του Στράτου Σιμιτζή*
Κατα τους τέσσερις, για τη Νότια Ελλάδα, σχεδόν πέντε για την Βόρεια Ελλάδα, αιώνες οθωμανικής κατοχής, οι κατακτητές μας είχαν προσάψει το προσωνύμιο ραγιας – υποτελής και πιο άκομψα σκλάβος.
Είναι αλήθεια πως παρά τα διακόσια χρόνια Ελευθερίας που ακολούθησαν, ο ραγιαδισμός του Έλληνα, συνεχίζει να τον ακολουθεί. Παραδείγματα άπειρα.
Μπαίνει μια κυρία με το σκύλο της σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και η υπεύθυνος δεν τολμά να την παρατηρήσει για να μην δυσαρεστήσει και την χάσει από πελάτισσα. Και αυτό για έναν τζίρο άγνωστον ύψους.
Σε ένα καφέ, ένας δύστροπος και κακότροπος θαμώνας “χαλάει τον κόσμο”. Ο υπεύθυνος όμως δεν τολμά να τον επαναφέρει στην τάξη για να μην τον δυσαρεστήσει, ασχέτως αν η συμπεριφορά του ενοχλεί όλου τους άλλους. Και αυτό γιατί;
Για ένα τζίρο τριών και πέντε ευρώ.
Ο Έλληνας επιχειρηματίς δείχνει τόση ανοχή στην απρεπή συμπεριφορά πελατών του, ώστε άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί ραγιας παρά το γεγονός ότι η πατριωτική ρήση μας, λέει “ο τράχηλος του Έλληνα ζυγό δεν υπομένει”.
Κόφτης σε επιδόματα ανεργίας
Κάποτε σε ένα νησί του Ιουνίου με το προσωνύμιο Fiore του Λεβάντε-γράφε Ζάκυνθος εντοπίστηκαν άδειες οδήγησης σε ικανό αριθμό “τυφλών” οδηγών ταξί.
Τώρα, εντοπίστηκαν εισοδηματίες των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ το χρόνο να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας!
Είναι βέβαιο πως αν οι αρχές ερευνήσουν παρόμοιες περιπτώσεις “δικαιούχων” επιδόματος ανεργίας, όλο και θα βγάλουν “λαγό”.
Όταν σε μια χώρα ενδημούν επιτήδειοι, αετονύχηδες, μεσάζοντες, ενώ πολλοί ζουν παρασιτικά, τότε οι αρμόδιες αρχές έχουν μεγάλο περιθώριο για έρευνα.
Αυτός είναι κυρίως ο λόγος που σε μια περίοδο ακριβείς και ανόδου του πληθωρισμού, πλέον των επιπτώσεων της πανδημίας, όσο κι αν η Κυβέρνηση προσπαθεί διαθέτοντας ποικίλα κονδύλια και βοηθήματα, δεν βρίσκεις κάθισμα στα κέντρα, τα φαγάδικα και τα καφέ, ενώ οι δρόμοι βρίθουν από δυχίλιαρα τζιπ και πολυτελή αυτοκίνητα με την τιμή λίτρου της βενζίνης και γενικά την ενέργεια στα ύψη.
Έννοιες όπως οικονομία και αυτοσυγκράτηση, σπανίως συγκίνησαν τον Έλληνα. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται την περίοδο που καθιερώθηκε το σύστημα μονά-ζυγά στην κυκλοφορία των οχημάτων, οι Έλληνες έσπευδαν να αγοράσουν και δεύτερο αυτοκίνητο για να είναι μονίμως στους δρόμους.
Στον τόπο αυτό ανέκαθεν υπήρχε και προφανώς θα υπάρχει αρκετό “μαύρο χρήμα” που αιτιολογεί και το modus vivendi του σύγχρονου Έλληνα.
Όμως, θα επανέλθουμε στο ζήτημα των επιδομάτων ανεργίας με την προσδοκία πως οι αρμόδιες αρχές θα εντοπίσουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, ώστε το χρήμα θα κατευθυνθεί σε εκείνους που πράγματι το έχουν ανάγκη. Και ποιος ξέρει, μπορεί να εντοπιστούν ακόμη και … εφοπλιστές, πλοιοκτήτες και βιομήχανοι που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.
“Πολλά τα δενα, ουδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει” Σοφοκλής- Οιδίπους Τύραννος. Ιδίως όταν ο άνθρωπος συμβαίνει να είναι Έλληνας απόγονος του πολυμήχανου Οδυσσέα.
Το ανέκδοτό μας
Μια Λονδρέζα μετά από προσπάθειες τελικά επέτυχε να λάβει τον τίτλο ευγένειας lady- λαίδη.
Για να γιορτάσει το γεγονός οργάνωσε μια κοσμική συγκέντρωση στο σπίτι της προσκαλώντας ανθρώπους του λόγου της τέχνης, των γραμμάτων γενικά.
Μια πρόσκληση την κράτησε και την έδωσε στον βαλέ της να την επιδώσει ιδιοχείρως στον παραλήπτη.
Παραλήπτης ήταν ο διάσημος λόγιος Ιρλανδός Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω, γνωστός για το καυστικό χιούμορ του. Ο βαλές της λαίδης επέδωσε την πρόσκληση στον συγγραφέα ο οποίος αφού την άνοιξε κράτησε τον βαλέ για να του δώσει ένα σημείωμα για την λαίδη.
Τώρα, τι περιλάμβαναν η πρόσκληση και το σημείωμα του Σω.
Η λαίδη Τόμσον σας γνωρίζει ότι την Παρασκευή στις 7μ.μ. θα βρίσκεται σπίτι της.
σημ. είναι ένας τρόπος πρόσκλησης που συνηθίζουν οι αγγλοσάξωνες.
Το σημείωμα του Σω προς την λαίδη έγραφε: “Και ο Μπέρναρντ Σω το ίδιο”.
Όποιος θέλει γελάει!
Αίγλη από το παρελθόν
Λίγες δεκαετίες πριν ή Θεσσαλονίκη ήταν σπουδαία ποδοσφαιρική δύναμη, με τέσσερις ομάδες στην 1η κατηγορία, οι οποίες στην έδρα τους ήταν ακαταμάχητες.
Ο ΠΑΟΚ, ο ΑΡΗΣ, ο ΗΡΑΚΛΗΣ και ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ. Ενίοτε κοντά τους έστεκε και ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ.
Σήμερα, τη μεγάλη παράδοση συνεχίζουν ο ΠΑΟΚ, πολύ συχνά κυπελλούχος και μονίμως πλασέ στις πιο υψηλές θέσεις της βαθμολογίας.
Εφέτος όμως, ο ΠΑΟΚ κάνει ένα άλμα παραπάνω διεκδικώντας ευρωπαϊκή διάκριση στην Conference League.
Όμως και ο ΑΡΗΣ μετά την δικαίωσή του από τους φορείς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, προβάλλει σε υψηλές θέσεις της βαθμολογίας.
Έτσι οι δύο μεγάλοι ιστορικοί σύλλογοι, αναβιώνουν ένα σημαντικό κομμάτι από την αιγλη και την δόξα του παρελθόντος.
Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τον γηραιό ΗΡΑΚΛΗ, τον πιο ιστορικό σύλλογο της Θεσσαλονίκης, με ένδοξο παρελθόν που έχει, καιρό τώρα, χάσει την επαφή του με την Εθνική Κατηγορία την Super League.
Πολύ θλιβερό για ένα τόσο ιστορικό και ένδοξο σύλλογο.
Τουτ’ αυτό ισχύει και για τον ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ που όπως έλεγαν στο σύνθημα τους οι οπαδοί και φίλοι “περιέχει δηλητήριον φοβερόν”.
Άμποτε να συμβεί αυτό και να καμαρώνουν οι Θεσσαλονικείς τρεις και τέσσερις ισχυρούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους.
*Συγγραφέας-Δημοσιογράφος
Για τον ραγιαδισμό ισχύει ότι δεν καταφέραμε ποτέ να τον αποβάλομε, ενώ διώξαμε αυτούς που μάς τον προξένησαν. Τα παραδείγματα, όμως, είναι μάλλον ατυχή. Το πιο χτυπητό δείγμα ραγιαδισμού είναι οι Έλληνες πολιτικοί και μάλιστα από τα πρώτα χρόνια μετά την Επανάσταση. Υπήρξε/υπάρχει άλλο κράτος στην υφήλιο, που να έχει κόμματα με επίσημο όνομα, “γαλλικόν”, “αγγλικόν” και “ρωσσικόν”; Από κει και πέρα υπάρχουν άπειρα παραδείγματα. Η όλη μας πορεία σαν κράτους, ήταν πορεία κράτους-αποικίας. Ή κάνω λάθος;
“Πολλά τα δενα, ουδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει” Σοφοκλής – ΑΝΤΙΓΟΝΗ (έλεος!)