Συμφωνία ΕΛΠΕ με ΕxxonMobil και Τοtal

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μια τεράστια θαλάσσια περιοχή 20 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων που εκτείνεται από τη Νότια Πελοπόννησο μέχρι τη Γαύδο θα διεκδικήσουν σε κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ, οι πολυεθνικές ΕxxonMobil και Total. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η συμφωνία μεταξύ των τριών εταιρειών έχει κλείσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο και στο μεταξύ διάστημα τα διοικητικά συμβούλια των δύο πολυεθνικών έχουν εγκρίνει επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων εκάστη για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο.

Αυτή την περίοδο, ΕΛΠΕ, ΕxxonMobil και Τοtal προετοιμάζουν τον φάκελο για να καταθέσουν αίτηση διεκδίκησης της υποθαλάσσιας περιοχής από τη Νότια Πελοπόννησο μέχρι τη Γαύδο με διαδικασίες fast track. Πρόκειται για δυνατότητα που παρέχει το θεσμικό πλαίσιο της χώρας και προβλέπει αίτηση από τον ενδιαφερόμενο επενδυτή για συγκεκριμένη περιοχή προς το υπουργείο Ενέργειας. Το υπουργείο είναι υποχρεωμένο σε διάστημα ενός μήνα να δημοσιεύσει στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να δώσει τη δυνατότητα και σε πιθανούς άλλους επενδυτές να «χτυπήσουν» τη συγκεκριμένη περιοχή. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει ενδιαφέρον, η παραχώρηση κατοχυρώνεται στον επενδυτή που προκάλεσε τον διαγωνισμό. Ο φάκελος αναμένεται να κατατεθεί από κοινοπραξία των ΕΛΠΕ και των δύο πολυεθνικών, στην οποία η ExxonMobil θα έχει ρόλο οperator, μέσα στον Ιούνιο, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία παραχώρησης μέχρι το φθινόπωρο και να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες μέχρι τα τέλη του έτους. Tα σχέδια των δύο πολυεθνικών για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες γνωστοποιήθηκαν από κορυφαία στελέχη τους, την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα, στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν, κάτι που δεν κοινοποιήθηκε.

Από κυβερνητικής πλευράς ανακοινώθηκε η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη με στελέχη της Exxon και της Total, όπως και η συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη. Και οι δύο κυβερνητικές ανακοινώσεις εστίασαν στη βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στους «όρους περιβαλλοντικής προστασίας, διαφάνειας και μεγιστοποίησης του οφέλους για την κοινωνική ασφάλιση» στη διαδικασία αξιοποίησης του φυσικού πλούτου τη χώρας, επισήμανση που μαρτυρά προχωρημένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η Τotal όσο και η ExxonMobil είχαν αγοράσει σεισμικά δεδομένα από τη νορβηγική PGS το 2014 στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την παραχώρηση 20 υποθαλάσσιων οικοπέδων στο Ιόνιο και την Κρήτη. Ο διαγωνισμός αυτός, παρά τις ενθαρρυντικές αρχικά ενδείξεις, δεν κατάφερε τελικά να κερδίσει το ενδιαφέρον των μεγάλων πολυεθνικών, με εξαίρεση τη γαλλική Total που συμμετείχε μαζί με τα ΕΛΠΕ και την ιταλική Edison στο οικόπεδο 2 του Ιουνίου. Η έντονη πολιτική αβεβαιότητα της χώρας εκείνη την περίοδο και κυρίως η καθίζηση των τιμών του πετρελαίου που υποχρέωσε τις μεγάλες πετρελαϊκές σε αποεπενδύσεις ήταν οι βασικοί παράγοντες που έθεσαν εκτός επενδυτικού ενδιαφέροντος τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες.

Η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των πολυεθνικών και μάλιστα κολοσσών του κλάδου είναι αποτέλεσμα αφενός της κινητικότητας που εμφανίζει η ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κυρίως μετά την ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος Zor στην Αίγυπτο, και αφετέρου των συστηματικών και πολύμηνων επαφών και προσπαθειών της διοίκησης των ΕΛΠΕ. Ο πρόεδρος του ομίλου Στ. Τσοτσορός και ο διευθύνων σύμβουλος Γρ. Στεργιούλης έθεσαν από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων τους τον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ως στρατηγική προτεραιότητα του ομίλου και ξεκίνησαν σειρά επαφών με μεγάλο αριθμό πολυεθνικών για συνεργασία, προσπάθεια που διήρκεσε πολλούς μήνες αλλά τελικά έφερε αποτέλεσμα.

Σε αυτό το διάστημα, τα ΕΛΠΕ «ξεσκόνισαν» τα γεωλογικά και σεισμικά δεδομένα που είχαν από το παρελθόν για κάθε περιοχή της χώρας κάνοντας χρήση των νέων τεχνολογιών και τα παρουσίασαν στην αγορά αναζητώντας συνεταίρους. Η συμφωνία με την ExxonMobil και την Τοtal επισφράγισε την προσπάθεια των ΕΛΠΕ και η είσοδος των δύο πολυεθνικών στην ελληνική ΑΟΖ θα αποτελέσει σταθμό στην ιστορία των ελληνικών υδρογονανθράκων, που για πρώτη φορά είναι έτοιμη να υποδεχθεί επενδύσεις πολλών δισ. δολ.

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

kathimerini.gr
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα