Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων Ε.Ε.: Μπλόκο στις διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Το συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ δεν άναψε σήμερα το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, καθώς η Γαλλία αρνήθηκε και κάποιες άλλες χώρες προέβαλαν επιφυλάξεις.

«Δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να πετύχουμε μια ομόφωνη απόφαση και αυτό είναι κάτι που μας λυπεί», δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας Τίτι Τουπουράινεν, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, σημειώνοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής αυτής τη εβδομάδας.

«Δεν ήταν μια στιγμή δόξας για την ΕΕ. Η όποια περαιτέρω αναβολή αμφισβητεί την αξιοπιστία της ΕΕ και τη φιλοδοξία μας να γίνουμε ένας πιο δυνατός παγκόσμιος παίκτης», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τα θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, σημειώνοντας επίσης ότι εάν η ευρωπαϊκή προοπτική δεν είναι επιτυχής στις δύο χώρες, δεν αποκλείεται άλλες δυνάμεις να το εκμεταλλευτούν. Ο Αυστριακός επίτροπος “απολογήθηκε” στους πολίτες των εν λόγω χωρών και επανέλαβε ότι Σκόπια και Τίρανα έχουν κάνει τη δουλειά που χρειαζόταν. «Ελπίζω ότι οι ηγέτες θα δουν την ευρύτερη εικόνα και θα βρουν μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες», τόνισε, εξηγώντας πως η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών ήταν υπέρ μιας θετικής απόφασης και για τις δύο χώρες.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο «διαχωρισμού» των δύο χωρών, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, η Φινλανδή υπουργός σημείωσε ότι η αρχική πρόταση της Προεδρίας ήταν να δοθεί το πράσινο φως και στις δύο χώρες, αλλά όταν έγινε σαφές ότι δεν είναι δυνατό συζητήθηκαν άλλες λύσεις, συμπεριλαμβανομένου του “διαχωρισμού”. Ωστόσο, είπε, ούτε και αυτό δεν ήταν κάτι στο οποίο μπορούσε να επιτευχθεί ομοφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/”Καθημερινή”

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η Γαλλία με τον Μιττεράν Πρόεδρο μας έσωσε το 1992 που αρνήθηκε να δεχτεί στο ΣΑ του ΟΗΕ τα Σκόπια ως “Μακεδονία” και μας βοηθούν και τώρα , αρκεί η Ελληνική Κυβέρνηση να απαιτήσει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της άλλης πλευράς ,επτά μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας που κοροϊδεύει ασύστολα τους νότιους εύπιστους αντισυμβαλλομένους τους

  2. ΕΛΛΑΣ ΓΑΛΛΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ , ΑΛΛΑ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΣ -ΟΧΙ Η ΠΕΡΣΙΝΗ- ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΗ -ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ -ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΣΤΕΥΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΜΕ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ , ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ , ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΕ Ο ΤΣΙΠΡΟΣΥΡΙΖΑ” ΤΑ ΛΕΝΕ ”ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”.
    ΕΜ …ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ,ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΕΛΟΓΙΖΑΝ ΟΙ Κ.Κ. ΖΑΕΦ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑΣ .
    ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΑΣ. ΑΣ ΑΡΚΕΣΘΟΥΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΑΜΦΟΤΕΡΕΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα