«Σφαγή» στις ΗΠΑ για την Τουρκία – «Φρένο» Ν.Τραμπ στο Πεντάγωνο – Οργή Γερουσιαστών: «Σκληρές κυρώσεις εδώ και τώρα»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αναβλήθηκε επ’ αόριστον η ενημέρωση του Πενταγώνου- Αμερικανική στρατιωτική ομάδα θα σταλεί κατεπειγόντως στην Άγκυρα!

Ανοιχτή σύγκρουση στις ΗΠΑ μεταξύ Λευκού Οίκου-Πενταγώνου-State Department, των Επιτροπών της Γερουσίας και του Ν.Τραμπ για τα “μάτια” της Τουρκίας.

Οπως έγινε γνωστό, αναβλήθηκε επ’ αόριστον η ενημέρωση που επρόκειτο να κάνουν κορυφαίοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου στους δημοσιογράφους για την παραλαβή από την Τουρκία του προηγμένου ρωσικού συστήματος S-400 μετά από παρέμβαση του Λευκού Οίκου.

Το Πεντάγωνο είπε συγκεκριμένα πως “αναβλήθηκε επ’ αόριστον”. Η ενημέρωση ήταν προγραμματισμένη για χτες 11.15 a.m. τοπική ώρα.

Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 30 λεπτών με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ με τον οποίο συζήτησε την αγορά αυτή.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, ο Ακάρ είπε στον Έσπερ ότι η τουρκική κυβέρνηση αξιολογεί ακόμη την προσφορά να αγοράσει το αμερικανικό αμυντικό σύστημα Patriot. Ο Τούρκος υπουργός επέμεινε επίσης ότι η αγορά των S-400 δεν σημαίνει, κατά κανένα τρόπο, ότι η Άγκυρα αλλάζει τον στρατηγικό προσανατολισμό της.

«Η αγορά των S-400 δεν ήταν επιλογή, ήταν όμως απαραίτητη» τόνισε, χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα, υποστήριξε ότι οι συζητήσεις για την προμήθεια των αμερικανικών πυραύλων Patriot είναι σε εξέλιξη. Ο Χ.Ακάρ είπε ότι:

“Βρισκόμαστε υπό σοβαρή αεροπορική και πυραυλική απειλή από την Συρία.

Η προστασία του λαού μας και των συνόρων μας είναι προτεραιότητα για μας. Η Τουρκία έπρεπε να λάβει μέτρα και δεν θα επιτρέψει τρομοκρατικές μάδες να βρίσκουν καταφύγιο κατά μήκος των συνόρων της.

Η μόνη στρατιωτική δύναμη που είναι έτοιμη και κατάλληλη για την δημιουργία “ζώνης ασφαλείας” στην βόρεια Συρία είναι οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Επιπλέον το πρόγραμμα των F-35 πρέπει να συνεχιστεί. Η πρόταση μας για σύσταση κοινής τεχνικής ομάδας βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι

Εμείς έχουμε ολοκληρώσει όλες τις υποχρεώσεις για το πρόγραμμα των F-35 και παραμένουμε δεσμευμένοι.

Η επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας – ΗΠΑ δεν βοηθάει ούτε την Ουάσιγκτον και την Άγκυρα, ούτε το ΝΑΤΟ» συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο αναφέρεται επίσης ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι μια αμερικανική στρατιωτική ομάδα θα σταλεί κατεπειγόντως στην Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητηθεί η δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης στη Συρία.

Πιέσεις για κυρώσεις 

Τέσσερις κορυφαίοι Αμερικανοί γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα κάλεσαν σήμερα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, αφού η Άγκυρα ξεκίνησε να παραλαμβάνει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

“Σε ισχυρή, διακομματική βάση, το Κογκρέσο έχει ξεκαθρίσει ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την εσφαλμένη απόκτηση των S-400 από τον (πρόεδρος της Τουρκίας) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια ανησυχητική ένδειξη της στρατηγικής ευθυγράμμισης με τη Ρωσία του (Βλαντίμιρ) Πούτιν και απειλή για το πρόγραμμα των F-35” αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι γερουσιαστές και επικεφαλής των Επιτροπών Ενόπλων Δυηνάμεων και Εξωτερικών Υποθέσεων, Τζιμ Άινχοφ, Τζακ Ριντ, Τζιμ Ρις και Μπομπ Μενέντεζ.

“Ως αποτέλεσμα, προτρέπουμε τον πρόεδρο Τραμπ να εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις όπως απαιτείται από τον νόμο”, συνεχίζουν.

Παράλληλα ωστόσο οι γερουσιαστές επισημαίνουν ότι “η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και ελπίζουμε ότι η στρατηγική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας θα ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο”.

Οι επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής υπογράμμισαν:

«Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα την Τουρκία και τον πρόεδρο Ερντογάν ότι η παραλαβή του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400 θα έχει σοβαρές συνέπειες στην σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35. Τους έχουμε προειδοποιήσει ότι η απόκτηση του συστήματος S-400 θα ενεργοποιήσει κυρώσεις.

Υποστηρίξαμε την προσφορά της κυβέρνησης για την πώληση του συστήματος PATRIOT για την κάλυψη των αναγκών της Τουρκίας στον τομέα της αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας. Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε μια πολύ σαφή επιλογή. Δυστυχώς, έκανε σαφώς τη λάθος επιλογή».

Οι επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, τόνισαν:

«Αποδεχόμενος την παράδοση των S-400 από τη Ρωσία, ο Πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε μια επικίνδυνη συνεργασία με τον Πούτιν εις βάρος της ασφάλειας, της οικονομικής ευημερίας και της ακεραιότητας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Σε ισχυρή, διακομματική βάση, το Κογκρέσο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την λανθασμένη απόκτηση των S-400 από τον πρόεδρο Ερντογάν, μια ανησυχητική ένδειξη της στρατηγικής ευθυγράμμισης με τη Ρωσία του (Βλαντίμιρ) Πούτιν και απειλή για το πρόγραμμα των F-35.

Ως αποτέλεσμα, προτρέπουμε τον πρόεδρο Τραμπ να εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις όπως απαιτείται από τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Ως αποτέλεσμα, παροτρύνουμε τον Πρόεδρο Τραμπ να εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις, όπως απαιτεί ο νόμος, σύμφωνα με τον Νόμο περί Καταπολέμησης της Κυρώσεως από την Αμερική. Επιπλέον, ενώ όλες οι παραδόσεις υλικών F-35 παραμένουν απεριόριστα ανασταλμένες, καλούμε το Υπουργείο Άμυνας να προχωρήσει στον τερματισμό της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35.

Επιπλέον, ενώ όλες οι παραδόσεις των σχετικών εξοπλιστικών υλικών με τα F-35 παραμένουν επί αόριστο σε αναστολή, καλούμε το υπουργείο Άμυνας να προχωρήσει στον τερματισμό της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35. Δεν ήταν απαραίτητο να οδηγηθούμε σε αυτό το σημείο.

Δυστυχώς, όμως, ο πρόεδρος Ερντογάν απέρριψε τις πολλαπλές προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διατήρηση της στρατηγικής σχέσης που θα επέτρεπαν στην Τουρκία να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της με τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και το σύστημα αεροπορικής άμυνας Patriot.

Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και ελπίζουμε ότι η στρατηγική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας θα ξεπεράσει αυτή την οπισθοδρόμηση.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη βελτίωση της συνεργασίας μας δεν θα είναι εφικτή εφόσον ο πρόεδρος Ερντογάν παραμείνει σταθερός στην εμβάθυνση των δεσμών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν εις βάρος της οικονομικής ευημερίας της Τουρκίας και της ασφάλειας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Στρατού στρατηγός Μάρκ Μίλεϊ, δήλωσε προχτές ενώπιον της Επιτροπής Ένοπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας:

“Εάν επιβεβαιωθεί, η σύστασή μου θα είναι να σταματήσει η μεταφορά των αεροσκαφών F35 στην Τουρκία και να «χαλαρώσω» την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής των F-35 εάν η Τουρκία δεχτεί την παράδοση του S-400”.


 

House Foreign Affairs Committee

@HouseForeign

“President Erdogan was given a very clear choice. Unfortunately, he has clearly made the wrong one.”
-Chairman @RepEliotEngel and Ranking Member @RepMcCaul on Turkey’s receipt of S-400.https://foreignaffairs.house.gov/2019/7/engel-mccaul-statement-on-turkey-s-receipt-of-s-400 

Engel-McCaul Statement on Turkey’s Receipt of S-400

Washington—Representative Eliot L. Engel, Chairman of the House Committee on Foreign Affairs, and Michael McCaul, Ranking Member of the House Foreign Affairs Committee, today made the following…

foreignaffairs.house.gov

House Foreign Affairs Committee

@HouseForeign

“That a ally would choose to side with Russia & Vladimir Putin over the alliance & closer cooperation with the U.S. is hard to fathom. We call on the @StateDept & the @DeptofDefense to terminate Turkey’s participation in the F-35 program & to sanction Turkish individuals.”

65 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

 

Lara Seligman

@laraseligman

A rare on camera Pentagon press briefing on Turkey’s purchase of the S-400 has been postponed indefinitely, DOD says. Nothing from State or WH.

So even though the missile system was delivered this morning, it seems no one in the US administration is prepared to comment.

161 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

 

Ragıp Soylu

@ragipsoylu

Wow

US officials said that the White House stepped in and put a halt to Pentagon’s Turkey/S-400 press briefing, which had been scheduled for this morning and already postponed for two times.

Trump in G-20 told Erdogan that he was right about S-400 crisis https://twitter.com/paulmcleary/status/1149753683288231937 

paul mcleary

@paulmcleary

White House, DoD and State have refused comment on the Russian S-400 delivery to Turkey today. What’s up? https://breakingdefense.com/2019/07/will-trump-keep-turkey-in-f-35-program-washington-quiet-on-russian-s-400-delivery/ 

54 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

 

Ragıp Soylu

@ragipsoylu

Wow

US officials said that the White House stepped in and put a halt to Pentagon’s Turkey/S-400 press briefing, which had been scheduled for this morning and already postponed for two times.

Trump in G-20 told Erdogan that he was right about S-400 crisis https://twitter.com/paulmcleary/status/1149753683288231937 

paul mcleary

@paulmcleary

White House, DoD and State have refused comment on the Russian S-400 delivery to Turkey today. What’s up? https://breakingdefense.com/2019/07/will-trump-keep-turkey-in-f-35-program-washington-quiet-on-russian-s-400-delivery/ 

Ragıp Soylu

@ragipsoylu

LOL

Pentagon CANCELS planned Turkey/S-400 briefing following reports saying White House intervened to do so.

Policy differences between Pentagon and Trump

42 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

 

Ryan Browne

@rabrowne75

Chairs & Ranking members of Senate Armed Services/Foreign Relations Committees: “By accepting delivery of the S-400 from Russia, Pres. Erdogan has chosen a perilous partnership w/ Putin at the expense of Turkey’s security, economic prosperity & the integrity of the NATO alliance”

61 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

 

Senator Bob Menendez

@SenatorMenendez

Terrible decision by Erdogan. This is a watershed moment that requires real consequences. The Trump Admin must:
1) Follow the law and sanction , as required by CAATSA
2) Remove Turkey from the F35 program to ensure an American F35 jet is never parked next to a Russian S400 https://twitter.com/business/status/1149692302354464768 

Bloomberg

@business

By taking delivery of Russian air-defense systems, Turkey’s risks lasting damage to his country’s economy and relationship with the West https://bloom.bg/32rrO5J 

131 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/788282_sfagi-stis-ipa-gia-tin-toyrkia-freno-tramp-sto-pentagono


spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,748ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα