Συνέντευξη με τον Seymour Hersh: Ο Joe Biden ανατίναξε το Nord Stream επειδή δεν εμπιστευόταν τη Γερμανία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

berliner-zeitung.de

Ο ερευνητής δημοσιογράφος Seymour Hersh δημοσίευσε μια αμφιλεγόμενη έρευνα για την επίθεση στο Nord Stream. Μιλήσαμε μαζί του. Η συνέντευξη.

Συνέντευξη:Fabian Scheidler

Φωτογραφία: Ο δημοσιογράφος Seymour Hersh.
Ο ερευνητής δημοσιογράφος Seymour Hersh δημοσίευσε μια έρευνα σύμφωνα με την οποία οι επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream οργανώθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με την υποστήριξη της Νορβηγίας. Η αμερικανική κυβέρνηση και η CIA, μετά από ερώτηση του Χερς, αρνήθηκαν τον ισχυρισμό του. Πολλά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν τον Χερς ότι δεν αποκάλυψε την ανώνυμη πηγή του, καθιστώντας τους ισχυρισμούς του μη επαληθεύσιμους. Διατυπώθηκε επίσης κριτική ότι η έρευνα ήταν ασυνεπής. Ο βερολινέζος δημοσιογράφος Fabian Scheidler μίλησε με τον Seymour Hersh για την Berliner Zeitung.

 

Κύριε Hersh, παρακαλώ αναφέρετε αναλυτικά τα ευρήματά σας. Σύμφωνα με την πηγή σας, τι ακριβώς συνέβη, ποιος συμμετείχε στην επίθεση στο Nord Stream και ποια ήταν τα κίνητρα;

Ήταν μια ιστορία που έπρεπε να ειπωθεί. Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022, οκτώ βόμβες επρόκειτο να πυροδοτηθούν κοντά στο νησί Bornholm στη Βαλτική Θάλασσα, έξι από τις οποίες εξερράγησαν σε μια περιοχή που είναι αρκετά επίπεδη. Κατέστρεψαν τρεις από τους τέσσερις μεγάλους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Ο αγωγός Nord Stream 1 παρείχε στη Γερμανία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης πολύ φθηνό φυσικό αέριο για πολλά χρόνια. Και μετά ανατινάχτηκε, όπως και ο Nord Stream 2, και το ερώτημα ήταν ποιος το έκανε και γιατί. Στις 7 Φεβρουαρίου 2022, λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο που έδωσε με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν τον Nord Stream.

 

Ο Μπάιντεν είπε κυριολεκτικά: «Εάν η Ρωσία εισβάλει, δεν θα υπάρξει άλλο Nord Stream 2, θα βάλουμε ένα τέλος στο έργο.» Και όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε πώς ακριβώς σχεδίαζε να το κάνει αυτό, αφού το έργο ήταν κατά κύριο λόγο υπό γερμανικό έλεγχο, ο Μπάιντεν αμέσως είπε: «Υπόσχομαι ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε».

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών του, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία είχε εμπλακεί βαθιά στα γεγονότα της εξέγερσης του Μαϊντάν το 2014, είχε κάνει παρόμοια δήλωση λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

Λένε ότι η απόφαση να κλείσει ο αγωγός ελήφθη ακόμη νωρίτερα από τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Γράφετε στο ρεπορτάζ σας ότι τον Δεκέμβριο του 2021, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν κάλεσε μια συνάντηση της νεοσυσταθείσας ειδικής ομάδας του Μικτού Επιτελείου, της CIA, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Υπουργείου Οικονομικών. Γράφετε: «Ο Σάλιβαν ήθελε η ομάδα να καταστρώσει ένα σχέδιο για την καταστροφή των δύο αγωγών Nord Stream».

Σωλήνες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Stefan Sauer/dpa
Αυτή η ομάδα συγκλήθηκε αρχικά για να μελετήσει το πρόβλημα. Γνωρίστηκαν σε ένα πολύ κρυφό γραφείο. Ακριβώς δίπλα στον Λευκό Οίκο βρίσκεται ένα κτίριο γραφείων, το κτήριο των εκτελεστικών γραφείων, το οποίο συνδέεται με τον Λευκό Οίκο με μια υπόγεια σήραγγα. Και στην κορυφή είναι ένα γραφείο για μια μυστική εξωτερική ομάδα συμβούλων που ονομάζεται Συμβουλευτική Επιτροπή Πληροφοριών του Προέδρου. Το ανέφερα για να ειδοποιήσω τους ανθρώπους στον Λευκό Οίκο ότι έχω πληροφορίες. Συγκλήθηκε λοιπόν η σύσκεψη για να εξεταστεί τι θα κάναμε αν η Ρωσία πήγαινε σε πόλεμο.

Αυτό συνέβη τρεις μήνες πριν τον πόλεμο, πριν από τα Χριστούγεννα του 2021. Ήταν μια ομάδα υψηλού επιπέδου που πιθανότατα είχε διαφορετικό όνομα, απλά την ονόμασα Διυπηρεσιακή Ομάδα, δεν ξέρω το επίσημο όνομα αν υπήρχε. Ήταν η CIA και η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, η οποία παρακολουθεί και τις επικοινωνίες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Υπουργείο Οικονομικών, που παρέχει τα χρήματα. Και πιθανώς μερικές άλλες οργανώσεις που συμμετείχαν. Εκπροσωπήθηκαν επίσης οι Αρχηγοί του Μικτού Επιτελείου. Το θέμα ήταν να γίνουν συστάσεις για το πώς να σταματήσει η Ρωσία, είτε με αναστρέψιμα μέτρα όπως περαιτέρω κυρώσεις και οικονομική πίεση είτε με μη αναστρέψιμα, «κινητικά» μέτρα, π.χ. Β. Εκρήξεις.

Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες εδώ ή να μιλήσω για μια συγκεκριμένη συνάντηση γιατί πρέπει να προστατεύσω την πηγή μου. Δεν ξέρω πόσα άτομα πήραν μέρος, ξέρεις τι εννοώ;

Στο άρθρο σας, γράψατε ότι στις αρχές του 2022, η ομάδα εργασίας της CIA αναφέρθηκε στη «Διϋπηρεσιακή Ομάδα» του Σάλιβαν και είπε: «Έχουμε έναν τρόπο να ανατινάξουμε τους αγωγούς».

Είχαν τρόπο. Υπήρχαν στελέχη εκεί που ήξεραν αυτό που εμείς στην Αμερική λέμε «Ναρκοπόλεμος». Στο Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών υπάρχουν μονάδες που ασχολούνται με υποβρύχιες καταστροφές, υπάρχει και διοίκηση πυρηνικού πολέμου. Και υπάρχει μια ομάδα Υποβρυχίων καταστροφών. Η περιοχή των υποθαλάσσιων επιχειρήσεων είναι πολύ σημαντική και έχουμε εκπαιδευμένους ειδικούς σε αυτήν. Κεντρική τοποθεσία για την εκπαίδευσή τους είναι ένα θέρετρο που ονομάζεται Πόλη του Παναμά στη μέση του πουθενά στη Φλόριντα. Εκπαιδεύουμε πολύ καλά στελέχη εκεί και τους απασχολούμε σε ειδικές επιχειρήσεις. Οι υποβρύχιοι καταστροφείς έχουν μεγάλη σημασία, για παράδειγμα να καθαρίζουν φραγμένες εισόδους σε λιμάνια και να ανατινάζουν πράγματα που εμποδίζουν. Μπορείτε επίσης να ανατινάξετε υποθαλάσσιους αγωγούς πετρελαίου μιας συγκεκριμένης χώρας. Δεν είναι πάντα κοινωφελείς οι αποστολές που αναλαμβάνουν

Ήταν σαφές στην ομάδα στον Λευκό Οίκο ότι θα μπορούσαν να ανατινάξουν τους αγωγούς. Υπάρχει ένα εκρηκτικό που ονομάζεται C4 που είναι απίστευτα ισχυρό, ειδικά στο επίπεδο που χρησιμοποιούν. Μπορεί να ελυγχθεί απομακρυσμένα με υποβρύχιες συσκευές σόναρ. Αυτά τα σόναρ εκπέμπουν σήματα σε χαμηλές συχνότητες. Έτσι ήταν δυνατό, και αυτό κοινοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο στις αρχές Ιανουαρίου, επειδή δύο ή τρεις εβδομάδες αργότερα, η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ είπε ότι μπορούμε να το κάνουμε. Νομίζω ότι ήταν 20 Ιανουαρίου. Και τότε ο Πρόεδρος, όταν έκανε τη συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Γερμανό Καγκελάριο στις 7 Φεβρουαρίου 2022, είπε επίσης ότι μπορούμε να το κάνουμε.

Ο γερμανός καγκελάριος δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο τότε, ήταν πολύ ασαφής. Μια ερώτηση που θα ήθελα να κάνω στον Scholz εάν προήδρευα μιας κοινοβουλευτικής ακρόασης είναι η εξής: Σας έχει πει ο Joe Biden για αυτό; Σας είπε τότε γιατί ήταν τόσο σίγουρος ότι θα μπορούσε να καταστρέψει τον αγωγό; Ως Αμερικανοί, τότε δεν είχαμε σχέδιο, αλλά ξέραμε ότι είχαμε τη δυνατότητα να το κάνουμε.

Γράφετε ότι έπαιξε ρόλο η Νορβηγία. Σε ποιο βαθμό συμμετείχε η χώρα – και γιατί να κάνουν κάτι τέτοιο οι Νορβηγοί;

Η Νορβηγία είναι ένα μεγάλο ναυτικό έθνος και έχει βαθιές πηγές ενέργειας. Είναι επίσης πολύ πρόθυμοι να αυξήσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη και τη Γερμανία. Και αυτό έκαναν, αύξησαν τις εξαγωγές τους. Γιατί λοιπόν να μην ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τις ΗΠΑ για οικονομικούς λόγους; Επιπλέον, υπάρχει στη Νορβηγία έντονη εχθρότητα προς τη Ρωσία.

Το κοίτασμα πετρελαίου Johan Sverdrup στη Βόρεια Θάλασσα. 
Carina Johansen/dpa
Στο άρθρο σας γράφετε ότι συμμετείχαν οι μυστικές υπηρεσίες της Νορβηγίας και το Ναυτικό. Λέτε επίσης ότι η Σουηδία και η Δανία είχαν ενημερωθεί σε κάποιο βαθμό, αλλά δεν ήξεραν τα πάντα.

Μου είπαν: Έκαναν ό,τι έκαναν και ήξεραν τι έκαναν και καταλάβαιναν τι συνέβαινε, αλλά ίσως κανείς να μην είπε ποτέ ναι. Έχω κάνει πολλή δουλειά σε αυτό το θέμα με τους ανθρώπους με τους οποίους έχω μιλήσει. Τέλος πάντων, για να προχωρήσει αυτή η αποστολή, οι Νορβηγοί έπρεπε να βρουν το κατάλληλο μέρος. Οι δύτες, που εκπαιδεύτηκαν στην Πόλη του Παναμά, μπορούσαν να βουτήξουν μέχρι και 100 μέτρα βάθος χωρίς βαρύ εξοπλισμό. Οι Νορβηγοί μας βρήκαν ένα σημείο έξω από το νησί Bornholm στη Βαλτική Θάλασσα που είχε βάθος μόλις 260 πόδια για να επιχειρήσουμε εκεί.

Οι δύτες έπρεπε να επιστρέψουν στην κορυφή αργά, υπήρχε θάλαμος αποσυμπίεσης και χρησιμοποιήσαμε έναν Νορβηγικό κυνηγό υποβρυχίων. Μόνο δύο δύτες χρησιμοποιήθηκαν για τους τέσσερις αγωγούς. Ένα πρόβλημα ήταν πώς να αντιμετωπίσουμε τους ανθρώπους που παρακολουθούν τη Βαλτική Θάλασσα. Η Βαλτική Θάλασσα παρακολουθείται πολύ στενά, υπάρχουν πολλά δεδομένα ελεύθερα διαθέσιμα, οπότε φροντίσαμε γι’ αυτό, υπήρχαν τρία ή τέσσερα διαφορετικά άτομα σε αυτήν. Και αυτό που έγινε τότε είναι πολύ απλό. Για 21 χρόνια, ο Έκτος Στόλος μας, ο οποίος ελέγχει τη Μεσόγειο Θάλασσα και επίσης τη Βαλτική Θάλασσα, διεξάγει ναυτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα κάθε καλοκαίρι (BALTOPS, σημείωση του συντάκτη). Στέλνουμε ένα αεροπλανοφόρο και άλλα μεγάλα πλοία σε αυτές τις ασκήσεις. Και για πρώτη φορά στην ιστορία, η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Βαλτική είχε νέο πρόγραμμα. Επρόκειτο να διεξαχθεί 12ήμερη άσκηση ρίψης και ανίχνευσης ναρκών. Ορισμένα κράτη έστειλαν ομάδες ναρκών, μια ομάδα έριξε μια νάρκη και μια άλλη ομάδα ναρκών έψαξε και την ανατίναξε.

Υπήρξε λοιπόν μια στιγμή ανατινάξεων, και τότε ήταν που μπόρεσαν να λειτουργήσουν οι δύτες βαθέων υδάτων που έβαλαν τις νάρκες στους αγωγούς. Οι δύο αγωγοί απέχουν περίπου ένα μίλι μεταξύ τους, είναι λίγο κάτω από τη λάσπη του βυθού, αλλά δεν είναι δύσκολο να προσεγγιστούν και οι δύτες είχαν εξασκηθεί. Χρειάστηκαν μόνο λίγες ώρες για να τοποθετηθούν οι βόμβες.

Δηλαδή τον Ιούνιο του 2022;

Ναι, το έκαναν προς το τέλος της άσκησης. Όμως την τελευταία στιγμή ο Λευκός Οίκος έγινε νευρικός. Ο Πρόεδρος είπε ότι φοβόταν να το κάνει. Άλλαξε γνώμη και εξέδωσε νέες εντολές, δίνοντας τη δυνατότητα εξ αποστάσεως πυροδότησης των βομβών ανά πάσα στιγμή. Το κάνεις αυτό με ένα κανονικό βυθόμετρο, ένα προϊόν Raytheon παρεμπιπτόντως, πετάς πάνω από το σημείο και ρίχνεις έναν κύλινδρο. Στέλνει ένα σήμα χαμηλής συχνότητας, μπορείτε να το περιγράψετε ως ήχο φλάουτου, μπορείτε να ορίσετε διαφορετικές συχνότητες.

Ωστόσο, ο φόβος ήταν ότι οι βόμβες δεν θα λειτουργούσαν εάν έμεναν πολύ καιρό στο νερό, κάτι που στην πραγματικότητα θα έπρεπε να συμβαίνει με δύο βόμβες. Έτσι, υπήρχε ανησυχία μέσα στην ομάδα για να βρούμε τη σωστή θεραπεία και έπρεπε στην πραγματικότητα να απευθυνθούμε σε άλλες υπηρεσίες πληροφοριών, για τις οποίες επίτηδες δεν έγραψα.

Και μετά τι έγινε; Οι εκρηκτικές ύλες ήταν στη θέση τους και βρέθηκε τρόπος να ελεγχθούν εξ αποστάσεως.

Ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να μην τους ανατινάξει τον Ιούνιο, ήταν πέντε μήνες πολέμου. Όμως τον Σεπτέμβριο διέταξε να γίνει. Το επιχειρησιακό επιτελείο, οι άνθρωποι που κάνουν «κινητικά» πράγματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνουν ό,τι λέει ο Πρόεδρος και στην αρχή θεώρησαν ότι ήταν ένα χρήσιμο όπλο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στις διαπραγματεύσεις. Αλλά κάποια στιγμή μετά την εισβολή των Ρώσων, και όταν ολοκληρώθηκε η επιχείρηση, το όλο θέμα έγινε όλο και πιο αποκρουστικό για τους ανθρώπους που το διαχειρίζονταν. Πρόκειται για άτομα που εργάζονται σε κορυφαίες θέσεις στις μυστικές υπηρεσίες και είναι καλά εκπαιδευμένα. Ανατίναξη στο έργο, το θεωρούσαν τρελό.

Λίγο μετά την επίθεση, αφού έκαναν ό,τι τους είπαν, υπήρξε μεγάλη οργή για την επιχείρηση και απόρριψη από τους εμπλεκόμενους. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που έμαθα τόσα πολλά. Και θα σου πω και κάτι ακόμα. Οι άνθρωποι της Αμερικής και της Ευρώπης που κατασκευάζουν αγωγούς ξέρουν τι συνέβη. Σας λέω κάτι σημαντικό. Οι άνθρωποι που έχουν εταιρείες που κατασκευάζουν αγωγούς γνωρίζουν την ιστορία. Δεν άκουσα την ιστορία από αυτούς, αλλά γρήγορα έμαθα ότι ήξεραν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν.
Nathan Howard/AP
Ας επιστρέψουμε σε αυτή την κατάσταση τον περασμένο Ιούνιο. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να μην το κάνει άμεσα και το ανέβαλε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου λίγες ημέρες μετά την ανατίναξη των αγωγών ότι ένας σημαντικός παράγοντας της εξουσίας του αφαιρέθηκε από τον Πούτιν. Είπε ότι η καταστροφή των αγωγών είναι μια τεράστια ευκαιρία- μια ευκαιρία να στερηθεί η Ρωσία από τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τους αγωγούς ως όπλο. Το θέμα ήταν ότι η Ρωσία δεν μπορούσε πλέον να πιέσει τη Δυτική Ευρώπη να τερματίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ο φόβος ήταν ότι η Δυτική Ευρώπη δεν θα συμμετείχε πλέον.

Νομίζω ότι ο λόγος αυτής της απόφασης ήταν ότι ο πόλεμος δεν πήγαινε καλά για τη δύση και φοβούνταν τον χειμώνα που πλησίαζε. Ο Nord Stream 2 τέθηκε σε αναμονή από την ίδια τη Γερμανία, όχι απο διεθνείς κυρώσεις, και οι ΗΠΑ φοβήθηκαν ότι η Γερμανία θα άρει τις κυρώσεις λόγω ενός κρύου χειμώνα.

 

Ποια πιστεύετε ότι ήταν τα κίνητρα της επίθεσης; Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν κατά του αγωγού για πολλούς λόγους. Κάποιοι λένε ότι ήταν αντίθετη επειδή ήθελε να αποδυναμώσει τη Ρωσία ή να αποδυναμώσει τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δυτικής Ευρώπης, ειδικά της Γερμανίας. Ίσως όμως και να αποδυναμώσει τη γερμανική οικονομία, η οποία είναι ανταγωνιστής της οικονομίας των ΗΠΑ. Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου ώθησαν τις εταιρείες να μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ. Ποια είναι η άποψή σας για τα κίνητρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ;

Δεν νομίζω ότι το έχουν σκεφτεί καλά. Ξέρω ότι ακούγεται περίεργο. Δεν νομίζω ότι ο υπουργός Εξωτερικών Blinken και κάποιοι άλλοι στην κυβέρνηση είναι βαθείς στοχαστές. Υπάρχουν σίγουρα άνθρωποι στις αμερικανικές επιχειρήσεις που τους αρέσει η ιδέα ότι γινόμαστε πιο ανταγωνιστικοί. Πουλάμε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) με εξαιρετικά υψηλά κέρδη, βγάζουμε πολλά χρήματα από αυτό.

Είμαι βέβαιος ότι υπήρξαν κάποιοι που σκέφτηκαν, αγόρι, αυτό θα δώσει στην αμερικανική οικονομία μια μακροπρόθεσμη ώθηση. Αλλά στον Λευκό Οίκο, νομίζω ότι είχαν πάντα εμμονή με την επανεκλογή, και ήθελαν να κερδίσουν τον πόλεμο, ήθελαν να πάρουν μια νίκη, ήθελαν να κερδίσει η Ουκρανία με κάποιο μαγικό τρόπο. Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι ίσως είναι καλύτερο για την οικονομία μας αν η γερμανική οικονομία είναι αδύναμη, αλλά αυτό είναι τρελό. Νομίζω ότι παγιδευτήκαμε σε κάτι που δεν θα λειτουργήσει, ο πόλεμος δεν θα τελειώσει καλά για αυτήν την κυβέρνηση.

Πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος;

Δεν έχει σημασία τι σκέφτομαι. Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τελειώσει αυτός ο πόλεμος όπως τον θέλουμε, και δεν ξέρω τι θα κάνουμε καθώς κοιτάμε πιο μακριά στο μέλλον. Με τρομάζει που ο Πρόεδρος ήταν διατεθειμένος να κάνει κάτι τέτοιο. Και οι άνθρωποι που διαχειρίζονταν αυτήν την αποστολή πίστευαν ότι ο Πρόεδρος γνώριζε τι έκανε στον λαό της Γερμανίας, ότι τους τιμωρούσε για έναν πόλεμο που δεν πήγαινε καλά. Και μακροπρόθεσμα, αυτό όχι μόνο θα βλάψει τη φήμη του ως Προέδρου, αλλά θα είναι και πολύ επιζήμιο πολιτικά. Θα είναι στίγμα για τις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος φοβάται ότι μπορεί να χαθεί ο πόλεμος, ότι η Γερμανία και η Δυτική Ευρώπη θα σταματήσουν να προμηθεύουν τα όπλα που θέλουμε και ότι ο Γερμανός Καγκελάριος θα μπορούσε να επαναφέρει τον αγωγό στο δίκτυο – αυτό ήταν μια μεγάλη ανησυχία στην Ουάσιγκτον. Θα έκανα πολλές ερωτήσεις στον Καγκελάριο Scholz. Θα τον ρωτούσα τι έμαθε τον Φεβρουάριο όταν ήταν με τον Πρόεδρο. Η επιχείρηση ήταν άκρως απόρρητη και ο Πρόεδρος δεν έπρεπε να πει σε κανέναν για τις δυνατότητές μας, αλλά του αρέσει να συζητά, μερικές φορές λέει πράγματα που δεν έπρεπε να πει.

Η διαρροή αερίου Nord Stream 2 κοντά στο Bornholm στη Δανία.
Διοίκηση Άμυνας της Δανίας
Το ρεπορτάζ σας αναφέρθηκε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης με μάλλον επιφυλακτικό και επικριτικό τρόπο. Κάποιοι επιτέθηκαν στη φήμη σας ή είπαν ότι είχατε μόνο μία ανώνυμη πηγή και ότι δεν ήταν αξιόπιστη.

Πώς θα μπορούσα να μιλήσω για την πηγή μου; Έχω γράψει πολλά ρεπορτάζ βασισμένα σε μη αναγνωρίσημες πηγές. Αν κατονόμαζα κάποιον θα απολύονταν ή χειρότερα θα φυλακίζονταν. Ο νόμος είναι πολύ αυστηρός. Δεν έχω ξεσκεπάσει ποτέ κανέναν και φυσικά όταν γράφω λέω, όπως έχω κάνει σε αυτό το άρθρο, ότι είναι πηγή, τελεία. Με τα χρόνια, τα ρεπορτάζ μου επιβεβαιώθηκαν πάντα.

Πώς ελέγξατε τα δεδομένα σας;

Δούλεψα με τους ίδιους έμπειρους ελέγχους δεδομένων που είχα στο New Yorker για την τρέχουσα ιστορία. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επαληθεύσω τις ασαφείς πληροφορίες μου. Οι προσωπικές επιθέσεις εναντίον μου επίσης χάνουν την ουσία. Το θέμα είναι ότι ο Μπάιντεν αποφάσισε να αφήσει τους Γερμανούς να παγώσουν αυτόν τον χειμώνα. Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα προτιμούσε να δει τη Γερμανία να παγώνει παρά η Γερμανία να σταματήσει ενδεχομένως να υποστηρίζει την Ουκρανία, και αυτό για μένα είναι καταστροφικό για αυτόν τον Λευκό Οίκο.

Το θέμα είναι επίσης ότι αυτό μπορεί να εκληφθεί ως πράξη πολέμου όχι μόνο κατά της Ρωσίας αλλά και κατά των δυτικών συμμάχων, ιδιαίτερα της Γερμανίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (αριστερά) με τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς.
Samuel Corum/AFP
Θα το έβαζα πιο απλά. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην επιχείρηση είδαν ότι ο Πρόεδρος ήθελε να παγώσει τη Γερμανία για τους βραχυπρόθεσμους πολιτικούς του στόχους και αυτό τους προκάλεσε φρίκη. Μιλάω για Αμερικανούς που είναι πολύ πιστοί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η CIA, όπως το έθεσα στο άρθρο μου, λειτουργεί για την εξουσία, όχι για το σύνταγμα.

Το πολιτικό πλεονέκτημα της CIA είναι ότι ένας πρόεδρος που δεν μπορεί να περάσει τα σχέδιά του στο Κογκρέσο μπορεί να περπατήσει με τον διευθυντή της CIA στο Rose Garden του Λευκού Οίκου για να σχεδιάσει κάτι μυστικό που είναι πέρα ​​από τον Ατλαντικό – ή οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτή ήταν πάντα η μοναδική δυνατότητα ενέργειας της CIA — με την οποία έχω πρόβλημα. Αλλά ακόμη και αυτή η κοινότητα είναι τρομοκρατημένη που ο Μπάιντεν αποφάσισε να εκθέσει την Ευρώπη στο κρύο για να υποστηρίξει έναν πόλεμο που δεν θα κερδίσει. Αυτό είναι κακό για μένα.

Γράψατε στο άρθρο σας ότι ο σχεδιασμός της επίθεσης δεν αναφέρθηκε στο Κογκρέσο, όπως είναι απαραίτητο με άλλες μυστικές επιχειρήσεις.

Το θέμα δεν αναφέρθηκε επίσης σε πολλούς εντός του στρατού. Υπήρχαν άνθρωποι αλλού που έπρεπε να έχουν ενημερωθεί αλλά δεν ενημερώθηκαν. Η επέμβαση ήταν πολύ μυστική.

Τι ρόλο παίζει για σας το θάρρος στη δουλειά σας;

Είναι γενναίο να λες την αλήθεια; Δεν είναι δουλειά μας να φοβόμαστε. Και μερικές φορές γίνεται άσχημο. Υπήρξαν στιγμές στη ζωή μου που… – ξέρεις, δεν το συζητώ. Αλλά οι απειλές δεν απευθύνονται σε ανθρώπους σαν εμένα, αλλά σε παιδιά ανθρώπων σαν εμένα. Υπήρχαν τρομερά πράγματα. Αλλά δεν ανησυχείς για αυτό, δεν μπορείς. Απλά πρέπει να κάνεις αυτό που κάνεις.

Συνέντευξη: Fabian Scheidler

Ο Seymour Hersh, γεννημένος στις 8 Απριλίου 1937 στο Σικάγο, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ερευνητές δημοσιογράφους στον κόσμο για περισσότερο από μισό αιώνα. Το 1970 έλαβε το βραβείο Πούλιτζερ για την αποκάλυψη των εγκλημάτων πολέμου των ΗΠΑ στο χωριό My Lai του Βιετνάμ, που προκάλεσε μεγάλη διεθνή κατακραυγή. Ήταν καθοριστικός στη διερεύνηση του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ για τους New York Times. Το 2004 ανέφερε για τις πρακτικές βασανιστηρίων των ΗΠΑ στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ του Ιράκ, για την οποία έλαβε το διάσημο βραβείο Polk.

Ο Fabian Scheidler σπούδασε ιστορία και φιλοσοφία και εργάζεται ως ανεξάρτητος συγγραφέας για έντυπα μέσα, τηλεόραση και θέατρο. Το 2015 εκδόθηκε το βιβλίο του The End of the Megamachine. Story of a Failing Civilization», το οποίο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και ακολούθησε το «Chaos. Η Νέα Εποχή των Επαναστάσεων» (2017). 2021 που δημοσιεύτηκε από την Piper Verlag «Τα πράγματα από τα οποία είμαστε φτιαγμένοι. Γιατί πρέπει να ξανασκεφτούμε τη φύση και την κοινωνία». Το 2009 ο Fabian Scheidler έλαβε το βραβείο Otto Brenner Media Prize για κριτική δημοσιογραφία. www.fabian-scheidler.de

Berliner Zeitung

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα