Μια μόλις ημέρα μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ στην Κωνσταντινούπολη εναντίον της Ελλάδας, η επιθετική ρητορική της Τουρκίας συνεχίστηκε με τον Σουλεϊμάν Σοϊλού να παίρνει τη σκυτάλη.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και της Ειδικής Ομάδας Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, κατηγόρησε την Ελλάδα για επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο, ενώ την ίδια ώρα ζήτησε την κατάργηση της Frontex.

Η απάντηση από τους Έλληνες βουλευτές ήταν ξεκάθαρη, με τον Σπήλιο Λιβανό, τον Μανούσο Βολουδάκη και τη Θεοδώρα Τζάκρη να τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι δεν γίνονται pushbacks στο Αιγαίο, κατηγορώντας την Τουρκία ότι εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.

Σπήλιος Λιβανός: «Του απαντήσαμε καθαρά και ξάστερα»

Ο Σπήλιος Λιβανός, μιλώντας στη συνέχεια σε Εληνες δημοσιογράφους, σημείωσε ότι ο Σουλεϊμάν Σοϊλού υποστήριξε πως η Τουρκία τηρεί όλες τις δεσμεύσεις της για το μεταναστευτικό, που απορρέουν από τη συμφωνία του 2016, ενώ το άλλο μέρος, δηλαδή η ΕΕ δεν τις τηρεί. «Ήταν μια τοποθέτηση», τόνισε ο κ. Λιβανός, «και πάρα πολύ επιθετική, αλλά και τελείως έξω από τα δεδομένα, στα οποία έχουμε συνηθίσει στην ευρωπαϊκή πολιτική, ως προς τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε εμείς τις τοποθετήσεις μας σε τέτοιου είδους φόρουμ».

Μάλιστα, όπως είπε, συνολικά η τοποθέτηση Σοϊλού απέναντι και σε άλλες χώρες «ήταν σε πιο υψηλούς τόνους» από αυτούς του Ακάρ, ενώ πρόσθεσε: «Του απαντήσαμε πολύ καθαρά, πολύ ξάστερα, τοποθετηθήκαμε για τα θέματα που μας αφορούν, είπαμε ότι αρνούμαστε κάθε κατηγορία και για τα pushbacks, βεβαίως και για τους θανάτους (σ.σ. μεταναστών) και παρουσιάσαμε τα νούμερα για το πόσους πρόσφυγες έχει σώσει η ελληνική ακτοφυλακή στα νερά του Αιγαίου».

Την ώρα που η εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας κατά της Ελλάδας συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους, στο φως της δημοσιότητας έρχεται το non paper που διακινούν οι Τούρκοι στις ξένες πρεσβείες, πάνω στο οποίο στηρίζουν τις πρωτοφανείς θέσεις και διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο.

Παράλληλα, τα τουρκικά ΜΜΕ στήνουν ένα σκηνικό έντασης άνευ προηγουμένου, με την φιλοκυβερνητική Milliyet να εξαπολύει ευθεία επίθεση στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και την Hürriyet να αναφέρει ότι το Καστελλόριζο είναι τουρκικό.

Σύμφωνα λοιπόν με το επίμαχο απόρρητο non paper, οι Τούρκοι θεωρούν πως βρίσκουν «πάτημα» για τις απαράδεκτες αιτιάσεις τους με αποτέλεσμα να συνεχίζουν αμείωτα τις προκλητικές δηλώσεις με τις οποίες επιτίθενται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δισέλιδο έγγραφο που διανέμει η Τουρκία στις ξένες πρεσβείες, προκειμένου να δικαιολογηθούν οι ενέργειές της στο Αιγαίο, αλλά και η ακύρωση του Ανωτάτου Συμβούλιου Ελλάδας-Τουρκίας, που λάμβανε χώρα σε ετήσια βάση τα τελευταία χρόνια, εστιάζουν σε 16 σημεία.

Τα fake news της Άγκυρας μέσω του non paper

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ του Open, η Αγκυρα κατηγορεί στο εν λόγω απόρρητο non paper την Αθήνα ότι απειλεί για μονομερή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ είναι γνωστό ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων.

Σε άλλο σημείο του non paper η Τουρκία ισχυρίζεται ότι γίνονται παραβιάσεις από τα ελληνικά μαχητικά, ενώ είναι γνωστό ότι το Πεντάγωνο έχει καταγράψει δεκάδες παραβιάσεις και υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Τρίτο σημείο του non paper είναι ότι η Άγκυρα ισχυρίζεται πως οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ που βρίσκονται στην Ελλάδα στρέφονται εναντίον της Τουρκίας. Ωστόσο η Αθήνα έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον κανενός.

Τέλος, η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για τις επιστροφές των μεταναστών, χρησιμοποιώντας μάλιστα τη φράση «push back», κατηγορώντας την Αθήνα για απάνθρωπη μεταχείριση εν μέσω fake news.

Επίθεση της τουρκικής Milliyet στον Νίκο Δένδια

Ένα άρθρο-λίβελο για τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, φιλοξενεί σήμερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Milliyet, με τίτλο: «ο άνθρωπος που ρισκάρει πόλεμο με την Τουρκία για να γίνει πρωθυπουργός». Ο Τούρκος δημοσιογράφος, Οzay Sendir, φτάνει στο σημείο να κατηγορεί τον Έλληνα υπουργό ότι «ούτε το Αιγαίο τον νοιάζει, ούτε τίποτα».

Όπως μάλιστα προκλητικά σημειώνει, «το μόνο του όνειρο είναι να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας», ενώ ειρωνεύεται τον υπουργό Εξωτερικών λέγοντας τα εξής: «Κύριε Δένδια, αν σας λείπει το μπάνιο της Σμύρνης, ελάτε στην Ιλιτζά να σας φιλοξενήσουμε», όπως αναφέρει το sigmalive.

Το προκλητικό άρθρο

«Λέγεται Νίκος Δένδιας.

Σήμερα είναι υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Βρίσκεται στη Δεξιά από τα νεανικά του χρόνια, αλλά ήταν πάντα μέλος και δεν υπήρξε ποτέ αρχηγός. Μετά την εκλογή του ως βουλευτής, άσκησε καθήκοντα στο υπουργείο Δικαιοσύνης για 10 μήνες και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για 2 χρόνια.Αυτό που θυμόμαστε περισσότερο από την υπουργία του ήταν το ξύλο που έφαγε στο ελληνικό κοινοβούλιο, από τον βουλευτή της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής Κασιδιάρη.

Αποτέλεσμα της υπουργίας Δένδια είναι και η κακομεταχείριση των Σύρων προσφύγων που ήρθαν στην Ελλάδα.

Από την ημέρα που το κόμμα του κέρδισε τις εκλογές με την υποστήριξη της ακροδεξιάς, ο Δένδιας προσπαθεί να φανεί χαριτωμένος στους ανθρώπους που τον ξυλοκόπησαν κάποτε και πιστεύει ότι ο δρόμος προς αυτό είναι να παρουσιάζεται ως αντι-Τούρκος.

Είναι τόσο ασυνεπής άνθρωπος που στην ίδια πρόταση μπορεί να πει ότι δεν πρέπει να έρχονται πρόσφυγες στην Ελλάδα από την Τουρκία και παράλληλα ότι η Τουρκία δεν πρέπει να χτίζει οικισμούς στη Συρία για πρόσφυγες. Το μόνο του όνειρο είναι να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας. Το σόου που έκανε στην Άγκυρα παραβιάζοντας τους διπλωματικούς κανόνες είναι μέρος αυτού και το καύχημα του για το “Η Ελλάδα είναι το λίκνο της δημοκρατίας” είναι επίσης μέρος αυτού…

Όπως και να έχει, ο Δένδιας είναι ο άνθρωπος που έμενε άφωνος όταν γινόταν διάλογος με την Τουρκία και έκανε δηλώσεις κατά της Τουρκίας ακόμα και στις κάμερες του EDS όταν ξεκίνησε η ένταση.

Ούτε το Αιγαίο τον νοιάζει, ούτε τίποτα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι απόστρατοι ναύαρχοι, που νομίζουν ότι μπορούν να βομβαρδίσουν τις γέφυρες, παρασύρουν την χώρα τους στην καταστροφή, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών που του σκάβει το λάκκο.

Κύριε Δένδια, αν σας λείπει το μπάνιο της Σμύρνης, ελάτε στην Ιλιτζά, να σας φιλοξενήσουμε, μην ξαναπέσετε στη θάλασσα μόνο και μόνο επειδή θέλετε να γίνετε πρωθυπουργός από το πουθενά…».