Συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας, και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μια πολύ καλή συμφωνία επετεύχθη για την Ελλάδα κατόπιν της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στα Τίρανα. Όπως όλα δείχνουν η Ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από εκεί που είχαν μείνει επί Κοτζιά – Μπουσάτι.

Η προσφυγή στην Χάγη

Με τα εως σήμερα δεδομένα, ο μοναδικός τρόπος για την υπερπήδηση του εμποδίου της απόφασης του συνταγματικού δικαστηρίου της Αλβανίας για την συμφωνία ΑΟΖ με την Ελλάδα το 2008, ήταν η προσφυγή στην Χάγη. Είναι μια απόφαση που ευνοεί την Ελλάδα καθώς ξεμπλοκάρει την οριοθέτηση ΑΟΖ σε κρίσιμη χρονική περίοδο και ταυτόχρονα μια απόφαση που ξεπλένει τον Ράμα μιας και αυτός ήταν που είχε κινήσει τις διαδικασίες της ακύρωσης της τότε συμφωνίας. Με την απόφαση για προσφυγή στην Χάγη, ο Ράμα γλυτώνει την κατακραυγή των ακραίων φωνών καθώς και της αντιπολίτευσης η οποία απαιτούσε σε ενδεχόμενη νέα συμφωνία να γίνει σεβαστή η απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας του 2009. Ο πρόεδρος της δημοκρατίας της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, σε μια αποστροφή του λόγου στην συνάντηση του με τον Δένδια, είπε πως η Χάγη πρέπει να λάβει υπόψιν την απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου της Αλβανίας, κάτι το οποίο φυσικά δεν είναι ρεαλιστικό.

Άρση εμπολέμου

Το αίτημα της άρσης του εμπολέμου είναι διαρκώς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την Αλβανική πλευρά, μάλιστα είχε συμφωνηθεί και επί ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις Κοτζιά – Μπουσάτι για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Όπως είχε καταστήσει σαφές η αλβανική αλλά και η ελληνική πλευρά, το συγκεκριμένο θέμα δεν αφορά τους τσάμηδες αλλά περιουσίες του αλβανικού κράτους οι οποίες είχαν τεθεί υπό καθεστώς μεσεγγύησης μετά το 1940. Για το θέμα αυτό είχε τοποθετηθεί εκτενώς τόσο ο Κοτζιάς όσο και ο Μπουσάτι. Η δέσμευση του Δένδια για άρση του εμπολέμου, το οποίο αποτελεί έναν αναχρονισμό, όπως το χαρακτήρισε, δίνει την δυνατότητα στον Ράμα να φλερτάρει με τους ψηφοφόρους του κόμματος των τσάμηδων ενόψει των εκλογών του 2021.

Επεισόδια τσάμηδων

Λίγο πριν την συνάντηση Ράμα – Δένδια, ο αρχηγός του κόμματος των τσάμηδων PDIU μαζί με μικρό αριθμό υποστηρικτών διαδήλωσαν έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο στα Τίρανα. Μάλιστα ο αρχηγός του κόμματος Σπετίμ Ιντρίζι, πιάστηκε από τις κάμερες να εκσφενδονίζει μπουκάλι με νερό προς το σημείο όπου βρισκόταν η ασφάλεια του Δένδια. Ένα από τα βασικά τους αιτήματα, η άρση του εμπόλεμου… για την διεκδίκηση των περιουσιών των τσάμηδων

Ικανοποίηση Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της εκπροσώπου της Κομισιόν για θέματα Διεύρυνσης, Άννα Πισονέρο, χαιρέτησε τη συμφωνία της Ελλάδας και της Αλβανίας για την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγη της διαφοράς σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «τα ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των συνόρων αντιμετωπίζονται πράγματι καλύτερα μέσω του διαλόγου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και στην επιδίωξη της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας». Υπέρ της απόφασης τάχθηκε και ο  Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλβανίας.

himara.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα