Στόχος Μητσοτάκη-Αναστασιάδη να είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου στις 29 Ιουλίου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ

Πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο. Φωτογραφία υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας

Πρέπει να προλάβουμε, με κάθε δυνατό τρόπο, την ανακήρυξη και οριοθέτηση των ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη. Αυτή την στιγμή η καλύτερη ημερομηνία για μας είναι η 29η Ιουλίου 2019, όταν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Κύπρο. Εκείνη την ημέρα οι δυο κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου πρέπει να αναγγείλουν ότι τα δυο κράτη οριοθέτησαν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους, με βάση το Άρθρο 74 της UNCLOS του 1982, και αμέσως μετά να κατατεθούν στα Ηνωμένα Έθνη οι γεωγραφικές συντεταγμένες αυτής της οριοθέτησης.

Άρθρο 74 Οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ κρατών με έναντι ή προσκείμενες ακτές Η οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ κρατών με έναντι ή προσκείμενες ακτές πραγματοποιείται κατόπιν συμφωνίας με βάση το διεθνές δίκαιο όπως ορίζεται στο άρθρο 38 του καταστατικού του διεθνούς δικαστηρίου, με σκοπό την επίτευξη δίκαιης λύσης.

Ταυτόχρονα, την ίδια ημέρα στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα πρέπει να υπογράφει το Προεδρικό Διάταγμα ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ όπως έπραξε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν, στις 10 Μαρτίου 1983.

ΧΑΡΤΗΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ

Πρόσφατα, ο επιτελάρχης του τουρκικού ΓΕΝ Τζιχάτ Γιαϊτζί, εκπόνησε μια μελέτη στην οποία εξηγεί το σκεπτικό ανακήρυξης ΑΟΖ από την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο και οριοθέτησης της με αυτή της Λιβύης. Έτσι, η Ελλάδα για να προλάβει την οριοθέτηση ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη πρέπει να προβεί άμεσα σε οριοθέτηση με την Κύπρο.

Η Τραγωδία της Λευκωσίας

Η κυβέρνηση της Λευκωσίας περιμένει για 15 χρόνια την κυβέρνηση των Αθηνών για να οριοθετήσουν την ΑΟΖ τους, αλλά η Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε, δέσμια του φοβικού συνδρόμου, που μας διακατέχει για πολλές δεκαετίες. Ο αείμνηστος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος ανακήρυξε ΑΟΖ το 2004 χωρίς να πτοηθεί από τις απειλές της Τουρκίας, η οποία περιορίστηκε σε ανακοίνωση ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή ΑΟΖ.

Αντιθέτως, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση την αποδέχτηκαν.

Κύριε πρωθυπουργέ, μην αφήσετε το μαρτυρικό νησί να περιμένει άλλα 15 χρόνια. Βιαστείτε γιατί ο Ερντογάν παραμονεύει και έτσι και σας προλάβει θα τρέχετε και δεν θα φτάνετε. Αντιλαμβάνομαι ότι το βάρος της πρωθυπουργίας σας είναι τεράστιο αλλά ο Ρουβίκωνας, η ΔΕΗ, τα Εξάρχεια, ο ΕΝΦΙΑ μπορούν να περιμένουν λίγο.

Πιστέψτε με η ΑΟΖ είναι πολύ πιο σημαντική από όλα τα θέματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Σήμερα, διαθέτετε στην κοινοβουλευτική σας ομάδα τον καθηγητή Άγγελο Συρίγο, τον κορυφαίο Έλληνα ειδικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Διαβάστε με προσοχή όσα έγραψε πρόσφατα, στην εφημερίδα Καθημερινή:

«Όλος ο κόσμος γνωρίζει με ακρίβεια τι διεκδικεί η Τουρκία στην περιοχή. Η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει προσδιορίσει ποια θεωρεί ότι είναι τα ακριβή όρια της υφαλοκρηπίδας της στην Ανατολική Μεσόγειο. Απλώς διαμαρτύρεται στις τουρκικές ενέργειες…».

Πρέπει να δείξετε τόλμη και αποφασιστικότητα. Πρέπει να προλάβετε την Τουρκία που θέλει να μας κλέψει την θάλασσά μας, που έχει δοξάσει την χώρα από αρχαιοτάτων χρόνων. Εάν ο Ερντογάν μας αποκόψει από την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Λιβύη θα βρεθούμε αντιμέτωποι σε μια μεγάλη εθνική τραγωδία.

Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Πηγή: Στόχος Μητσοτάκη-Αναστασιάδη να είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου στις 29 Ιουλίου https://hellasjournal.com/2019/07/stochos-mitsotaki-anastasiadi-na-einai-i-oriothetisi-aoz-elladas-kyproy-stis-29-ioylioy/

spot_img

17 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ είναι διμερές θέμα Ελλάδας – Κύπρου; Δεν εμπλέκεται και η Τουρκία ως έχουσα διεκδικήσεις; Δεν απαιτείται η τριμερής συμφωνία και σε αντίθετη περίπτωση η προσφυγή στη Χάγη; Είναι θέμα ΗΠΑ και ΕΕ και όχι κοινής συμφωνίας και της Χάγης; Ειλικρινά κοροϊδευόμαστε;

  • Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ενιαίο και αδιαίρετο κράτος, αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ. Επιπλέον, έχει ανακηρύξει την ΑΟΖ της, αλλά η Τουρκία δεν προσήλθε σε συζητήσεις για οριοθέτηση, διότι απλούστατα δεν αναγνωρίζει την ΚΔ. Μπορείς να συμφωνήσεις κάτι με κάποιον που δεν αναγνωρίζει την ύπαρξή σου; Ασφαλώς όχι.

   Διμερές θέμα μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου είναι μόνον η οριοθέτηση τής ΑΟΖ των δύο κρατών, όπου υπάρχει αλληλοκάλυψη.

 2. Αν δεν μπορείς να συμφωνήσεις τότε δεν μπορεί να οριοθετήσεις. Στο διμερές πρόβλημα Ελλάδας Κύπρου εμπλέκεται και η Τουρκία. Είναι πασίδηλο ότι ένα αδύναμο κράτος όπως η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να ενεργεί με αυτό τον τρόπο μόνον ως φερέφωνο ισχυρών ξένων συμφερόντων. Ελληνισμός δεν υπάρχει μόνον στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να σέρνει ο Αναστασιάδης ολόκληρο τον Ελληνισμό κατά βούληση. Οι πατριωτικές κορώνες που ακούγονται από Αθήνα – Λευκωσία αποτελούν την εύκολή πολιτική. Η δύσκολη είναι η επίλυση των προβλημάτων. Μη ξεχνάς Επισκέπτη ότι σε αυτά τα θέματα έχουμε εντελώς διαφορετικές απόψεις. Εχει νόημα η ανακύκλωσή τους εκ νέου;

  • ” Στο διμερές πρόβλημα Ελλάδας Κύπρου εμπλέκεται και η Τουρκία”

   Σού είχα συστήσει να διαβάσεις μερικά πράγματα για την ΑΟΖ, τα στοιχειώδη έστω, αλλά είναι προφανές ότι δεν το έκαμες. Αν το είχες κάνει και το άρθρο θα καταλάβαινες και την απάντηση που σού έδωσα. Μένει μονάχα να ανακηρύξει και η Ελλάδα την δική της ΑΟΖ, να δούμε πού αλληλοεπικαλύπτεται με την κυπριακή (αυτά τα ξέρουν προ πολλού και τα έχουν βρει) και να γίνει η οριοθέτηση ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα. Πού μπαίνει η Τουρκία εδώ; Δυστυχώς, δεν μπορώ να κάνω διάλογο με κάποιον που γράφει αγνοώντας το θέμα όλως δι όλου. Συμφωνώ ότι έχομε διαφορετικές απόψεις, όπως έχεις και με τον Καρυώτη και με τον καθένα που γνωρίζει το θέμα, έστω και στοιχειωδώς.

 3. Εσύ Επισκέπτη δεν απαντάς, εσύ προσβάλλεις τον συνομιλητή. Από πού και ως πού θεωρείς τον εαυτό σου παντογνώστη; Εγώ π.χ. διάβασα το βιβλίο του Ροζάκη “Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το Διεθνές Δίκαιο”, του 2013. Αλλαξε τίποτα από τότε; Ακολούθησαν άρθρα του Ροζάκη, του Σημίτη κ.α.π. Εσύ θέλεις να διαβάζεις τον “πρύτανη”. Εγώ δεν πιστεύω πως ότι είναι ελληνικό είναι και το σωστό και το δίκαιο εξ ορισμού διότι αυτή η μονομερής αντίληψη οδηγεί σε σύγκρουση. Γιαυτό υπάρχει το Διεθνές Δίκαιο και η Χάγη. Ο Ρολάνδης τ. ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι πατριώτης; Νομίζω ότι δεν έχει νόημα η ανακύκλωση των ίδιων και των ίδιων με την έπαρση του σοφού μαθητή του πρύτανη που σε χαρακτηρίζει.

  • Δεν θεώρησα τον εαυτό μου παντογνώστη, ούτε προσέβαλα κανέναν. Από τα γραπτά σου προκύπτει ότι έχει τελεία άγνοια τού θέματος. Ο Ροζάκης δεν είναι ειδικός στο θέμα τής ΑΟΖ. Οι Καρυώτης και Ν. Λυγερός είναι δύο απ’ αυτούς που το κατέχουν καλύτερα στον ελληνικό χώρο. Ο Καρυώτης ήταν αυτός που το μετέφερε και το έκανε γνωστό στην Ελλάδα.

   Και με τα καινούρια … διαμάντια που γράφεις, δείχνεις ότι είσαι εκτός θέματος. Μα εντελώς Ε Κ Τ Ο Σ!

   Κανείς δεν μίλησε για πατριωτισμό, διότι είναι άσχετος με το θέμα. Σταματώ εδώ, διότι είναι άνευ νοήματος η κουβέντα.

 4. Ο Καρυώτης προτάσσει τον πατριωτισμό έναντι της επιστήμης, σε αντίθεση με τον Ροζάκη, ο Λυγερός είναι ένας πολύ ενημερωμένος και αξιόλογος δημοσιογράφος, δεν είναι ειδικός. Ο Ροζάκης δίδασκε Διεθνές Δίκαιο στο ΕΚΠΑ και στην Πάντειο, διετέλεσε υφυπουργός ΥΠΕΞ, και επίσειρά ετών σύμβουλος του Κοτζιά, όπως και παλαιότερα με άλλες ηγεσίες του ΥΠΕΞ. ΟΜΩς ΌΛΑ ΑΥΤΆ ΕΊΝΑΙ ΔΕΥΤΕΡΕΎΟΝΤΑ. Εκείνο που πρωτεύει είναι η απαράδεκτη συμπεριφορά σου. Νομίζω ότι διατηρείτε ψευδώνυμα για να μπορείτε να προσβάλλετε και να θίγετε τους συνομιλητές. Νομίζω επίσης ότι αυτές οι συμπεριφορές απαξιώνουν σιγά σιγά τις Ανιχνεύσεις. Στο έχω ξαναγράψει ότι δεν θέλω συνομιλίες μαζί σου, Εσύ επανήλθες.

  • Ποια απαράδεκτη συμπεριφορά μου; Όταν συμφωνεί κανείς μαζί σου, είναι όλα καλά. Όταν διαφωνήσει και μάλιστα σε θέμα που καταφανέστατα αγνοείς -αυτό ήταν και την προηγούμενη φορά το πρόβλημα-, τότε αρχίζουν τα παράπονα για συμπεριφορές, ανωνυμίες και τα ρέστα, για να καλύψουμε το κενό των γνώσεων και των λέξεων.

   Πού ακριβώς προτάσσει ο Καρυώτης τον πατριωτισμό έναντι τής επιστήμης και ποιας επιστήμης ακριβώς; Έγραψα ο Ν. Λυγερός κι εσύ μου λες ότι είναι “ένας πολύ ενημερωμένος και αξιόλογος δημοσιογράφος, δεν είναι ειδικός”…

   “Νομίζω επίσης ότι αυτές οι συμπεριφορές απαξιώνουν σιγά σιγά τις Ανιχνεύσεις” Ποιες “συμπεριφορές”; Υπάρχουν πολλές;

   Όταν γράφεις σε δημόσιο διάλογο, είσαι υποχρεωμένος να διαβάζεις τα σχόλια στα λεγόμενά σου. Αν δεν θέλεις σχόλια, τότε μην γράφεις σε δημόσιους διαλόγους. Κι εγώ στο έχω ξαναγράψει…

 5. Το θέμα είναι ότι συνεχίζεις το βιολί σου ανώνυμος και προσβάλλεις τους άλλους αξιοποιώντας την ανωνυμία σου. Ο δημόσιος διάλογος διεξάγεται υπεύθυνα και όχι με υπεκφυγές πίσω από μάσκες. Πανταλόνια λέμε ότι φοράμε. Για μένα οι τοποθετήσεις δείχνουν το εντελώς αντίθετο από αυτό που πιστεύεις για τον εαυτό σου τις γνώσεις σου. Δεν σου το είπα όμως.

  • Σού έθεσα συγκεκριμένα ερωτήματα, στα οποία, κατά την προσφιλή σου τακτική, κάνεις την πάπια, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα. Η άγνοιά σου για το θέμα είναι προφανής και ενώ προσπάθησα να σού εξηγήσω ήδη από το πρώτο σου σχόλιο πού κάνεις το λάθος, εσύ άρχισες πάλι να τις μωρουδίστικες γκρίνιες, τα περί ανωνυμίας και άλλα φαιδρά.

   Πάρε να διαβάσεις μπας και ξεστραβωθείς να καταλάβεις ότι δεν έχεις ιδέα για τι πράγμα μιλά ο Καρυώτης, αφού αναφέρεσαι και στον … Σημίτη (!!):

   Ο Θεόδωρος Καρυώτης απαντά σε άρθρο του καθηγητή Ροζάκη για τις θαλάσσιες ζώνες

   Μάθε πρώτα ποιος και τι είναι ο Καρυώτης και μετά ξαναμιλάς.

  • Όταν οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της ΑΟΖ συνομιλούν με ένα πραγματικό δημοσιογράφο…

   Μια εκπομπή που δεν θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από την… «mainstream» ενημέρωση είναι η εκπομπή του αγαπητού συναδέλφου και φίλου, Γιώργου Σαχίνη, στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΡΗΤΗ TV της μεγαλονήσου, μιας περιοχής της Ελλάδας η οποία για πλειάδα λόγων θα καταστεί επίκεντρο της προσπάθειας ανάταξης της χώρας και «αλλαγής σελίδας». Μια εκπομπή που αφορά στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ελλάδας, τα οποία για ορισμένους που σήμερα υπερθεματίζουν «δεν υπήρχαν», ενώ δεν περιορίζονταν απλά στο να διατυπώσουν την άποψή τους, αλλά λοιδορούσαν και όσους το υποστήριζαν, παρότι αυτοί ήταν πολύ ειδικότεροι επιστημονικώς.

   Πρόκειται για ανθρώπους αναξιοπρεπείς που δεν έχουν την ευαισθησία ούτε ένα «mea culpa» να διατυπώσουν. Το αρχείο είναι τεράστιο και θα έρθει η ώρα που θα ανασυρθούν δηλώσεις, ώστε να έχουν ορισμένοι λαλίστατοι – δεν λείπουν και πολιτικοί, αλίμονο… – την ευκαιρία να μας εξηγήσουν τι εννοούσαν και πως γίνεται να παραμένουν άνθρωποι όλων των καταστάσεων. Ας είναι… Στην εκπομπή συμμετέχει ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος (εκ των κυρίων αποδεκτών του ιδιότυπου αυτού «bullying» των λαλίστατων) και γύρω στο 27ο λεπτό, από την Ουάσιγκτον, ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης. Πρόκειται για τον εκπρόσωπο της χώρας μας στο Μοντέγκο Μπέι της Τζαμάικα, επί Ανδρέα Παπανδρέου, όπου το 1982 «πέρασε» το νέο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο μάζεψε τον προκαθορισμένο αριθμό επικυρώσεων και τέθηκε σε ισχύ στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αξίζει, πιστέψτε μας…

 6. “Σού είχα συστήσει να διαβάσεις μερικά πράγματα για την ΑΟΖ, τα στοιχειώδη έστω, αλλά είναι προφανές ότι δεν το έκαμες. Αν το είχες κάνει και το άρθρο θα καταλάβαινες και την απάντηση που σού έδωσα”.
  “Δυστυχώς, δεν μπορώ να κάνω διάλογο με κάποιον που γράφει αγνοώντας το θέμα όλως δι όλου. Συμφωνώ ότι έχομε διαφορετικές απόψεις, όπως έχεις και με τον Καρυώτη και με τον καθένα που γνωρίζει το θέμα, έστω και στοιχειωδώς”.
  Αυτά εσύ τα έγραψες, όχι εγώ. Και ζητάς ρέστα; Σε παρακαλώ. Τελικά ποιος είσαι και συμπεριφέρεσαι με αυτό τον τρόπο. Αντιλαμβάνεσαι τί γράφεις; Γράψε και κανένα κειμενάκι να δούμε πόσο μετράει η σοφία σου που πολυδιαφημίζεις. Όσο για τον πρύτανή σου, έφυγε από το 1972 από την Ελλάδα, δηλαδή πριν 47 χρόνια και επιμένει να μας στέλνει πατριωτικές συμβουλές για το τί πρέπει να κάνουμε. Και όπως είπαμε. Οι “δημόσιοι” διάλογοι έχουν κανόνες. Να μάθεις να τους τηρείς.

  • Ναι, εγώ τα έγραψα, διότι έτσι τα βλέπω. Τι πάει να πει “Τελικά ποιος είσαι και συμπεριφέρεσαι με αυτό τον τρόπο”; Ποιον τρόπο; Κάνε κάτι να αποδείξεις ότι δεν είναι έτσι, αντί να φλυαρείς σαν γυναικούλα τής γειτονιάς. Ακόμη κολλημένος με τον “πατριωτισμό” είσαι, πλην δεν απαντάς τα σχετικά ερωτήματά μου. Εσύ δεν τηρείς, συνεπώς, τον υπ.αρ.1 κανόνα τού δημοσίου ή μη διαλόγου όχι εγώ. Εσύ αποκαλείς τον άλλο “παντογνώστη”, τον προκαλείς να “δείξει την σοφία του, που τάχα πολυδιαφημίζει” και λοιπές γυναικουλίστικες αρλούμπες, αντί να κάτσεις ν’ ακούσεις και να διαβάσεις πέντε πράγματα για ένα θέμα που δεν ξέρεις και που αν ήσουν άνθρωπος, θα έλεγες κι ένα “ευχαριστώ” για τον κόπο που έκανα να σού βρω σχετικά στοιχεία.

   ΤΕΛΟΣ. Δεν θα ξεπέσω στο επίπεδο σου.

   • Γυναικούλες είναι όσοι κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να μπορούν να συμπεριφέρονται όπως θέλουν και όχι όσοι φλυαρούν. Όσοι φλυαρούν είναι φλύαροι αλλά όχι γυναικούλες. Μιλάς εσύ για επίπεδο!!!!!!!!!!!

 7. Διαφωνώ σε πάρα πολλά με το Δημήτρη όμως σε αυτό το συγκεκριμένο τον ακολουθώ χωρίς να γνωρίζω κάθε λεπτομέρεια του ζητήματος.. Ποιός θα μπορούσε άλλωστε να τις γνωρίζει?
  Ο Ροζάκης είναι αναπόσπαστο κομμάτι του βαθέων κράτους μας ενώ οι άλλοι δύο σουλατσαρουν εκ τους ασφαλούς με πατριωτικές κορώνες.. Ο Σαχίνης δε έχει ξεπεράσει στην αναγούλα και τον Αυτιά!
  Ο Ρολάνδος της Κύπρου είναι ίσως το αξιολογότερο άτομο από το χώρο της πολιτικής που έχω παρακολουθήσει στην τηλεόραση!

  Συμφωνώ μαζί σου Δημήτρη πως η Κυπριακή διοίκηση πα8ζει σε πολλά ταμπλό και η στάση των δικών μας είναι όντως πολύ προσεκτική!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,749ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα