Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας: Η παρατεταμένη κράτηση στη φυλακή του Κούρδου Σ. Ντεμιρτάς, παραβιάζει τα δικαιώματά του

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
(Φωτ. αρχείου EPA / Sedat Suna)
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απεφάνθη ότι η παρατεταμένη κράτηση του πρώην επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος της χώρας HDP παραβιάζει τα δικαιώματά του. Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς βρίσκεται στη φυλακή από τον Νοέμβριο του 2016 κατηγορούμενος για τρομοκρατία.

Κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 142 χρόνια.

Στην απόφαση, που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναφέρεται ότι η κράτησή του έχει ξεπεράσει το εύλογο χρονικό διάστημα και ότι παραβιάζεται το δικαίωμά του στην ελευθερία, ενώ ζητείται να του καταβληθεί αποζημίωση. Προς το παρόν ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση του Ντεμιρτάς.

Δικαστήριο είχε αποφασίσει τον Σεπτέμβριο ότι ο πρώην ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) μπορεί να αφεθεί ελεύθερος ενώ συνεχίζεται η δίκη του (η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αφορά την περίοδο μετά τον Σεπτέμβριο), ωστόσο στη συνέχεια οι εισαγγελείς ξεκίνησαν νέα έρευνα εις βάρος του και ζήτησαν ξανά την κράτησή του. Ο Ντεμιρτάς αρνείται τις κατηγορίες εναντίον του.

Το HDP, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην τουρκική Βουλή, κατηγορείται από την Άγκυρα ότι έχει σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση. Το HDP το αρνείται.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

http://www.pontos-news.gr/article/210727/selahatin-ntemirtas-i-paratetameni-kratisi-paraviazei-ta-dikaiomata-toy

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα