Ανταπόκριση
Το κλίμα απαισιοδοξίας που επικράτησε μετά την αποτυχία επανεκκίνησης των συνομιλιών που είχαν αρχίσει την περασμένη εβδομάδα στην Ντόχα φαίνεται πως ανατράπηκε χθες το απόγευμα, όταν ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά η άφιξη στο Κάιρο της ισραηλινής διαπραγματευτικής αποστολής, με τη συμμετοχή του διοικητή της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, και του διοικητή της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας, Ρονέν Μπαρ. Η είδηση συνοδεύθηκε από την ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, που διέρρευσε από το ιδιαίτερο γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι η ισραηλινή αποστολή εφοδιάστηκε με ενημερωμένους χάρτες για την κατάσταση που επικρατεί στον «Άξονα Φιλαδέλφειας» και το φυλάκιο της Ράφα, θέλοντας να αναδειχθεί η προθυμία εξεύρεσης λύσης στις διμερείς διαφορές Ισραήλ-Αιγύπτου, για να καταστεί δυνατή μετέπειτα η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία εκεχειρίας, που θα προβλέπει και την απελευθέρωση όσων ισραηλινών ομήρων παραμένουν ζωντανοί. Παράλληλα, ισραηλινοί αξιωματούχοι εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι «εφόσον επιλυθούν οι διαφορές με τους Αιγυπτίους», είναι πιθανόν οι διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία να ξαναρχίσουν άμεσα, είτε αύριο είτε την ερχόμενη εβδομάδα, με την άφιξη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα του διοικητή της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς.
Καταρινά ΜΜΕ: Νέα ισραηλινή πρόταση
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ενδιαφέρον παρουσιάζει σημερινό ρεπορτάζ της καταρινής εφημερίδας Al Arabi Al Jadeed, παραθέτοντας στοιχεία της φερόμενης νέας αναθεωρημένης πρότασης, που θέτει προς συζήτηση στο Κάιρο η ισραηλινή διαπραγματευτική αποστολή.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την Al Arabi Al Jadeed, το Ισραήλ είναι θετικό σε μία μόνιμη παρουσία κυανόκρανων του ΟΗΕ στον «Άξονα Φιλαδέλφειας» στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, προκειμένου να εμποδίζεται από τώρα και στο εξής η διακίνηση οπλισμού από το αιγυπτιακό έδαφος με προορισμό τη Χαμάς εντός της Γάζας.
Ως προς το φυλάκιο της Ράφα, οι Ισραηλινοί φέρονται να αποδέχονται για πρώτη φορά την παρουσία ένοπλης δύναμης της Παλαιστινιακής Αρχής από την πλευρά της Γάζας, η οποία ωστόσο θα επικουρείται από στρατιωτική δύναμη που θα προέρχεται από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος της κοινής παλαιστινιακής και ευρωπαϊκής παρουσίας θα είναι η λειτουργία του φυλακίου της Ράφα, μέσω του οποίου θα διακινούνται πολίτες και εμπορεύματα.
Όσον αφορά την παρουσία του ισραηλινού στρατού στην περιοχή, η καταρινή εφημερίδα αναφέρει πως το Ισραήλ θα αποδεχθεί τη σταδιακή αποχώρηση των δυνάμεών του σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί.
Επιφύλαξη εκφράζουν Άραβες διπλωμάτες
Παρά τις αισιόδοξες διαρροές, Άραβες διπλωμάτες που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση, μιλώντας σε ισραηλινά μέσα υπό τον όρο της ανωνυμίας, εκφράζουν την εκτίμηση ότι εν τέλει πολύ δύσκολα οι επαφές στο Κάιρο θα καταλήξουν σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Για την επικείμενη – κατ’ αυτούς – αποτυχία των συνομιλιών, τόσο για τον καθορισμό του καθεστώτος ασφαλείας στον «Άξονα Φιλαδέλφειας» όσο και για την επίτευξη μίας εκεχειρίας στη Γάζα κατά το «πλαίσιο Μπάιντεν», καθιστούν υπεύθυνο τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, επειδή, όπως τονίζουν, «τείνει να αγνοεί τις πιέσεις της Ουάσιγκτον».
Αυξάνεται η δημοτικότητα του Νετανιάχου
Ωστόσο, αυτή ακριβώς η τάση φαίνεται πως αυξάνει τη δημοτικότητα του Νετανιάχου στο εσωτερικό της χώρας του. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά ύστερα από δέκα μήνες πολέμου, σε κυλιόμενη δημοσκόπηση που μετέδωσε στο χθεσινοβραδινό της κεντρικό δελτίο ειδήσεων η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, το Λικούντ βρίσκεται για πρώτη φορά στην πρώτη θέση, με 24 δημοσκοπικές ψήφους. Στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος να ασκεί πρωθυπουργικά καθήκοντα, επίσης για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ξεπερνώντας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες τον Μπένι Γκαντς – ο οποίος κατείχε σταθερά την πρώτη θέση, ήδη από τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια των μηνών που ακολούθησαν. Στο ίδιο ερώτημα, η ποσοστιαία διαφορά που χωρίζει τον Νετανιάχου από τον αρχηγό της κεντροαριστερής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, είναι ακόμα μεγαλύτερη, τη στιγμή μάλιστα που σε επίπεδο δημοσκοπικών κοινοβουλευτικών εδρών η παράταξη του Λαπίντ συγκρατείται πλέον στην τέταρτη θέση.