα ενδυναμώσει περαιτέρω τις σχέσεις με την αμερικανική υπερδύναμη και θα επιβεβαιώσει πάνω απ’ όλα ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ ταυτίζονται στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας.
Πάντως, μια επίσκεψη Πομπέο, δύο περίπου μήνες μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, στην Ουάσινγκτον στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα προς διάφορες κατευθύνσεις. Σημειώνεται συναφώς ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον στις 7 Ιανουαρίου για συνομιλίες με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και την ηγεσία της αμερικανικής διοίκησης.
Η Κύπρος θα είναι ο τελευταίος σταθμός ασιατικής περιοδείας του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος αναχωρεί από τις ΗΠΑ αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά και θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον λίγες ώρες πριν τη δεξίωση που οργανώνει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 8 Ιανουαρίου (με τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς) προς τιμή του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο κ. Πομπέο, ο οποίος  σύντομα αποχωρεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να διεκδικήσει θέση στη Γερουσία, θα συναντηθεί, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Επίσης αναμένεται να συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο, ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με διευθετήσεις ανάλογες της επίσκεψης Μπάιντεν, τον Μάιο του 2014. Επίσης θα έχει συνάντηση και θα απευθύνει ομιλία προς το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία.

Είναι προφανές πως οι Ηνωμένες Πολιτείες με διάφορες κινήσεις τους δείχνουν ότι περιλαμβάνουν στους ευρύτερους σχεδιασμούς τους την Ελλάδα και την Κύπρο. Κι αυτό γίνεται σε μια περίοδο κρίσιμη για την περιοχή, καθώς η κατοχική Τουρκία επιχειρεί με κάθε τρόπο διά της ισχύος να επιβάλλει τα επεκτατικά της σχέδια. Είναι δε σαφές πως οι χώρες της περιοχής ανησυχούν για την τουρκική συμπεριφορά αλλά και τις εξαγγελίες Ερντογάν για επικείμενη αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.
Στις ΗΠΑ, αν και διατηρούν κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα, είναι πρόδηλο πως δεν προκρίνουν την τουρκική συμπεριφορά καθώς επηρεάζει τόσο τη σταθερότητα στην περιοχή όσο και την ανακατανομή ισχύος.
Πηγή: O Φιλελεύθερος
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα