Συνάντηση της Αστάνα: Η ρωσική πρόταση για την επίλυση της συριακής κρίσης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Δημοσιεύθηκε:

 Η συνάντηση της περασμένης Τετάρτης στην Αστάνα διαφέρει από την προηγούμενη. Η διεθνής ατμόσφαιρα έχει αλλάξει δραματικά μετά τον βομβαρδισμό από τις ΗΠΑ στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Shayrat του καθεστώτος Άσαντ. Η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ άφησε το συριακό έδαφος στο έλεος της Ρωσίας, η οποία βρήκε τη στρατιωτική επέμβαση ως τον καταλληλότερο τρόπο για να επιβάλει την επιρροή της και να προωθήσει στην αγορά τα οπλικά της συστήματα. Από την άλλη, η αμερικανική πλευρά έριξε όλο το βάρος στην εξάλειψη της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS και στην υποστήριξη των κουρδικών πολιτοφυλακών στη βόρεια Συρία. Ωστόσο, το πρόσφατο αμερικανικό χτύπημα ήταν τόσο ισχυρό που οδήγησε την ρωσική κυβέρνηση να αναδιατάξει τα χαρτιά της και να αρχίσει να αναζητά μια πολιτική λύση ώστε να διατηρήσει ό, τι έχει επιτύχει έως σήμερα.

Η τελευταία συνάντηση της Αστάνα έρχεται μετά από τρεις προηγούμενες που δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Αυτή τη φορά όμως, η νέα ρωσική πρόταση που ετοιμάστηκε μετά από σειρά επισκέψεων Ρώσων αξιωματούχων σε αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής, με πιο σημαντικές την επίσκεψη της επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Συνέλευσης Βαλεντίνας Ματβιένκο στην Σαουδική Αραβία και την επίσκεψη Λαβρόφ στο Κατάρ, τις οποίες ακολούθησε η επίσκεψη του Ιορδανού Υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα.

Η ρωσική πρόταση συνοψίζεται στα ακόλουθα σημεία: δημιουργία τεσσάρων ασφαλών περιοχών («περιοχών απεμπλοκής» όπως χαρακτηρίζονται) στο Ιντλίμπ, βόρεια της Χομς, βόρεια και ανατολικά της Δαμασκού και στη νότια Συρία, έτσι ώστε να υπάρξει ολική κατάπαυση του πυρός. Εάν το πρώτο αυτό βήμα επιτύχει, η Ρωσία σε συνεργασία με τους υπόλοιπους διεθνείς παίκτες, θα αποστείλει δυνάμεις στις οποίες θα συμμετέχουν αραβικές χώρες και δυτικές χώρες. «Η Αίγυπτος και η Αλγερία είναι οι επικρατέστερες να στείλουν στρατεύματα απεμπλοκής» για να αποφευχθεί πλήρως η σύγκρουση μεταξύ της συριακής ένοπλης αντιπολίτευσης και των δυνάμεων του καθεστώτος. Κατόπιν, θα οργανωθούν διμερείς συναντήσεις για την επίτευξη οριστικής πολιτικής.

Η ιδέα των ασφαλών περιοχών προέρχεται αρχικά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όταν εκπρόσωπος του Προέδρου Τραμπ ανακοίνωσε σχεδόν πριν από δύο μήνες, ότι προτίθεται να δημιουργήσει ασφαλείς περιοχές στη Συρία για τον περιορισμό της κρίσης των προσφύγων, τη μείωση της έντασης των συγκρούσεων μεταξύ των διαφόρων μερών και την επικέντρωση των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού στην εξάλειψη του ISIS. Όταν έγινε αυτή η πρόταση από τους Αμερικανούς, συνάντησε την αντίδραση της Ρωσίας η οποία πιέστηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ να την απορρίψει ως πολύπλοκη και ότι δεν μπορεί να εφαρμοσθεί χωρίς τη συγκατάθεση του συριακού καθεστώτος. Το αμερικανικό χτύπημα, όμως, απέδωσε.

Η συμφωνία υπεγράφη ήδη από την Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν, η εφαρμογή της οποίας ξεκίνησε στις 6 αυτού του μήνα, αλλά μόλις λίγα λεπτά μετά την έναρξη ισχύος της, οι συγκρούσεις επέστρεψαν τόσο στην βόρεια ύπαιθρο της επαρχίας Χάμα, όσο και ανατολικά της πρωτεύουσας Δαμασκού, σε μια προσπάθεια των δυνάμεων του Άσαντ, υποστηριζόμενου από την ρωσική αεροπορία να ελέγξει νέες περιοχές που βρίσκονται στα χέρια της συριακής ένοπλης αντιπολίτευσης. Η εφαρμογή της πρότασης αυτής συνδέεται κυρίως με τη σοβαρότητα της ρωσικής πλευράς και την ικανότητά της να αναγκάσει τόσο το Ιράν όσο και τον Άσαντ να την εφαρμόσουν.

Το πλεονέκτημα της πρότασης που όλα τα μέρη δεσμεύθηκαν για την υλοποίησή της, είναι η μείωση των χωρίς διάκριση ρωσικών και καθεστωτικών βομβαρδισμών σε περιοχές αμάχων που ελέγχει η συριακή αντιπολίτευση, άρα και των απωλειών τους και μπορεί να αποτελέσει πραγματική αρχή για να επιτευχθεί μια πολιτική λύση για τον τερματισμό της συριακής κρίσης. Δεδομένου, επίσης, ότι η πρόταση αυτή αποκαθιστά την ασφάλεια του συριακού λαού, η επιλογή της μετανάστευσης θα πάψει να είναι στο μυαλό του. Μεγάλο μειονέκτημα αυτής της πρότασης αποτελεί η πιθανότητα της διαίρεσης της Συρίας σε ξεχωριστά καντόνια επιρροής, οπότε διακυβεύεται το μέλλον της χώρας ως ενιαίο κράτος.

Την Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος είχε 30λεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, με κύριο θέμα τη συριακή κρίση και την ρωσική πρόταση. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος κατ΄αρχήν υποστήριξε την πρόταση αυτή. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προετοιμάζει μια ολοκληρωμένη λύση για την επίλυση της συριακής κρίσης μακριά από την Αστάνα. Η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία, στο τέλος αυτού του μήνα, είναι μεγάλης σημασίας για την αναδιάταξη της τράπουλας και την ανάπτυξη λύσεων που θα περιλαμβάνουν ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και κυρίως τη Συρία που θα είναι η επικεφαλίδα αυτής της επίσκεψης. Η λύση θα προέλθει μόνο μέσω της Ουάσιγκτον. Όσο και εάν η Ρωσία προσπαθεί, σε αυτό το παιχνίδι δεν είναι παρά ένας κομπάρσος.

http://www.huffingtonpost.gr/eva-koulourioti/-_11536_b_16505284.html?utm_hp_ref=greece

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα