Συναντήσεις με υποψηφίους Περιφερειάρχες για την ΔΕΘ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Της Κίνησης Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο χώρο της ΔΕΘ και την βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

Αντιπροσωπεία της Κίνηση Πολιτών, από τους: Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, Ρία  Καλφακάκου, Σάκη Κούγκουλο, Γιώργο Λιτσαρδάκη και Γιάννη Μαγκριώτη, είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Χρήστο Παπαστεργίου και τους υποψήφιους συμβούλους Νίκο Αρκουδογιάννη και Παναγιώτη Στεφανίδη, όπως και με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Φίλλιπο Γκανούλη και τους υποψήφιους συμβούλους Λίζα Αβραμίδου και Όλγα Στεφανή.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Κίνησης Πολιτών τόνισαν:

Οι καταστροφικές και φονικές πλημμύρες στην Θεσσαλία, που ακολούθησαν τους καύσωνες και τις καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές, μας αποκαλύπτουν, τι θα συμβεί στην Θεσσαλονίκη, ειδικά στην περιοχή της ΔΕΘ, αν κατασκευαστεί το εγκληματικό Real Estate στον χώρο της, που κρύβεται πίσω από την περίφημη «Ανάπλαση της ΔΕΘ», γνωρίζοντας ότι η επέκταση της ΔΕΘ κατασκευάστηκε πάνω σε ρέματα, όπως οι Χορτατζίδες. Εικόνες καταστροφής είδαμε τα τελευταία χρόνια, μετά από σύντομα μπουρίνια, με τις γλάστρες, τα δενδρύλλια και τις κατασκευές της ανθοέκθεσης, να παρασύρονται στον Θερμαικό, και πολλές ζημιές σε περίπτερα της ΔΕΘ.

Η λεγόμενη «Ανάπλαση της ΔΕΘ», που εξαγγέλθηκε με τυμπανοκρουσίες εδώ και μια δεκαετία ως «Η μεγαλύτερη αναπτυξιακή επένδυση στην Θεσσαλονίκη», παραμένει μέχρι σήμερα ανεκπλήρωτη εξαγγελία. Με τον ψευδώνυμο, όπως αποδείχτηκε, τίτλο, «ανάπλαση», η Διοίκηση της ΔΕΘ επιχείρησε να παραπλανήσει την πόλη και τους φορείς της. Με δικαιολογία την έλλειψη δημόσιων πόρων λόγω της χρεωκοπίας, εγκαταλείφτηκε η μεταφορά και ανάπτυξη της ΔΕΘ εκτός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος και η δημιουργία “Μητροπολιτικού Πάρκου” στον χώρο της σημερινής ΔΕΘ, όπως προβλεπόταν τόσο από το ισχύον από το 1985 όσο και από το αναθεωρημένο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης. Από τότε και για πάνω από δέκα χρόνια παρακολουθούμε μια ατέρμονη διαδικασία θεσμικών ρυθμίσεων για την προετοιμασία τoy «Project», ενώ παράλληλα δημοσιεύονται μακέτες και σχέδια για να φανεί η ετοιμότητα του έργου. Ρυθμίσεις, μακέτες και σχέδια ωστόσο, που όσο λεπτομερέστερα γίνονται τόσο περισσότερο δείχνουν πως το πράσινο που απομένει από την θηριώδη δόμηση στην έκταση της ΔΕΘ δεν θα είναι πάρα ελάχιστες νησίδες μεταξύ των κτιρίων. Με την λεγόμενη «Ανάπλαση» Η πόλη χάνει μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσει ένα Μητροπολιτικό Πάρκο στον αστικό της, και τόσο περιβαλλοντικά φορτισμένο, πυρήνα.

Η στενότητα δημόσιων πόρων, που προβλήθηκε ως λόγος για την εγκατάλειψη του παλιότερου σχεδιασμού μεταφοράς της ΔΕΘ, ήταν και ο λόγος επιλογής του ΣΔΙΤ ως μεθόδου χρηματοδότησης του Project, που το κόστος του αρχικά εκτιμήθηκε σε περίπου 130 εκ ευρώ, σήμερα έφθασε στα 300 εκ. ευρώ. Έτσι, η “Νέα ΔΕΘ”, θα κατασκευαζόταν στον ίδιο χώρο, αλλά με ιδιωτική χρηματοδότηση. Όμως, επειδή το εύλογο κέρδος του ιδιώτη επενδυτή από την εκθεσιακή δραστηριότητα δεν επαρκούσε για την ανταμοιβή του, προβλέφθηκε να μπορεί ο επενδυτής να κατασκευάσει και να εκμεταλλευτεί στο χώρο της ΔΕΘ εμπορικές υποδομές, όπως ξενοδοχείο, πάρκινγκ 2.500 θέσεων, επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο, ώστε να βγάλει τα λεφτά του. Επειδή όμως και πάλι το Project δεν θα ήταν ελκυστικό για τους επενδυτές, το δημόσιο, δηλαδή ο φορολογούμενος πολίτης, θα εγγυόταν την απόσβεση της επένδυσης και το συμφωνημένο κέρδος.

Οι κυβερνήσεις, αστόχαστα ή συνειδητά, μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2012, μέχρι σήμερα, το αποδέχτηκαν και το υποστήριξαν, Μάλιστα, η διοίκηση και οι κυβερνήσεις έδωσαν και το τελικό χρονοδιάγραμμα: Μέσα στο 2023 θα ξεκινούσε η κατασκευή του και, το 2026, τα εγκαίνια της νέας ΔΕΘ θα γινόταν στις νέες εγκαταστάσεις της, συμπίπτοντας με την 100η επέτειο του θεσμού.

Τα χρόνια περνούσαν και οι θεσσαλονικείς άκουγαν ότι: « Όλα πάνε καλά, το Project τρέχει μέσα στα χρονοδιαγράμματα, οι μελέτες είναι έτοιμες και η χρηματοδότηση εξασφαλισμένη». Μάταια, οι περισσότεροι επιστημονικοί φορείς, πολλές πρωτοβουλίες πολιτών και 7 δήμαρχοι της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, τους έλεγαν ότι: «Είναι λάθος για πολλούς λόγους, αναπτυξιακούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς η αλλαγή της πάγιας θέσης όλων των φορέων της Θεσσαλονίκης, όλων των κυβερνήσεων και όλων των κομμάτων μέχρι το 2012».

Στο μεταξύ, καθώς η χώρα διαθέτει πρόσβαση σε δισεκατομμύρια Κοινοτικών πόρων, η προσφυγή σε ιδιωτικά κεφάλαια μέσω ΣΔΙΤ καθώς και η αντιμετώπιση της έκτασης της ΔΕΘ ως επιχείρησης Real Estate είναι αδικαιολόγητη. Δεν υφίστανται πιά οι πιεστικές μνημονιακές συνθήκες που οδήγησαν στο «αναγκαίο κακό» της δόμησης Νέας ΔΕΘ στη θέση ενός Μητροπολιτικού Πάρκου, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αέρια ρύπανση του κέντρου της Θεσσαλονίκης από τα τοξικά αιωρούμενα σωματίδια.

Έντεκα χαμένα χρόνια για την ΔΕΘ, την Θεσσαλονίκη και την οικονομία της.

Μπορούμε οι θεσσαλονικείς να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε τον εμπαιγμό;

Από την πλευρά τους οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες Χρήστος Παπαστεργίου και Φίλιππος Κανδύλης, όπως και τα στελέχη των παρατάξεών τους τόνισαν ότι: Συμφωνούν με την πρόταση της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου στον χώρο της ΔΕΘ, που θα περιλαμβάνει και την ενοποίηση του πράσινου με τους χώρους του Τρίτου Σώματος Στρατού, την νέα παραλία, το ΑΠΘ και του περιαστικού δάσους, και την κατασκευή της Νέας ΔΕΘ, σε άλλο χώρο, εκτός του κέντρου της πόλης, με προτίμηση στην δυτική Θεσσαλονίκη, όπως είχε μελετηθεί, εδώ και χρόνια, μάλιστα πριν γίνουν έντονα ορατά τα σημάδια της κλιματικής κρίσης.

 

 

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν θα-ούτε πρέπει- να περιληφθεί στον μεγάλο χώρο του Πρασίνου της Θεσσαλονίκης ο ιστορικός και με αρχαιολογική αξία χώρος του Γ΄ Σώματος Στρατού ,γιατί το αναφέρουν . Ας επανέλθουν και αυτοί στην εκτίμηση των Ενόπλων Δυνάμεων και των ιστορικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων , όπως το Γ΄Σ.Σ .
    Γιατί δεν ετέθη και δεν προβλήθηκε το θέμα επί συγκυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ , που η δημιουργία της Νέας ΔΕΘ μεσουρανούσε;;;.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,748ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα