Συναγερμός για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών στο Βαρώσι

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Eντατικοποίηση των ενεργειών αποτροπής των τουρκικών σχεδιασμών στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων ετοιμάζει η κυβέρνηση, μετά και τις σχετικές πληροφορίες που καταφθάνουν από τα κατεχόμενα όλο και πιο έντονα.

Η Λευκωσία θα συνεχίζει τα διαβήματα κατά κύριο λόγο σε Ευρωπαϊκή Ένωση και στα Ηνωμένα Εθνη, καθώς και στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και άλλα κέντρα που μπορούν να ασκήσουν επιρροή προς την πλευρά της Τουρκίας.

Στις κατά καιρούς απειλές για νέα τετελεσμένα στην περίκλειστη περιοχή Βαρωσίων προστέθηκε και η δήλωση του λεγόμενου «πρωθυπουργού» στα κατεχόμενα, Ουνάλ Ουστέλ, ότι το άνοιγμα της κλειστής πόλης είναι προγραμματισμένο να γίνει το επόμενο διάστημα, μετά τις «δημοτικές εκλογές» που είναι προγραμματισμένες για την 25η Δεκεμβρίου 2022, ανήμερα Χριστούγεννα.

Ο προβληματισμός της κυβέρνησης αλλά και του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας έχει να κάνει με τη γενικότερη ανυπαρξία προοπτικής για κάποια θετική εξέλιξη στο Κυπριακό, που θα δημιουργεί τις συνθήκες για επανέναρξη νέας προσπάθειας αναζήτησης λύσης. Η τουρκική πλευρά εμμένει σε λύση δύο κρατών και κάθε της κίνηση υπηρετεί το αφήγημα της «κυριαρχικής ισότητας», κάτι που παραπέμπει ευθέως σε λύση συνομοσπονδίας.

Πέραν της έλλειψης βούλησης για κινήσεις που θα φέρουν τις δύο πλευρές σε ακτίνα στοιχειώδους συνεννόησης, η τουρκοκυπριακή ηγεσία προωθεί την αναβάθμιση του ψευδοκράτους αξιώνοντας την υπογραφή χωριστής συμφωνίας με την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, όπως γίνεται με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Λευκωσία προέβη σε παραστάσεις προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία ωστόσο δεν φαίνεται να προκρίνουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, τον Μάρτιο του 2023, ενώ ορόσημο για τους σχεδιασμούς θεωρούνται ασφαλώς οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Τουρκία τον Ιούνιο του νέου χρόνου.

Η κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον τουρκοκύπριο ηγέτη στη δεξίωση των Ηνωμένων Εθνών στη Λευκωσία το βράδυ της Τετάρτης, δεν πρόσθεσε οτιδήποτε καινούργιο στη μεγάλη εικόνα, που δεν επιτρέπει την παραμικρή αισιοδοξία για κάποια ουσιαστική εξέλιξη. Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ συναντήθηκαν μετά από επτά μήνες, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος ανέφερε ότι θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν εκ νέου, πριν την εκπνοή της θητείας του Προέδρου Αναστασιάδη.

cyprustimes.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα