Συνεργασία εντός του πλαισίου 3+1 το μήνυμα Πομπέο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η χρονική στιγμή κατά την οποία η αμερικανική διπλωματία επέλεξε να βρεθεί στην Ελλάδα ο Μάικ Πομπέο δεν θεωρείται τυχαία. Είναι ιδιαίτερης σημασίας λαμβανομένων υπόψη των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ επίκειται κι ένα κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη. 

Εξίσου σημαντική η ρητή αναφορά στη συνεργασία 3+1, δηλαδή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών. Η συγκεκριμένη αναφορά στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τη συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη, υποδεικνύει:

Πρώτον, οι ΗΠΑ επιλέγουν να στείλουν μήνυμα προς την κατεύθυνση της Άγκυρας ρίχνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνεργασία 3+1. Μια συνεργασία που γνωρίζουν πολύ καλά ότι ενοχλεί ιδιαιτέρως τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην κοινή δήλωση αναφέρεται συγκεκριμένα: «Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο του σχήματος “3 + 1” (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες), η οποία ξεκίνησε στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο του 2019, καθώς αυτή η συνεργασία μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή».

Δεύτερον, είναι εμφανές και με την επίσκεψη Πομπέο τώρα στην Ελλάδα και προηγουμένως στην Κύπρο, πως η κάθε δράση και τοποθέτηση των Αμερικανών αφήνουν να φανεί η πλήρης συνεννόηση Ουάσιγκτον και Ιερουσαλήμ σ’ ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο. Η αμερικανική κινητικότητα στην περιοχή είναι, εμφανώς, θετικό συνεπακόλουθο της αναβαθμισμένης σχέσης του Ισραήλ τόσο με την Κύπρο όσο και με την Ελλάδα.

Τρίτον, ένα ακόμα θέμα το οποίο στέλνει συγκεκριμένα μηνύματα αποτελεί η αναφορά ότι «οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την επιβεβαιωμένη ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με άλλες χώρες της περιοχής για επίτευξη συμφωνιών οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Παρ’ όλο ότι δεν κατονομάζεται είναι εμφανές ότι παραπέμπει στη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου, με το μήνυμα να ακολουθηθεί κάτι ανάλογο και στην περίπτωση της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα άμυνας και ασφάλειας, Ελλάδα και ΗΠΑ εξέφρασαν την πρόθεση να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική τους σχέση επεκτείνοντας και εμβαθύνοντας τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, η οποία επικαιροποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια και των δύο εθνών. Στον επόμενο Στρατηγικό Διάλογο, και οι δύο πλευρές σκοπεύουν να συζητήσουν πώς να αλληλοβοηθούνται περαιτέρω στη διατήρηση ισχυρών, ικανών και διεπιχειρησιακών δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κοινή δήλωση Πομπέο – Δένδια: Αμυντική συνεργασία και ασφάλεια

Στην κοινή δήλωση υπογραμμίζεται ακόμη πως ΗΠΑ και Ελλάδα προσβλέπουν στην ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών. «ΗΠΑ και Ελλάδα χαιρέτισαν την έναρξη νέων επενδύσεων και εξαγορών από αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενθαρρύνουν αυτήν την τάση. Οι δύο κυβερνήσεις προσβλέπουν στην αύξηση της συνεργασίας τους στο εμπόριο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα αποδίδουν μεγάλη σημασία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, το 5G και της ιδιωτικοποίησης στρατηγικών υποδομών».

Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας από τρομοκρατία, διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις και άλλους παράγοντες απειλής, ενώ τονίστηκε πως, παρά την παγκόσμια πανδημία, η εξαιρετική συνεργασία συνεχίστηκε αμείωτη. Εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω βελτίωσης της ανταλλαγής πληροφοριών και της συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ενώ δεσμεύτηκαν για την πλήρη εφαρμογή της κοινής δήλωσης του 2016 σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης (βίζα).

Times: Τη Σούδα ως εναλλακτική του Ιντσιρλίκ

Για διερεύνηση προτάσεων περί μετεγκατάστασης στη Σούδα κρίσιμου αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού από την αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ, κάνει λόγο ανταπόκριση των Times από την Αθήνα που αναφέρεται στις προθέσεις Πομπέο κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Όπως σχολιάζεται, η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών εκλαμβάνεται ως ένδειξη της φθίνουσας υπομονής των ΗΠΑ με τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Ο αμυντικός αναλυτής Αθανάσιος Δρούγος δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ότι παραμένει ασαφές «το κατά πόσο η Ουάσινγκτον μπορεί να μετακινήσει όλο τον εξοπλισμό, περιλαμβανομένου του πυρηνικού οπλοστασίου, από το Ιντσιρλίκ».

Ο ίδιος εκτιμά, ωστόσο, ότι η επίσκεψη και μόνο του κ. Πομπέο για να ενισχύσει το μήνυμα προς την Άγκυρα ότι αναζητά εναλλακτικές επιλογές, αποτελεί αγκάθι στα πλευρά του κ. Ερντογάν.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο επικεφαλής της υποεπιτροπής εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας για την Ευρώπη Ρον Τζόνσον άφησε να εννοηθεί νωρίτερα μέσα στο μήνα ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τη Σούδα ως εναλλακτική του Ιντσιρλίκ. «Η αμερικανική ναυτική βάση στον Κόλπο της Σούδας τώρα αποκτά πολύ μεγαλύτερο και στρατηγικά σημαντικό ρόλο», επισημαίνει ο κ. Δρούγος.

Συνάντηση σε στρατόπεδο 

Σήμερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα βρίσκεται στην Κρήτη και στη Βάση της Σούδας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βάσης της Σούδας και στη συνέχεια, στις 11.20 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις 13.15, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πομπέο θα έχουν γεύμα εργασίας στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού στο Ακρωτήρι Χανίων. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας παρουσία της υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

philenews.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα