Στόχος της ΝΔ το 33% στην πρώτη κάλπη – Ένα όνειρο που μπορεί να γίνει εφιάλτης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Γράφει η 

Η αυτοδυναμία φεύγει. Επανέρχονται στο Μαξίμου σενάρια ακόμη και για τρίτες κάλπες.

Με τη βοήθεια αλγόριθμων και ειδικών αναλυτών, επιχειρούν στο Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς να καταγράψουν τα σενάρια για τα αποτελέσματα που μπορεί να προκύψουν από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, στη βάση, βεβαίως, των μέχρι σήμερα φανερών και κρυφών δημοσκοπήσεων που διενεργούνται πλέον σε εβδομαδιαία βάση.

Το κρισιμότερο και δυσκολότερο στοίχημα για την κυβερνητική πλειοψηφία είναι να μην πέσει το ποσοστό της ΝΔ στις κάλπες της 21ης Μαΐου κάτω από ένα όριο, το οποίο θα της επιτρέψει να πάει στις δεύτερες εκλογές με έναν αέρα που είτε θα την οδηγήσει στην αυτοδυναμία, όπως επιδιώκει, είτε σε μία κυβέρνηση συνεργασίας αλλά από πλεονεκτική θέση.

Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές, το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι το όριο κάτω από το οποίο τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για τη ΝΔ στις δεύτερες κάλπες είναι το 33%. «Αν περάσουμε από κάτω, τότε όλα ανοικτά για τις κάλπες του Ιουλίου». Ιδιαίτερα στην περίπτωση που η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή, διότι το κόμμα του κ. Τσίπρα, όπως όλοι εκτιμούν, έχει περισσότερες δεξαμενές από τις οποίες μπορεί να αντλήσει ψήφους μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης.

Όσο περνάνε οι μέρες, στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού αρχίζει να γίνεται πλέον αντιληπτό, ότι σε αντίθεση με τη δημόσια ρητορική της ΝΔ, ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι από δύσκολος έως ακατόρθωτος.

Όπερ σημαίνει ότι στα σχέδια επί χάρτου, τα οποία ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη στο γαλάζιο επιτελείο, αρχίζει και προκρίνεται η ανάγκη να προετοιμαστεί η κυβερνητική πλειοψηφία για τις δεύτερες κάλπες με ορίζοντα τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας, με κορμό τη ΝΔ.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δημοσκοπικά ευρήματα, αυτοδύναμη κυβέρνηση σχηματίζει το κόμμα που το ποσοστό του θα είναι κοντά στο 37%.

Αν αυτό δε καταστεί δυνατό, το καλό σενάριο είναι να υπάρξει η απαραίτητη συνεργασία κομμάτων για να σχηματιστεί κυβέρνηση και ως τα μέσα Ιουλίου, ώστε η χώρα να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς.

Στο ερώτημα τι θα γίνει αν ούτε στις δεύτερες κάλπες καταστεί δυνατό να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας, οι περισσότεροι από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη αποφεύγουν να τοποθετηθούν, δείχνοντας πάντως, προς την κατεύθυνση της ανάγκης να υπάρξει λύση μετά τις δεύτερες κάλπες. Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιοι που εισηγούνται την προσφυγή και σε τρίτες κάλπες, στην περίπτωση που το ποσοστό που χωρίζει τη ΝΔ από την αυτοδυναμία είναι μικρό. «Αυτό μπορεί να μας γυρίσει μπούμερανγκ» λένε από την πλευρά τους οι διαφωνούντες με την παραπάνω εισήγηση.

https://www.ieidiseis.gr/politiki/191691/stoxos-tis-nd-to-33-stin-proti-kalpi-ena-oneiro-pou-borei-na-ginei-efialtis

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα