Συμφωνία στο Eurogroup – επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας αποφασίστηκε, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής συνάντησης των επικεφαλής των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου της Ελλάδας στο σημερινό Eurogroup, όπου μεταξύ άλλων επήλθε συμφωνία για τις «μεγάλες μεταρρυθμίσεις», όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Στη σημερινή συνάντηση πετύχαμε μεγάλη πρόοδο, όσον αφορά τη β’ αξιολόγηση» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι «πλέον, οι συζητήσεις θα κινηθούν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα». Όπως εξήγησε, «καταφέραμε να επιτύχουμε συμφωνία για τις μεγάλες και σημαντικές μεταρρυθμίσεις» και πλέον, απομένουν να διευθετηθούν οι περαιτέρω λεπτομέρειες. «Τα κλιμάκια των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατό» πρόσθεσε. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι θεσμοί θα επιστρέψουν πιθανότατα, την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από το Πάσχα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, η συμφωνία περιλαμβάνει πακέτο μέτρων, ύψους 2% του ΑΕΠ το οποίο πρόκειται να υλοποιηθεί, όπως είχε προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, σε δύο δόσεις. Έτσι, πρόκειται να ληφθούν μέτρα της τάξης του 1% του ΑΕΠ το 2019, τα οποία θα αφορούν τις συντάξεις και ακόμη 1% του ΑΕΠ το 2020, τα οποία θα αφορούν το αφορολόγητο. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε επίσης, μιλώντας για τα λεγόμενα αντίμετρα, ότι θα υλοποιηθούν «υπό την προϋπόθεση να υπάρξει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα», για το οποίο πάντως η ελληνική πλευρά εμφανίζεται βέβαιη.

O Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισε από την πλευρά την κοινή ανάγκη Ελλάδας και ευρωζώνης για μια καλή συμφωνία. «Εδώ και εβδομάδες συζητάμε για ένα πλαίσιο-δημοσιονομικό πακέτο για την Ελλάδα, που θα της επιτρέψει να ξαναβρεί τη σταθερότητά της στην ευρωζώνη και παράλληλα θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

koutipandoras.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα