Συνάντηση Τραμπ – Μέι: Έμφαση στη σημασία της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Βρετανίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργική οικία, όπου επί τάπητος τέθηκαν ζητήματα ημερήσιας διάταξης, όπως η επιχειρηματική δραστηριότητα με την Huawei, η κλιματική αλλαγή, θέματα ασφάλειας, αλλά και το ενδεχόμενο σύναψης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση των δύο ηγετών, η Μέι χαιρέτισε την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, υπογραμμίζοντας τη σπουδαία σχέση των δύο χωρών, τις κοινές αξίες και τα συμφέροντα που μοιράζονται οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα, σημείωσε ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια είχε το καθήκον και προνόμιο να είναι μαζί με τον Τραμπ φύλακες της σπουδαίας φιλίας των ΗΠΑ με τη Βρετανία.

Σύμφωνα με τη Μέι συμφωνήσαν ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) πρέπει να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες.

«Η Βρετανία είναι επίσης ένας σημαντικός εταίρος στο NATO. Η πρωθυπουργός και εγώ συμφωνήσαμε ότι οι σύμμαχοί μας στο NATO πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους. Και οι δύο μας εργαζόμαστε πολύ σκληρά ως προς αυτό… Αναμένουμε έναν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό κρατών να ανταποκριθεί στο κατώτατο όριο του 2% του ΑΕΠ. Για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σήμερα, όλα τα κράτη μέλη της Συμμαχίας πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Δεν έχουν άλλη επιλογή», τόνισε ο Τραμπ.

Μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit

Από την πλευρά του ο Τραμπ τόνισε ότι «συνεργαζόμαστε για να ενδυναμώσουμε τη συμμαχία μας με το Ηνωμένο Βασίλειο», ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται για μια εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, η οποία θα είναι δύο και τρεις φορές μεγαλύτερη από την υφιστάμενη, «Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες σε μια τέτοια εμπορική συμφωνία, θα έλεγα οι διπλάσιες κι ακόμα κι οι τριπλάσιες σε σύγκριση με όσα κάνουμε αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

«Η συμμαχία των ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η καλύτερη συμμαχία που θα γνωρίσει ποτέ ο κόσμος», κατέληξε ο Τραμπ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. είναι «καλή εξέλιξη» για τη χώρα. «Πιστεύω ότι θα συμβεί και πιθανόν θα έπρεπε να συμβεί. Πρόκειται για μια φοβερή, μια φοβερή χώρα που θέλει την ταυτότητά της, θέλει να έχει τα σύνορά της, θέλει να διαχειρίζεται η ίδια τις υποθέσεις της. Πρόκειται για ένα πολύ, πολύ ιδιαίτερο μέρος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις εν εξελίξει διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στη Βρετανία σε βάρος του, ο Τραμπ επανέλαβε ότι πρόκειται για ψευδής είδηση και ότι η διαδλήωση στο Λονδίνο είναι «πολύ μικρή».

Συνάντηση Τραμπ με Βρετανούς και Αμερικανούς επιχειρηματίες

Σύμφωνα με όσα μετέδιδαν νωρίτερα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο Τραμπ επιθυμεί τη σύναψη μίας «βιώσιμης εμπορικής συμφωνίας» με το Ηνωμένο Βασίλειο. «Πιστεύω ότι θα έχουμε μια πολύ πολύ βιώσιμη εμπορική συμφωνία», φέρεται πως είπε στη Μέι στη συνάντησή τους κεκλεισμένων των θυρών.

«Είναι κάτι που θέλεις να κάνεις και ο λαός μου το θέλει επίσης. Μείνε εδώ τριγύρω. Ας κάνουμε αυτή τη συμφωνία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Μέι φέρεται να είπε ότι υπάρχουν «τεράστιες ευκαιρίες» για τη Βρετανία και τις ΗΠΑ και τη μελλοντική τους συνεργασία. «Πρόκειται για μια εξαιρετική συνεργασία, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να την πάμε παρακάτω. Φυσικά, κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί με μια καλή διμερή εμπορική συμφωνία», σημείωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, ο Τραμπ συνομίλησε με επιχειρηματίες παρουσία της πρωθυπουργού όπου επεσήμανε την προοπτική επέκτασης του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών. Παρών στη συζήτηση του Τραμπ με τις πέντε βρετανικές επιχειρήσεις και πέντε αμερικανικές, ήταν και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος είπε στον Τραμπ ότι οι δύο χώρες έχουν κοινό συμφέρον να διατηρηθεί η σταθερότητα στο διεθνές εμπόριο, σύμφωνα με πηγή κοντά στον υπουργό.

«Το μήνυμα που απηύθυνε στη συζήτηση με τους επιχειρηματίεςείναι ότι οι οικονομίες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ είναι στενά συνδεδεμένες και έχουν κοινό συμφέρον για τη διατήρηση της σταθερότητας του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος», ανέφερε η ίδια πηγή στο Reuters.

H παρουσία του Βρετανού υπουργού αλλά και η συνάντηση του Τραμπ με τους επιχειρηματίες παρουσία της πρωθυπουργού έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς λαμβάνει χώρα μια μόλις μέρα μετά τη δήλωση του Τραμπ ότι είναι πιθανό να επιτευχθεί μια «μεγάλη εμπορική συμφωνία» με το Ηνωμένο Βασίλειο αφού όμως αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Ακόμη, κατά τη συνάντησή της με τον Τραμπ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει την επίσημη θέση της Βρετανία για την κλιματική αλλαγή αλλά και για το Ιράν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να συνομιλήσει και με τον υποψήφιο για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, Μάικλ Γκοβ.

«Εθνικές διαδηλώσεις» κατά Τραμπ 

Οι συνομιλίες λαμβάνουν χώρα ενώ πορείες διαμαρτυρίες κατά του Τραμπ βρίσκονται σε εξέλιξη. Στην πλατεία Τραφάλγκαρ βρίσκεται από το πρωί πλήθος διαδηλωτών, ενώ προγραμματισμένες είναι για σήμερα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Μπέρμιγχαμ, Στόουκ, Σέφιλντ, Γλασκώβη, Εδιμβούργο, Τσέστερ, Λέστερ, Οξφόρδη και Έξετερ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κόρμπιν ενθάρρυνε χθες τη συμμετοχή στις πορείες κατά του προέδρου των ΗΠΑ, ενώ αρκετοί ήταν οι πολιτικοί μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Βουλής, ΤΖον Μπέρκοου, που διαφώνησαν με την παρουσία του  στο επίσημο δείπνο στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Επί πόδός είναι 3,182 αξιωματικοί από χθες για να «εξασφαλίσουν την ασφάλεια του Αμερικανού προέδρου αλλά και την ασφάλεια του κοινού», ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία.

kathimerini.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα