Σφοδρή επίθεση Μ.Πομπέο κατά Τουρκίας: «Μετέφερε μέχρι και μισθοφόρους από Συρία σε Ναγκόρνο-Καραμπάχ»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο, απερχόμενος στις 20 Ιανουαρίου 2021 αν τα αμερικανικά δικαστήρια επικυρώσουν την εκλογή Τ.Μπάιντεν στις ΗΠΑ, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο εξαπέλυσε πρωτοφανή επίθεση στη Τουρκία και για πρώτη φορά ακούστηκε από αμερικανικά χείλη η φράση: «Τις Ηνωμένες Ποιτείες τις ανησυχεί η αυξανόμενη χρήση τουρκικών στρατιωτικών δυνατοτήτων σε Λιβύη, Αζερμπαϊτζάν και αλλού» στο Παρίσι όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν!

«Ο Μακρόν και εγώ περάσαμε πολύ χρόνο συζητώντας τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας και συμφωνήσαμε ότι είναι πολύ επιθετικές», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Αναφέρθηκε στη στήριξη που προσφέρει η Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν ή «στο γεγονός ότι έχει μεταφέρει συριακές μισθοφορικές δυνάμεις στην περιοχή του Αζερμπαϊτζάν».

«Μιλήσαμε επίσης για τη δράση της στη Λιβύη, όπου επίσης έχει μεταφέρει δυνάμεις από τρίτες χώρες ή για τη δράση της στην Ανατολική Μεσόγειο και θα μπορούσα να συνεχίσω αυτόν τον κατάλογο», συνέχισε ο Πομπέο.

«Η αμερικανική θέση είναι ότι η διεθνοποίηση αυτών των συγκρούσεων είναι επιβλαβής και βλάπτει όλες τις εμπλεκόμενες χώρες. Επομένως, καλέσαμε όλες τις χώρες να σταματήσουν να επεμβαίνουν στη Λιβύη, είτε είναι οι Ρώσοι, Τούρκοι ή άλλοι», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. «Το ίδιο πράγμα ισχύει και για το Αζερμπαϊτζάν όπου μας ανησυχεί η αυξανόμενη χρήση τουρκικών στρατιωτικών δυνατοτήτων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεργαστούν για να πείσουν τον Ερντογάν ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι προς το συμφέρον του λαού του».

«Υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα που απαιτούν διευκρίνιση από τους Ρώσους, σχετικά με τις παραμέτρους αυτής της συμφωνίας, και ιδίως για το ρόλο των Τούρκων», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, που συνταξιδεύει με τον Μάικ Πομπέο, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Τι σημαίνουν όλα αυτά: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ.Πομπέο μίλησε για την Τουρκία, όπως κανείς μέχρι σήμερα Αμερικανός ΥΠΕΞ. Το αστείο είναι ότι είναι ο ΥΠΕΞ της προεδρίας Ν.Τραμπ που πολλοί στην Ελλάδα, προεξαρχόντων των κυβερνητικών χαρακτήριζαν ως «φιλότουρκο».

Το κακό είναι ότι ο Μ.Πομπέο πιθανότατα θα «αναχωρήσει» οριστικά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αν η αμερικανική δικαιοσύνη δώσει τη νίκη στον Τ.Μπάιντεν παρά το όργιο νοθείας στις αμερικανικές εκλογές. Θα διατηρήσει την ίδια πολιτική ο Τ.Μπάιντεν;

Σε ότι αφορά το ερώτημα «Γιατί οι ΗΠΑ στρέφονται τώρα, έστω σε λεκτικό επίπεδο κατά της Τουρκίας» η απάντηση είναι σχετικά απλή: Αντιλήφθηκαν ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον «σύμμαχος» αλλά ανταγωνιστική δύναμη σε όλα τα επίπεδα. Ή για την ακρίβεια είναι σύμμαχος αν συμφωνεί με τα τουρκικά συμφέροντα και εχθρός όταν βρίσκεται απέναντι σε αυτά

. Και δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής για την σχέση αυτή…

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/935204_sfodri-epithesi-mpompeo-kata-toyrkia-metefere-mehri-kai

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα