Στράτος Σιμιτζής: Προς τους επικριτές του Πρωθυπουργού

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

του Στράτου Σιμιτζή*


Όπως αναμενόταν, η απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μαζί με την ανθρωπιστική βοήθεια να προσθέσει και τυφέκια για την άμυνα του Ουκρανικού λαού προκάλεσε τις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης, στις οποίες πρόσθεσαν τις δικές τους οι συνήθεις ύποπτοι και ορισμένοι που αποκαλούνται σχολιαστές και αναλυτές γεγονότων! Αθάνατε Γιάννη Τσαρούχη με τα ωραία σου. Τι ωραίοι που είναι οι τύποι αυτοί;
Η Ελλάδα είναι χώρα- μέλος συμμαχιών, συνασπισμών από τους οποίους ωφελείται ποκιλοτρόπως τα μέγιστα και δεν έχει την παραμικρή υποχρέωση έναντι αυτών;
Καλά θα ήταν αλλά οι απαιτήσεις αυτομάτως γεννούν και υποχρεώσεις.
Το ΝΑΤΟ, για διάφορους λόγους έχει εμπλακεί σε αρκετές πολεμικές συρράξεις ως κατασταλτικός ή αμυντικός παράγων.
Η χώρα μας συμμετείχε, ως ώφειλε, με μονάδες υγειονομικού και επιμελητείας και ουδέποτε με μάχημες μονάδες.
Την μια φορά που συνέβη η πολεμική εμπλοκή ήταν στον Πόλεμο του Κόλπου, με αντιτορπιλλικό που περιπολούσε στην Ερυθρά Θάλασσα, κάτι εκατοντάδες χιλιόμετρα από την εμπόλεμη ζώνη.
Είναι άραγε έντιμο, μονίμως να το παίζει η χώρα μας “καραμπίνα”?
Όχι μόνο απαιτήσεις και ωφέλη αλλά και υποχρεώσεις.
Ως μέλος του ΝΑΤΟ και αργότερα της Ε.Ε. η χώρα μας βιώνει μία περίοδο ειρήνης και ασφάλειας, όσο καμία άλλη χώρα. Μύτη δεν έχει “ματώσει” σ’ αυτήν την περιοχή. Ελπίζουμε πως όλοι αυτοί οι επικριτές να έχουν στοιχειώδη κρίση και να αντιλαμβάνονται γιατί αυτό.
Δεκάδες χρόνια τώρα πιπιλίζουμε σαν καραμέλα που δεν εννοεί να λιώσει το “θρυλικό” θερμό επεισόδιο, το οποίο από την πολλή θερμότητα έχει “εξατμιστεί”.
Συνεπώς, όλοι εσείς οι επικριτές και σχολιαστές της απόφασης του Έλληνα Πρωθυπουργού να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα όσα δεδομένα αναφέρουμε στο σημείωμα αυτό και να μην τα περνουν στο “ντούκου”.
Μια χώρα που τόσα ωφελείται από συνασπισμούς και συμμαχίες, δεν μπορεί να είναι “και με τον χωτοφύλαξ και με τον αστυφύλαξ”.
Εκτός αν πρόκειται για χώρα μπανανία και η Ελλάδα επ’ ουδενί λόγω είναι κάτι τέτοιο.
Είναι ισότιμο μέλος συνασπισμών, συμμαχιών και οργανισμών και μαζί με τις απαιτήσεις της έχει και υποχρεώσεις.
Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι συνετός κυβερνήτης και έχει απόλυτη γνώση και ευθύνη των ενεργειών του.

Πρέπει να ληφθούν μέτρα
Ασφαλώς, οι άνδρες της τροχαίας στη Θεσσαλονίκη θα γνωρίζουν, πως δεν είναι σπάνιο φαινόμενο η παραβίαση από ασυνείδητους οδηγούς αυτοκινήτων του “κόκκινου” στους σηματοδότες. Και δεν εννοούμε σε κάποια απόκεντρη και ακραία διασταύρωση αλλά σε κεντρικές οδούς της πόλεως.
Για παράδειγμα στην κεντρικότερη οδό της πόλης την οδό Τσιμισκή το φαινόμενο αυτό που δείχνει αναισθησία και ανευθυνότητα για ορισμένους οδηγούς είναι συχνό.
Απ’ αυτό και μόνο μπορούμε να υποθέσουμε τι γίνεται σε απομακρυσμένες διασταυρώσεις και μεμονωμένους σηματοδότες.
Κάπου διαβάσαμε προφανώς στην Αθήνα ή στην ευρύτερη περιοχή λειτουργεί ίσως υπό πειραματική σύστημα φωτογράφισης και εντοπισμού των υποψηφίων “εγκλημάτων” της ασφάλτου.
Δεν βλέπουμε τον λόγο να υστερεί η Θεσσαλονίκη με δεδομένο ότι ο λαός μας ρεπει προς την παρανομία.

Σπατάλη χρημάτων χωρίς απόδοση
Ο “Ολυμπιακός” είναι μια από τις πιο εύρωστες οικονομικά ΠΑΕ.
Κάθε χρόνο αν κρίνουμε από το έμψυχο υλικό που παρελαύνει από το ροστερ της ομάδας, θα πρέπει να δαπανώνται αρκετά εκατομμύρια.
Κι αν μεν η ενίσχυση και ανανέωση του ρόστερ του στοχεύει την διάκριση στο πρωτάθλημα, το Κύπελλο και άλλες τοπικές διοργανώσεις θα το κρίνουμε κατάλληλο. Όμως, αν έχει στόχους, προσδοκίες και φιλοδοξίες για διακρίσεις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τότε τα χρήματα που ξοδεύει πάνε στράφτι.
Δεν μπορείς να οραματίζεται και να προσδοκάς διακρίσεις με το έμψυχο υλικό που ενισχύεις το ρόστερ της ομάδος σου.
Έτερον, εκάτερον!
Δεν μπορείς να το επιτύχεις αυτό με ποδοσφαιριστές που τα έχουν δώσει όλα και δεν απομένει κάτι ακόμη για να δώσουν. Θα ήταν άκομψο να πούμε πως είναι “ξοφλημενοι”, όμως αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα.
Αναφέρουμε την ΠΑΕ Ολυμπιακός, γιατί αφενός είναι εξαιρετικά εύρωστο οικονομικό συγκρότημα και αφετέρου γιατί το πλήθος των μεταγραφών κάθε χρόνο είναι προκλητικό.
Συνεπώς, τουτ’ αυτό ισχύει για όλες τις ΠΑΕ που έχουν ευρωπαϊκές προσδοκίες όμως δεν παίρνουν ποδοσφαιριστές, κατάλληλους και ικανούς να διεκδικήσουν μια ευρωπαϊκή διάκριση.
Γι’ αυτό και οι ομάδες μας φτάνουν μέχρι κάποιου σημείου και στοπ.

Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα
Ένα από τα διαμάντια της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου είναι και η ταινία “Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα”.
Μια ανάλαφρη κωμωδία με ένα εξαιρετικό καστ σπουδαίων ηθοποιών.
Ο Γιώργος Κωνσταντίνου και η Μάρω Κοντού δίνουν ρεσιτάλ υποκριτικής, συνεπικουρούμενοι από μια πολυμελή ομάδα λαμπρών ηθοποιών. Δέσπω Δαμαντίδου, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Λίλη Παπαγιάννη, Σταύρος Ξενίδης, Καίτη Λαμπροπούλου, Νάσος Κεδράκας, Τασσώ Καββαδία και Κατερίνα Γώγου, δίνουν βροντερό παρών υποκριτικής, ενώ ο σπουδαίος Κώστας Δούκας με ένα σύντομο, αλλά χαρακτηριστικό παρων “κλείνει την ταινία”.
Όλο αυτό το έμψυχο υλικό ο λαμπρός σεναριογράφος-σκηνοθέτης Γιώργος Τζαβέλας (Κάλπικα Λίρα και άλλα) το καθοδηγεί με δεξιότητα για να δημιουργηθεί μια ακόμη ταινία-διαμάντι, που απολαμβάνουν οι φίλοι του κινηματογράφου.
Ο Κώστας Καπνίσης “έντυσε” με ευχάριστη μουσική την ταινία.
Η ταινία “Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα” είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνεργασίας πολλών ηθοποιών, που όλοι μαζί βάζουν το ταλέντο τους για να παραχθεί ένα αριστούργημα. Κάτι σύνηθες εκείνη την εποχή.

*Ο Στράτος Σιμιτζής είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος

spot_img

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ευχαριστούμε τον κ.Στράτο Σιμιτζή ,γιατί με τα τρία αυτοτελή σχόλιά του -ήρεμα και απλά- μας έδωσε την ευκαιρία για σκέψεις κοινών ανθρώπων μετά από λογική επεξεργασία.
  Δυστυχώς πέρασαν πολλά χρόνια ,που ζούμε με συναισθηματικές εξάρσεις των πολιτικών ΚΥΡΙΩΣ – και όχι μόνον- γιαυτό και οι περισσότεροι των Ελλήνων συνήθισαν όταν μιλούν και γράφουν να μη ” βουτάνε την γλώσσα και το μολύβι-πλήκτρο στο μυαλό τους” και να παρασύρονται και σε πράξεις βίας οι νεαρότεροι.

 2. Αναφέρομαι στην πρώτη παράγραφο (τα άλλα δεν με αφορούν) και θα ήθελα να μάς πει ο αρθρογράφος ποια ακριβώς ωφέλεια απολαμβάνομε από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ στην διένεξή μας με την Τουρκία. Μήπως τού διαφεύγει η τουρκόφιλη στάση και των δύο; Πότε ακριβώς υποστήριξαν εμάς, ή την Κύπρο; Με ποιού τις πλάτες παριστάνει η Τουρκία τον νταβατζή τού Αιγαίου;

  Η αποστολή όπλων (ούτε η Τουρκία, ευφυώς πράττουσα) έστειλε στην Ουκρανία, μάς εμπλέκει de facto στον πόλεμο αυτόν(*). Σκέφτεται ο αξιότιμος κ.κ. αρθρογράφος τι γράφει, ή πετά κουβέντες τού αέρα; Πολλές “μύτες μάτωσαν” στην Πόλη το 1955 και στην Κύπρο το 1974 (και αργότερα, π.χ. τα ονόματα Ισαάκ και Σολωμού μάς λένε τίποτε;) και η Σημαία μας κατέβηκε στα Ίμια, διότι το ΝΑΤΟ προτιμά τις ίσες αποστάσεις και η Ελλάδα είχε ψοφοδεή κυβέρνηση. Και είμαστε και η μόνη χώρα στον κόσμο, που απειλείται με πόλεμο (casus belli) από άλλο κράτος, το οποίο είναι μέλος τού ΝΑΤΟ και το οποίο φιλοδοξεί να μπει στο τσίρκο τής ΕΕ, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενοχλεί κανέναν. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να συνεχίσω, για να καταδείξω το πόσο επιπόλαια και με ελαφρά τη καρδία κάποιοι εξακολουθούν να εθελοτυφλούν όταν πρόκειται για το ΝΑΤΟ, ή την ΕΕ.

  (*) Τυχοδιωκτισμός – Μας μπλέκουν στον πόλεμο

  Σ.Καλεντερίδης:«Απαράδεκτη η αποστολή όπλων στην Ουκρανία»!

  YΓ: “και ορισμένοι που αποκαλούνται σχολιαστές…” Ενώ “εμείς” είμαστε οι γνήσιοι! 🙂 🙂

 3. Ας είναι καλά ο κ.Καλεντερίδης, που μάλλον με τις απόψεις του ”ενέπνευσε” τους κ.κ.Τσίπρα, Κατρούγκαλο μέχρι και τον κ.Βαρουφάκη ,οι οποίοι όμως ως φιλοδοξούντες να κυβερνήσουν δέχονται την συμμετοχή μας σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς, χωρίς αστερίσκους όπως έλεγε και έκανε -και στην περίπτωση του Γιαρουζέλσκι- ο αείμνηστος ”η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες”.
  Ε…ας γίνουμε και μέρος του προβλήματος μαζί με τις Σλοβενία, Σλοβακία, Πορτογαλία, Ρουμανία Λιθουανία , Λετονία κλπ, που δεν έχουν και Δεξιές κυβερνήσεις.
  Κρίμα μας λείπει ο κ.Καμμένος, που έδωσε τον στυλό να υπογράψει ο κ.Κοτζιάς την Συμφωνία των Πρεσπών ,για την οποίαν υπερηφανεύεται ακόμη ο κ.Τσίπρας;

 4. Λυπούμαι ,αλλά-αν και χωρίς σημασία η άποψή μου- δεν θα ακολουθήσω τον κ.,Σαββίδη στην δοξολογία του γνωστού στο Πανελλήνιο από την υπόθεση Οτσαλαν, -συμπαθούς κατά τα άλλα- κ.Καλεντερίδη -να είναι καλά.

 5. Αυτό έλειπε να ξεχάσουν οι Τσέχοι τα Ρωσοσοβιετικά τανκς στην Πράγα στις 20 Αυγούστου 1968 μόλις (54 ) χρόνια πριν.
  Μη κοιτάτε που πολλοί από εμάς( προοδευτικοί γιατί ) ξέχασαν από την 10ετία του 1950 ακόμη τον κομμουνιστοανταρτοπόλεμο 1946-49 και τα θύματά του για την κομμουνιστοποίηση της Πατρίδος μας , με την υποστήριξη του Σοβιετικού Συναπαντήματος .
  Η Ιστορία όμως έγραψε και τίποτε δεν ξεχνιέται και και κανένας πατριώτης δεν ξεχνά ,όπως δεν ξέχασε τον Λένιν -που έβαλε τον σπόρο της διάσπασης Ρωσίας και Ουκρανίας- και ο κ.Πούτιν.

  • Δεν είναι ανάγκη να σχολιάζεις, αν δεν καταλαβαίνεις την σημασία των γραφομένων. Υποτίθεται ότι η Τσεχία είναι ένα “ευρωπαϊκό-δημοκρατικό” (sic) κράτος και όχι η Τουρκία τού Ερντογάν. Μασημένη τροφή θέλεις.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,750ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα