Στρατηγική σύμμαχος αξίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Ελλάδα έχει αποδείξει και στις πιο δύσκολες περιόδους ότι παραμένει μια σύμμαχος την οποία οι ΗΠΑ μπορούν να εμπιστευθούν και στην οποία μπορούν να στηριχθούν. Στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της ορθόδοξης ελληνικής κοινωνίας, η κυβέρνηση Σημίτη σεβάσθηκε τις υποχρεώσεις της χώρας και επέτρεψε τη διέλευση των αμερικανικών δυνάμεων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σε ανάλογες περιπτώσεις, άλλες χώρες δεν έκαναν το ίδιο.

Η ελληνοαμερικανική κοινότητα, με την ψήφο και την οικονομική της επιρροή, διαδραματίζει ρόλο που καμία κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπορεί να αγνοήσει.

Η Ελλάδα έχει οικοδομήσει μια πολυεπίπεδη συνεργασία με το Ισραήλ. Σε ανάλογο πλαίσιο έχει αναπτύξει άλλη μια σημαντική σχέση, αυτή με την Αίγυπτο, στενή σύμμαχο των ΗΠΑ και μια χώρα που για θρησκευτικούς και γεωγραφικούς λόγους αποτελεί πρωταγωνιστή κάθε εξέλιξης στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τη Μέση Ανατολή.

Στα Βαλκάνια, μετά και την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη σημαντικότερη επιρροή στην περιοχή. Η επιλογή της Θεσσαλονίκης ως πρώτου σταθμού του κ. Πομπέο δεν ήταν τυχαία.

Παρά τον σημαντικό ρόλο της Ορθοδοξίας, η Ελλάδα τηρεί τις σωστές ισορροπίες και αποστάσεις, επιδεικνύοντας γεωπολιτική ωριμότητα και σοβαρότητα.

Στο εσωτερικό, σχεδόν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας –που εκπροσωπούν το 85% του λαού– κινείται σε ευρωατλαντικό προσανατολισμό και τάσσεται υπέρ της στρατηγικής σχέσης με την Αμερική. Το έχουν αποδείξει όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας τριακονταετίας, ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό διευκολύνει πολύ τη χάραξη μακροπρόθεσμων σχεδιασμών από τις ΗΠΑ σε μια ευαίσθητη περιοχή.

Η επίσκεψη του κ. Πομπέο στη Σούδα, όπου η Ελλάδα εδώ και πολλές δεκαετίες φιλοξενεί μια νευραλγικής σημασίας βάση, την οποία οι συνθήκες ίσως καταστήσουν ακόμη πιο σημαντική, επιβεβαιώνει τις προοπτικές που διανοίγονται για εκατέρωθεν οφέλη από τη σύσφιγξη της διμερούς συνεργασίας.

Η Ελλάδα έχει αποδείξει τα τελευταία τριάντα χρόνια ότι αποτελεί έναν πιστό, σταθερό και προβλέψιμο σύμμαχο ο οποίος, σε συνδυασμό και με την Κύπρο, προσφέρει πολλαπλά γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα τα οποία η Αμερική μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει καθώς χαράσσει τη στρατηγική της στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα