Στόλτενμπεργκ: υπάρχουν διαφορές με την Τουρκία.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg πραγματοποίησε ομιλία σήμερα το απόγευμα σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου. O Stoltenberg στην ομιλία του τόνισε ότι ο ισχυρός διατλαντικός δεσμός στο ΝΑΤΟ παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της ασφάλειας της Ευρώπης και η στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί σημαντικό μέρος της δουλειάς της Συμμαχίας για το μέλλον.

Επίσης, ζήτησε την συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών σε βασικούς τομείς, όπως η στρατιωτική κινητικότητα, η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία της τάξης που βασίζεται στους κανόνες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών για την συνεργασία ΕΕ- ΝΑΤΟ, ο Stoltenberg αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, στην παρουσία νατοικών πλοίων στο Αιγαίο με στόχο την εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για το μεταναστευτικό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και για την αγορά των S400 από την Ρωσία και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι έχει εκφράσει κατά καιρούς την ανησυχία του και ότι είναι γνωστό ότι υπάρχουν διαφορές με την Τουρκία για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, για τους S400 και για τα δημοκρατικά δικαιώματα στην Τουρκία.

Ο Stoltenberg σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι μια Συμμαχία 30 χωρών με διαφορετικές πολιτικές ηγεσίες, ιστορία και γεωγραφία και για το λόγο αυτό είναι λογικό να υπάρχουν διαφορές. Για το λόγο αυτό, το ΝΑΤΟ αποτελεί μια σημαντική πλατφόρμα για να τεθούν και να συζητηθούν αυτές οι διαφορές. Ο ρόλος της Συμμαχίας είναι η μείωση των εντάσεων και για το λόγο αυτό το ΝΑΤΟ κατόρθωσε να δημιουργήσει έναν Μηχανισμό αποκλιμάκωσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία λόγω της δραστηριότητας στο Αιγαίο και έτσι μπόρεσε να ανοίξει ο δρόμος για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για τις διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο. “Δεν λέω ότι αυτά τα προβλήματα έχουν λυθεί και ότι δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία, αλλά αυτό που λέω είναι ότι όταν έχουμε δυσκολίες, διαφορές και διαφωνίες χρειαζόμαστε διεθνείς θεσμούς που να αποτελέσουν μια πλατφόρμα για να συζητιούνται και για να αναζητούμε τρόπους προς την σωστή κατεύθυνση και αυτό ακριβώς είναι αυτό που προσπαθεί να κάνει το ΝΑΤΟ” συμπλήρωσε ο Stoltenberg.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα