Ισχυρές αντιδράσεις προκαλεί στην Αλβανία η υπογραφή χθες στη Ρώμη από τους πρωθυπουργούς Μελόνι και Ράμα, συμφωνίας που προβλέπει την ανέγερση στην Αλβανία καταυλισμών Αφρικανών μεταναστών που καταφθάνουν με προορισμό την Ιταλία.
Η συμφωνία, όπως μετέδωσαν τα αλβανικά ΜΜΕ, προβλέπει δύο μεγάλους καταυλισμούς συνολικής χωρητικότητας 36.000 ατόμων στις βορειοδυτικές παραθαλάσσιες αλβανικές πόλεις Λέζια και Σενγκίνι που θα λειτουργήσουν την προσεχή άνοιξη.
Όπως δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, οι καταυλισμοί θα είναι υπό ιταλική δικαιοδοσία και διοίκηση και εκεί θα γίνεται η καταγραφή και η περαιτέρω διαχείριση των μεταναστών.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δικαιολόγησε την υπογραφή της συμφωνίας ως εκπλήρωση χρέους της Αλβανίας προς την Ιταλία η οποία υποδέχτηκε χιλιάδες Αλβανούς μετανάστες στην μεγάλη έξοδο των Αλβανών μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώς το 1991.
Η υπογραφή της συμφωνίας γνωστοποιήθηκε από τα Ιταλικά ΜΜΕ και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αλβανία, με την αντιπολίτευση να αξιώνει άμεση ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Η συμφωνία κυριαρχεί από χθες στην δημόσια συζήτηση και στα αλβανικά ΜΜΕ καταγράφονται έντονα αρνητικές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες!
Ισχυρό ευρωπαϊκό πνεύμα, απαντά η Μελόνι
Από τη δική της πλευρά, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Il Messaggero, αναφέρεται στην υπογραφή πρωτοκόλλου με τον Αλβανό ομόλογό της Έντι Ράμα, βάσει του οποίου θα δημιουργηθούν δυο κλειστά κέντρα παραμονής παράτυπων μεταναστών στην Αλβανία, με έξοδα και διαχείριση της Ιταλίας.
«Πρόκειται για συμφωνία η οποία ενισχύει την στρατηγική εταιρική σχέση με την Αλβανία και θέτει τρεις στόχους: την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων, την πρόληψη παράτυπων μεταναστευτικών ροών και την δυνατότητα να υποδεχόμαστε, στην Ευρώπη, μόνον όποιον δικαιούται πραγματικά διεθνή προστασία», τόνισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός. Η Μελόνι εξήγησε παράλληλα ότι η συμφωνία αυτή αφορά μόνο τους μετανάστες που διασώζονται ενώ βρίσκονται στην θάλασσα και ότι θα δημιουργηθούν δυο κέντρα στη βόρεια Αλβανία και συγκεκριμένα στο Σάνγκγιν (Shengjin) και στο Γκιάντερ (Gjader).
«Ενημερώσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς να υπάρξουν προβλήματα. Θεωρώ αντιθέτως ότι το συγκεκριμένο πρωτόκολλο μπορεί να μετατραπεί σε μοντέλο συνεργασίας ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ και κράτη που δεν είναι μέλη της Ένωσης, σε ό,τι αφορά την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με την Μελόνι «πρόκειται για συμφωνία που βασίζεται σε ισχυρό, ευρωπαϊκό πνεύμα» ενώ η πρωθυπουργός θεωρεί ότι «είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι, παρά το ότι τα Τίρανα δεν είναι ακόμη μέλη της ΕΕ, φέρονται εκ των πραγμάτων σαν να είναι στην Ένωση, με επιλογές που ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις αρχές αλληλεγγύης και συνεργασίας, οι οποίες αποτελούν την βάση της ευρωπαϊκής οικογένειας».
Η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, τέλος, δήλωσε στην Il Messaggero ότι «πρόκειται για συμφωνία η οποία προέκυψε από μια κοινή διαπίστωση με τον Αλβανό πρωθυπουργό Ράμα. Ότι δηλαδή η μαζική παράτυπη μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο που τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνα τους και ότι η συνεργασία με χώρες εκτός ΕΕ μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παναγιώτης Μπάρκας – Θ. Ανδρεάδης – Συγγελάκης
Τίρανα, Αλβανία /Ρώμη, Ιταλία
https://hellasjournal.com/2023/11/metopo-tis-antipolitefsis-stin-alvania-kata-rama-gia-ti-simfonia-me-ti-romi-sto-metanasteftiko-dio-katavlismi-36-000-afrikanon-pou-katafthanoun-stin-italia/
“…εκεί θα γίνεται η καταγραφή και η περαιτέρω διαχείριση των μεταναστών”
Λαθρομετανάστες είναι, όχι μετανάστες.
Η Μελόνι δίδει το παράδειγμα:
Μεταναστευτικό: Η Γερμανία…καλοβλέπει τη συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας