Συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για κατάπαυση πυρός στη Συρία -Εκεχειρία για 120 ώρες

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΤΡΑΜΠ: ΘΑ ΣΩΘΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΖΩΕΣ
ΚΟΣΜΟΣ17|10|2019 | 20:42UPD: 17|10|2019 | 21:45


Συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για κατάπαυση πυρός στη Συρία -Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
Σε συμφωνία κατέληξαν ΗΠΑ και Τουρκία για κατάπαυση πυρός στη Συρία για 120 ώρες.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ανακοίνωσε πως επιτεύχθηκε μια συμφωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια εκεχειρία διάρκειας 5 ημερών στη βορειοανατολική Συρία. Όπως εξήγησε, η Τουρκία θα παύσει για 120 ώρες τη στρατιωτική της επιχείρηση ώστε να επιτρέψει την απόσυρση των δυνάμεων της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

Όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αναστέλλονται, τόνισε, διευκρινίζοντας πως η στρατιωτική επιχείρηση θα τερματιστεί όταν η απόσυρση ολοκληρωθεί.
Με tweet του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για “σπουδαία νέα που προκύπτουν από την Τουρκία”, έπειτα από τις συνομιλίες Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.

Μάλιστα, ο Τραμπ ευχαρίστησε τον Ερντογάν, λέγοντας πως «εκατομμύρια ζωές θα σωθούν».

«Στις σημερινές διαπραγματεύσεις πήραμε αυτό που θέλαμε χάρη στη συνετή ηγεσία του προέδρου μας», δήλωσε πανηγυρικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τις επαφές με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, και τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο.

Οι δηλώσεις Πενς μετά τη συνάντηση με Ερντογάν

Μετά τη συμφωνία ο Μαικ Πενς παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση τεσσάρων περίπου ωρών με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


«Σήμερα οι ΗΠΑ και η Τουρκία συμφώνησαν για μια εκεχειρία στη Συρία», δήλωσε ο Πενς σε δημοσιογράφους. Η τουρκική επίθεση «θα σταματήσει τελείως όταν λήξει αυτή η αποχώρηση» κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναστολής, διευκρίνισε.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως η Ουάσινγκτον δεν θα επιβάλει νέες κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας μόλις τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία και πως θα αποσύρει τις υπάρχουσες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Άγκυρα μόλις τερματιστεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.

“Με την εφαρμογή (της εκεχειρίας), οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας”, τόνισε ο Πενς. “Ο πρόεδρος αποφάσισε να αποσύρει τις οικονομικές κυρώσεις” μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση, πρόσθεσε.

Συνέχισε λέγοντας πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει να διευκολύνουν την ασφαλή αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων και πως η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός περιλαμβάνει μια συμφωνία η Τουρκία να μην εμπλακεί σε στρατιωτική επιχείρηση στην συριακή πόλη Κομπάνι.

Ουάσινγκτον και Άγκυρα είναι δεσμευμένες για μια ειρηνική επίλυση της ζώνης ασφαλείας στη Συρία και πως Τουρκία και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει στον κοινό στόχο συντριβής του Ισλαμικού Κράτους. Όπως είπε, η συμφωνία είναι μια σπουδαία συμβολή στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Συμπλήρωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις εργάζονται με τις δυνάμεις της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG για να αποσυρθούν σε περιοχή εντός 32 χλμ στη συριακή επικράτεια.

Τσαβούσογλου: Δεν είναι εκεχειρία, δεν δεσμευτήκαμε για το Κομπάνι

«Δεν πρόκειται για εκεχειρία. Απλά κάνουμε μία παύση των επιχειρήσεων μας», υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

“Η Τουρκία θα παύσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία μόνο για να αποχωρήσουν οι τρομοκράτες από τη ζώνη ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διευκρινίζοντας πως η συμφωνία που ανακοινώθηκε μεταξύ Ουάσιγνκτον και Άγκυρας “δεν είναι μια εκεχειρία καθώς εκεχειρίες γίνονται μόνο μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών”.

Σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως η Άγκυρα δεν έδωσε καμία εγγύηση στις ΗΠΑ αναφορικά με τη συριακή πόλη Κομπάνι.

Πρόσθεσε πως υπήρξε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη συλλογή βαρέου οπλισμού από τη συροκουρδική πολιτοφυλακή YPG και την καταστροφή των θέσεων των κουρδικών δυνάμεων, συμπληρώνοντας πως υπήρξε συμφωνία με την Ουάσινγκτον οι τουρκικές δυνάμεις να ελέγχουν τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία.

Κατέληξε πως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.

Τα ενθουσιώδη tweets του Τραμπ: «Σ’ ευχαριστώ Ερντογάν»

Ο Αμερικανός πρόεδρος με αναρτήσεις του στο twitter, έκανε λόγο για «σπουδαία νέα» που έρχονται από την Τουρκία και υποστήριξε ότι εκατομμύρια ζωές θα σωθούν και ευχαριστεί τον Τ. Ρ. Ερντογάν.

Σε νέα του ανάρτηση ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι αυτή η συμφωνία δεν θα μπορούσε ΠΟΤΕ να επιτευχθεί τρεις ημέρες νωρίτερα. «Υπήρχε ανάγκη να δείξουμε λίγη ‘σκληρή αγάπη’ προκειμένου να επιτευχθεί (η συμφωνία). Σπουδαία για όλους. Είμαι υπερήφανους για όλους».

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1184892687587012608

Σε τρίτη ανάρτηση ο Τραμπ σημείωσε:

Αυτή είναι μια μεγάλη μέρα για τον πολιτισμό. Είμαι περήφανος για τις Ηνωμένες Πολιτείες που με υποστήριξαν ακολουθώντας μια αναγκαία, αλλά κάπως ασυνήθιστη, πορεία. Οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν αυτό το “Deal” για πολλά χρόνια. Εκατομμύρια ζωές θα σωθούν. Συγχαρητήρια σε ΟΛΟΥΣ»!

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1184895160871571456

Με άλλα λόγια, ο Τραμπ υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν υποχώρησε κατόπιν των δικών του απειλών ότι θα γονατίσει την τουρκική οικονομία. Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ προ τριών ημερών επικρίθηκαν πάντως ότι «έγιναν για τα μάτια του κόσμου» αν και ο Ερντογάν πριν από 3 ημέρες δήλωνε στον Αμερικανό πρόεδρο, ότι δεν θα κηρύξει ποτέ εκεχειρία στη Βόρεια Συρία.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/tramp-spoydaia-nea-erhontai-apo-tin-toyrkia

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα