Συνεργασίες και εξαγωγές από τη νέα ΕΛΒΟ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Για το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας μιλάει στην «Κ» το μέλος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της Plasan, Νταν Ζιβ

Συνεργασίες και εξαγωγές από τη νέα ΕΛΒΟ

Σε ρόλο υποκατασκευαστή του νέου εθνικού οχήματος που θα προμηθευτούν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις προσβλέπει η ισραηλινή κοινοπραξία της νέας ΕΛΒΟ, η οποία προ ολίγων μόλις εβδομάδων απέκτησε μέσα από τη διαδικασία της ειδικής διαχείρισης τον έλεγχο της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Παράλληλα, σχεδιάζει να παράγει στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, όπου και οι εγκαταστάσεις της, οχήματα που θα εξάγονται και σε νέες αγορές, ενώ έχει συμφωνήσει για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας αιχμής στον κλάδο των θωρακισμένων οχημάτων και όχι μόνο. Αυτά εξομολογείται μιλώντας στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της Plasan Sasa, Νταν Ζιβ, που είναι ο ένας εκ των δύο βασικών Ισραηλινών μετόχων της νέας ελληνικής εταιρείας. Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός επιχειρηματίας που συμμετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο της νέας ΕΛΒΟ, επισημαίνει πως η επιτυχής συγκριτικά με άλλες χώρες διαχείριση της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση έχει ενισχύσει το θετικό επενδυτικό κλίμα στο Ισραήλ για την Ελλάδα. Παράλληλα, αποκαλύπτει πως το σχήμα της Plasan Sasa αναζητεί ήδη συνεργασίες με άλλες ελληνικές αμυντικές επιχειρήσεις προκειμένου, όπως αναφέρει, να ενδυναμώσει την ελληνική αμυντική βιομηχανία εν γένει. Υπενθυμίζεται πως στη νέα εταιρεία, που φέρει την επωνυμία «ΕΛΒΟ Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων 2020 Α.Ε.», συμμετέχουν η ισραηλινή αμυντική βιομηχανία Plasan Sasa Ltd με 47,6% του μετοχικού κεφαλαίου, η ομοεθνής της NASKA Industries – SK Group Ltd με άλλο 47,6% και ο Ελληνας επιχειρηματίας Αρης Γλύνης με 4,8%. Το σχήμα ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής στον τελευταίο, έπειτα από τρεις αλλεπάλληλους άγονους διαγωνισμούς. Το ελληνικό Δημόσιο έχει διατηρήσει μέσω της σύμβασης πώλησης της ΕΛΒΟ το δικαίωμα να αποκτήσει στο μέλλον το 21% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

– Θα ασχοληθείτε με τα νέα οχήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως υπεργολάβος ή ακόμα και ως ο κύριος κατασκευαστής; Ποιο είναι το πρώτο προϊόν που θα κατασκευάσει η νέα ΕΛΒΟ;
– Οσον αφορά τα νέα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα, και ειδικότερα αυτό για το νέο εθνικό όχημα των Ενόπλων Δυνάμεων, ακόμα δεν γνωρίζουμε κατά πόσο και ποιος θα είναι ο ρόλος της νέας ΕΛΒΟ. Οραματιζόμαστε όμως μια ΕΛΒΟ η οποία θα έχει κυρίως υποκατασκευαστικό ρόλο.

– Σύμφωνα με την παρουσίαση του επιχειρηματικού σας σχεδίου στον διαγωνισμό μέσω του οποίου αποκτήσατε την ΕΛΒΟ, πρόκειται να μεταφέρετε τεχνογνωσία προηγμένης τεχνολογίας στην Ελλάδα. Για τι προϊόντα μιλάμε;
– Η Plasan είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για την προηγμένη τεχνολογία θωράκισης οχημάτων και ειδικά σε σχέση με το υψηλό επίπεδο προστασίας από εκρήξεις και νάρκες που διασφαλίζει. Η Plasan είναι επίσης διεθνώς ευρύτατα αναγνωρισμένη και ως σχεδιαστής θωρακισμένων σωμάτων (καρότσες) των οχημάτων. Σε αυτή της τη δραστηριότητα συνεργάζεται διεθνώς με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές οχημάτων και κινητήρων. Και όλες οι λύσεις που μπορεί να προσφέρει, ενσωματώνουν τεχνολογίες αιχμής.

– Ποιες χώρες έχουν εμπιστευτεί στην Plasan τέτοιο έργο και λύσεις;
– Ενδεικτικά αναφέρω πως τέτοιες τεχνολογίες της Plasan χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ισραήλ, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Ισπανίας, της Δανίας, της Ιταλίας, της Ρουμανίας αλλά και της Ελλάδας.

– Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας για την ΕΛΒΟ; Τι επενδύσεις θα κάνετε;
– Σκοπός μας είναι να φέρουμε την ΕΛΒΟ σε κατάσταση ύψιστης επιχειρησιακής και παραγωγικής ετοιμότητας το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσει να ενταχθεί στο οικοσύστημα των αμυντικών δυνάμεων της Ελλάδας.

– Υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω διερεύνηση της παρουσίας σας στην Ελλάδα, ενδεχομένως μέσω συνεργασιών στον αμυντικό τομέα;
– Ναι. Στα άμεσα σχέδια της ΕΛΒΟ είναι να εξετάσει και να προτείνει συνεργασίες με άλλες ελληνικές εταιρείες στον χώρο της άμυνας, θέλοντας να συμβάλει στην ανάπτυξη του κλάδου. Θα μου επιτρέψετε να μείνω σε αυτό για την ώρα.

– Θα αρχίσετε να προσλαμβάνετε προσωπικό και να ανακαινίζετε τις εγκαταστάσεις και πότε; Τι χρειάζεται να γίνει ή, καλύτερα, τι θα αξιοποιήσετε και τι όχι από τις υπάρχουσες ανωδομές και εξοπλισμό;
– Σας πληροφορώ πως έχουμε ήδη αρχίσει τις εν γένει εργασίες αποκατάστασης των εγκαταστάσεων στη Σίνδο. Ωστόσο, όπως μπορεί να γνωρίζετε, έπειτα από πολλά χρόνια αδράνειας της παλαιάς εταιρείας, οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές, πολλές εκ των οποίων ήταν παρωχημένες ήδη από δεκαετίας, εγκαταλείφθηκαν. Ως εκ τούτου, οι άμεσες ανάγκες αποκατάστασης των παρωχημένων κτιριακών χώρων αλλά και του μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως και η ανάπτυξη δικτύων και οι εφαρμογές τεχνολογίας πληροφορικής, είναι πολλές. Θα έλεγα ολοκληρωτικές. Επίσης, σας πληροφορώ πως βρισκόμαστε σε φάση αξιολόγησης ενός μεγάλου μέρους του παλαιού προσωπικού της ΕΛΒΟ και παράλληλα προχωρούμε σταδιακά σε προσλήψεις αριθμού ατόμων με τη βοήθεια των οποίων θα επαναφέρουμε την εταιρεία σε κατάσταση υψηλής παραγωγικής ετοιμότητας.

– Θα συμμετάσχει η ΕΛΒΟ στις εξαγωγές; Επιδιώκετε πωλήσεις στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό;
– Η εταιρεία έχει από το ιδρυτικό της καταστατικό σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό και μάλιστα ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με πελάτες του εξωτερικού για την ανάληψη προγραμμάτων παραγωγής με τελικούς αποδέκτες των συστημάτων πελάτες εκτός της ελληνικής επικράτειας. Οικοδομούμε παράλληλα τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΛΒΟ με γνώμονα και ενδεχόμενες μελλοντικές συνεργασίες της Ελλάδας και με πελάτες του εξωτερικού. Η στρατηγική αυτή βασίζεται ασφαλώς και σε σχέσεις που ήδη υπάρχουν με κατασκευαστές στρατιωτικών οχημάτων σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποιούν την τεχνολογία της Plasan.

– Πολλοί πιστεύουν ότι αποκτώντας την ελληνική ΕΛΒΟ αποκτήσατε ένα «εταιρικό διαβατήριο της Ευρωπαϊκής Eνωσης» για την εταιρεία σας, η οποία έτσι αποκτά πιο ανταγωνιστική πρόσβαση στην αγορά της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Θα θέλατε να σχολιάσετε;
– Η Plasan από το 2006 είναι βασικός μέτοχος θυγατρικής της εταιρείας στη Γαλλία. Επομένως, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση τα περί απόκτησης της ελληνικής ΕΛΒΟ για εξασφάλιση πρόσβασης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και τούτο διότι, όπως σας είπα, αυτό ήδη υπάρχει. Η επένδυσή μας στην Ελλάδα αποτελεί ξεκάθαρη στρατηγική επιλογή της Plasan τόσο λόγω της γεωπολιτικής θέσης και των προοπτικών της αγοράς της χώρας, όσο και λόγω των περιφερειακών συνεργασιών που μπορούν να αναπτυχθούν.

– Ποιο είναι, σύμφωνα με την εκτίμησή σας, το κλίμα στο Ισραήλ όσον αφορά τις επενδύσεις στην Ελλάδα μεταξύ των επιχειρηματιών της χώρας;
– Η θετική και επιτυχής διαχείριση της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση εξέπεμψε και συνεχίζει να εκπέμπει ένα ισχυρό θετικό μήνυμα στον επιχειρηματικό κόσμο του Ισραήλ αλλά και στους πολίτες του. Να προσθέσουμε, μάλιστα, πως η επένδυση της Plasan στην Ελλάδα εκτιμούμε πως δυναμώνει το μήνυμα αυτό στην ισραηλινή αγορά.

kathimerini.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα