Συρία: Η Ρωσία συγκεντρώνει τους Κούρδους και τη Δαμασκό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

15/1/17 | 0 | 0 | 577 εμφανίσεις

Σαλέχ Μουσλίμ: Η Ομοσπονδιακή Επικράτεια της Βόρειας Συρίας δεν θα είναι ανεξάρτητο κράτος 

1027669798Η σημαία του Κουρδιστάν © 2016 AFP Safin Hamed
© 2016 AFP Fabrice Coffrini (Updated 01/14/2017 19:59)

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στη διευθέτηση των συγκρούσεων στη Συρία οργάνωσαν μια συνάντηση μεταξύ των Κούρδων και της συριακής κυβέρνησης για να τους επιτρέψει να συζητήσουν για την ομοσπονδιοποίηση της κουρδικής επικράτειας.

Θα μπορούσε μια ομοσπονδιοποίηση της Συρίας να φέρει την ειρήνη;

Χάρη στην μεσολάβηση της Μόσχας μεταξύ της Δαμασκού και των Κούρδων, μια ομάδα Κούρδων πολιτικών επισκέφθηκε τη Δαμασκό χθες για να συζητήσουν ένα από τα πιο σύνθετα ζητήματα της διευθέτησης των συγκρούσεων στη Συρία: την αυτονομία της κουρδικής περιοχής.

«Αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στις διαπραγματεύσεις επειδή η Ρωσία είναι εγγυήτρια», δήλωσε ο Κούρδος πολιτικός Φερίντ Σεντούν στο Sputnik. «Η Ρωσία είναι σε θέση να επηρεάσει τη συριακή κυβέρνηση».

“Ο σκοπός αυτής της συνάντησης, ανέφερε ο Σεντούν είναι να προωθηθεί το θέμα της ομοσπονδιοποίησης και να προετοιμαστεί το έδαφος για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), του κύριου κουρδικού κόμματος στη Συρία και το κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο, πολιτική οργάνωση που αντιτίθεται στον Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Οι συριακές αρχές δηλώνουν ότι είναι αντίθετες με την προοπτική της χορήγησης ορισμένων δικαιωμάτων στον κουρδικό λαό», συνεχίζει.  Ωστόσο, η Ρωσία τους λέει «Διατυπώσετε τις επιθυμίες σας και εμείς θα συζητήσουμε με την συριακή κυβέρνηση. Αν η Δαμασκός σας προσφέρει την αυτονομία, να την αποδεχθείτε. Υπό τις παρούσες συνθήκες, το καθεστώς της αυτονομίας είναι μια καλή ευκαιρία».

Σύμφωνα με τον κ Σεντούν, η επίλυση του κουρδικού προβλήματος «θα ελαφρύνει το βάρος που  υφίσταται στη συριακή κυβέρνηση. Πράγματι, η Ρωσία επιδιώκει να βρει μια λύση σε αυτό το θέμα».

Μετάφραση στα ελληνικά από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 13.1.2017

https://fr.sputniknews.com/international/201701141029585109-kurdistan-federalisation/

saleh_muslim-630x400Σαλέχ Μουσλίμ: Η Ομοσπονδιακή Επικράτεια της Βόρειας Συρίας δεν θα είναι ανεξάρτητο κράτος

Ο Σαλέχ Μουσλίμ, συμπρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος των Κούρδων της Συρίας PYD, αποσαφήνισε ότι η Ροζάβα, η ντε φάκτο αυτόνομη κουρδική επικράτεια στη βόρεια Συρία, που πλέον ονομάζεται Ομοσπονδιακή Δημοκρατική Επικράτεια της Βόρειας Συρίας, θα είναι ομοσπονδιακή περιοχή σε μια μελλοντική συριακή ομοσπονδία.

Το Σύνταγμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατικής Επικράτειας της Βόρειας Συρίας μπορεί να αποτελέσει και ένα μοντέλο για την προτεινόμενη μελλοντική συριακή ομοσπονδία.

«Προτείνουμε ένα δημοκρατικό ομοσπονδιακό σχέδιο για το μέλλον της Συρίας», είπε ο Μουσλίμ μιλώντας στο Asia Times.

«Πριν μερικές ημέρες η Ομοσπονδιακή Δημοκρατική Επικράτεια της Βόρειας Συρίας εντός του σχεδίου για μια δημοκρατική συριακή ομοσπονδία, ανακοινώθηκε. Η Ροζάβα είναι μέρος αυτού του ομοσπονδιακού σχεδίου, είναι μέρος αυτής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατικής Επικράτειας της Βόρειας Συρίας μαζί με άλλες απελευθερωμένες περιοχές», δήλωσε ο Μουσλίμ.

«Το σχέδιο στηρίζεται στη γεωγραφία και όχι στην εθνότητα. Στις απελευθερωμένες περιοχές της Συρίας, όλα τα έθνη της Συρίας συγκάλεσαν μια συνάντηση και διακήρυξαν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατική Επικράτεια της Βόρειας Συρίας», πρόσθεσε ο Μουσλίμ, αναφερόμενος στην αλλαγή του ονόματος, το οποίο συμφωνήθηκε ώστε να μην έχει η περιοχή συγκεκριμένα εθνικά ή θρησκευτικά χαρακτηριστικά.

Αν και το μέλλον της Συρίας είναι αβέβαιο και τελεί υπό διαπραγματεύσεις, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατική Επικράτεια της Βόρειας Συρίας θα συνεχίσει να αυτοκυβερνιέται.

«Η ομοσπονδιακή επικράτεια θα αυτοδιοικείται στα ζητήματά της μέχρι να βρεθεί μια πολιτική λύση για τη Συρία. Οι σχέσεις με τη Δαμασκό και την υπόλοιπη Συρία θα καθοριστούν σύμφωνα με αυτή τη νέα πραγματικότητα», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά το σοσιαλιστικό κόμμα PYD, ο Μουσλίμ ανέφερε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί και στη νέα Συρία.

«Το PYD είναι ένα νόμιμο κόμμα εντός της δημοκρατικής ομοσπονδιακής περιοχής της βόρειας Συρίας. Όπως ισχύει για κάθε πολιτικό κόμμα σε μια δημοκρατική χώρα, το PYD θα συνεχίσει την πολιτική του δράση σε μια δημοκρατική ομοσπονδιακή Συρία και την περίοδο μετά το πόλεμο σύμφωνα με τους όρους του κοινωνικού συμβολαίου και τη μελλοντική νομοθεσία», σημείωσε ο Μουσλίμ.

Το PYD ιδρύθηκε στη βόρεια Συρία το 2003. Ο Σαλέχ Μουσλίμ είναι πρόεδρός του από το 2010.

tribune

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  24/2/21 | (1 σχόλια)
  Αντώνης Μανιτάκης, Οµότιµος καθηγητής Νοµικής του ΑΠΘ, Πρόεδρος του επιστηµονικού συµβουλίου της Νοµικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Λευκωσίας  To άρθρο πραγματεύεται την (αντι)συνταγματικότητα του πειθαναγκαστικού εμβολιασμού μιας ειδικής κατηγορίας προσώπων, που επιτελούν δημόσιο λειτούργημα και έρχονται σε προσωπική επαφή με ...

Ροή Ειδήσεων

  26/2/21 | (0 σχόλια)
  Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ προχώρησαν χθες Πέμπτη σε «αεροπορικά πλήγματα στη Συρία με στόχους εγκαταστάσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων υποστηριζόμενων από το Ιράν» στο ανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, ανακοίνωσε χθες βράδυ (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) ...

  26/2/21 | (0 σχόλια)
  Τον δρόμο για τη φυλακή παίρνει ο Δημήτρης Λιγνάδης, μετά την απολογία του ενώπιον της 19ης ανακρίτριας της Αθήνας για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή δύο ανηλίκων. Μετά από πολύωρη διαδικασία που ξεκίνησε στις 15.30, όταν ξεκίνησε να ...

  26/2/21 | (0 σχόλια)
  Φεβρουάριος 24, 2021. 19:33. Ελλάδα. Οι μονάδες του ρωσικού στρατού άφησαν το κύριο προπύργιο τους στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, την πόλη  Άιν Ίσσα, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, προκειμένου να ασκήσουν πίεση στις κουρδικές «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) έτσι ώστε ...

  26/2/21 | (0 σχόλια)
  Η ουσιαστική οικογενειακή πολιτική το Ορμπαν στην  Ουγγαρία αποδίδει καρπούς… Τα στοιχεία που δημοσίευσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat δείχνουν ότι η φιλική προς την οικογένεια πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Ορμπάν από την επιστροφή της στην εξουσία το ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας