Συνέντευξη Μητσοτάκη στη SZ

26/2/21 | 0 | 0 | 125 εμφανίσεις

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην SZ, η επιτυχία στους εμβολιασμούς και η ελληνοτουρκική διένεξη για το φυσικό αέριο στον γερμανικό Τύπο.

«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ασκήσει πιέσεις για την ταχεία εισαγωγή ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού Covid σε όλη την ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, η οποία ξεκινά την Πέμπτη. Όποιος μπορεί να αποδείξει ότι έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού θα μπορεί να ταξιδεύει μεταξύ των κρατών-μελών πιο εύκολα, για παράδειγμα χωρίς την υποχρέωση καραντίνας». Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung.

«Η χώρα εξαρτάται ιδιαίτερα από τον καλοκαιρινό τουρισμό. “Ελπίζουμε ότι η ταξιδιωτική περίοδος θα είναι πολύ καλύτερη από την τελευταία.” Το καλοκαίρι του 2020, οι κρατήσεις στην Ελλάδα, της οποίας το ΑΕΠ εξαρτάται περισσότερο από το ένα πέμπτο από τον τουρισμό, έπεσε κατακόρυφα. “Στόχος μας είναι να φτάσουμε τουλάχιστον το 50% του επιπέδου του 2019 φέτος”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός».

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Σχετικά με το πώς χρησιμοποιεί η κυβέρνησή του τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι δίνεται μια μοναδική ευκαιρία για την αναμόρφωση της οικονομίας. Η κυβέρνησή του εξελέγη με την υπόσχεση μιας “ριζικής αλλαγής” – η ψηφιοποίηση της χώρας θα προωθηθεί, θα προωθηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και ο ενεργειακός εφοδιασμός θα απαλλαγεί από τον λιγνίτη έως το 2028».

Τέλος όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στη Süddeutsche Zeitung ότι «είχε τείνει χείρα φιλίας στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για επιτυχία των συνομιλιών ωστόσο εκείνος θα πρέπει να “αφοπλιστεί ρητορικά”. Όσο για τις αιτιάσεις ότι η Ελλάδα είχε ασκήσει βία στα σύνορά της εναντίον προσφύγων και μεταναστών απάντησε ότ: “προστατεύουμε τα σύνορά μας και δεν επιτρέπουμε στους πρόσφυγες να χρησιμοποιούνται ως μέσο πολιτικής πίεσης”».

Η Ελλάδα τα καταφέρνει καλά με τους εμβολιασμούς

Εμβόλια στην ΕλλάδαΕμβόλια στην Ελλάδα

Ανταπόκριση από την Αθήνα στο δημοσιογραφικό δίκτυο Redaktionsnetzwerk Deutschlandμε τον τίτλο «Ελλάδα: πώς γίνονται οι εμβολιασμοί χωρίς χάος». Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «Η Γερμανία δοκιμάζει την υπομονή πολλών που θέλουν να εμβολιαστούν περιμένωντας απελπισμένα σε μια τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας. Το γεγονός ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν διαφορετικά αποδεικνύει το παράδειγμα της Ελλάδας. Η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ ενός ενιαίου ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολισμού. Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής καλύτερα στην πανδημία από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες χάρη στα πρώτα περιοριστικά μέτρα. Τώρα η χώρα δείχνει πώς να οργανώσει και τους εμβολιασμούς. Δεν υπάρχουν ουρές μπροστά από τα περισσότερα από 700 κέντρα εμβολιασμού. Έχουν χορηγηθεί σχεδόν 800.000 δόσεις εμβολίου μέχρι σήμερα. 270.000 άτομα έχουν ήδη λάβει τη δεύτερη δόση. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση στην ΕΕ, λέει ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Υγείας».

Η ελληνοτουρκική διαμάχη

Εμβόλια στην ΕλλάδαΕμβόλια στην Ελλάδα

Frankfurter Rundschau φιλοξενεί ρεπορτάζ με τον τίτλο «Διαμάχη για το φυσικό αέριο: η Τουρκία κάνει λόγο για παρενοχλήσεις από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη» και συμπληρώνει ότι ένα περιστατικό στη Μεσόγειο αναμοχλεύει τα πάθη και πάλι μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Η εφημερίδα σημειώνει: «Τα σημάδια στη διαμάχη φυσικού αερίου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έδειχναν πως πραγματικά υπήρχε μια χαλάρωση. Αλλά τώρα η Τουρκία κατηγόρησε την Ελλάδα ότι “παρενοχλήθηκε” ένα τουρκικό πλοίο στη Μεσόγειο από μαχητικά αεροπλάνα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Hürriyet στην ιστοσελίδα της. Τέσσερα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F16 λέγεται ότι πέταξαν πολύ κοντά στο πλοίο “TCG Cesme”, το οποίο βρίσκεται  “για τεχνικές και επιστημονικές έρευνες στη Μεσόγειο, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.»

Ωστόσο όπως αναφέρει η εφημερίδα «σύμφωνα με την ειδησιογραφική ιστοσελίδα Euronews, το ελληνικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε το περιστατικό που περιγράφει η Τουρκία. Πραγματοποιήθηκε στρατιωτική άσκηση στο Αιγαίο, αλλά σύμφωνα με τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας πραγματοποιήθηκε “μακριά” από την περιοχή επιχείρησης του τουρκικού πλοίου».

Μαρία Ρηγούτσου

DW

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    11/4/21 | (0 σχόλια)
    Του Δημήτρη Τσαϊλά* Πρέπει ο Ελληνισμός να είναι έτοιμος να καταστρέψει δεκάδες τουρκικά πλοία ή εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα σε λίγες μόνο ημέρες κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης; Θα μπορούσαν αυτοί οι σαφείς αλλά φιλόδοξοι επιχειρησιακοί στόχοι να προωθήσουν την ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο