Στράτος Σιμιτζής: Περί ευχών, ευχολογίου και κομπλεξισμού

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Στράτου Σιμιτζή*

Οι μεγάλες θρησκευτικές εορτές της Χριαστιανοσύνης, έχουν ένα ξεχωριστό ευχολόγιο, παραδοσιακά τουλάχιστον.
Όμως στην εποχή μας, το “Χρόνια Πολλά” έχει εισχωρήσει παντού, χωρίς φυσικά στην περίπτωση των μεγάλων θρησκευτικών εορτών τουλάχιστον να ανταποκρίνεται σ’ αυτές.
Για παράδειγμα στην περίπτωση της εορτής του Πάσχα καθ’ όλη την διάρκειά της, οι ενδεδειγμένες ευχές που ανταποκρίνονται στην ουσία και το νόημα αυτού, είναι το “Καλή Ανάσταση” και το “Χριστός Ανέστη”. Άραγε, ποιες άλλες ευχές θα ανταποκρίνονταν πιο ουσιαστικά στο Πάσχα;
Τι θα πει “Χρόνια Πολλά” που πολλοί εύχονται αλλήλους, δεξιά και αριστερά;
Το “Χρόνια Πολλά” ανταποκρίνεται σε μια ονομαστική εορτή, σε γενέθλια, σε επετείους και ασφαλώς στις Εθνικές Εορτές, αλλά “Χρόνια Πολλά” Πασχαλιάτικα;
Υπήρξαν περίοδοι στη σύγχρονη ιστορία μας που το “Χριστός Ανέστη” χαρακτήριζε κάποιον πολιτικώς. Αν είναι δυνατόν;
Θα μου πείτε εδώ ορισμένοι ανόητοι τροποποίησαν αυθαιρέτως την Βυζαντινή Υμνολογία, που αναφέρεται στην ύψωση του Τιμίου Σταυρού και από “νίκας τους βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρουμενος” το τροποποίησαν σε “νίκας τους ευσεβεσι”.
Είναι δύσκολο να εντοπίσεις τόσους πολλούς κομπλεξικούς σε μια πολιτισμένη χώρα.
Υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι για λόγους κομπλεξισμού απεμπολούν την ίδια την ιστορία της χώρας, γιατί σ’ αυτή εμπλέκονται η βασιλική δυναστεία και ο δικτάτωρ Ιωάννης Μεταξάς;
Κάποιος από τους κορυφαίους ευθυμογράφους μας την εποχή που μια καταιγίδα κομπλεξισμού σάρωσε σε οτιδήποτε είχε το πρόθεμα βασιλικό-ή-ό, που είχε πει “ελπίζω να μην τροποποίησουν και την ονομασία του “βασιλικού πολτού”.
“Χριστός Ανέστη” λοιπόν, γιατί μόνο αυτή είναι η ενδεδειγμένη ευχή και ας αφήσουν τα “Χρόνια Πολλά” για την ονομαστική εορτή και τα γενέθλια μας.

Παράλειψη ή αδιαφορία;
Η αείμνηστη Ρένα Βλαχοπούλο, φαινόμενο υποκριτικής, μπριου, κεφιού, με την υπέροχη φωνή, μια “βουρλισμένη” Κερκυραία με αστείρευτη διάθεση για ζωή, χωρίς αμφιβολία, είναι η Κερκυραία που αγάπησε παράφορα το νησί των Φαιάκων, το ύμνησε, το τραγούδησε και το πρόβαλε όσο κανείς άλλος.
Μια αδιαφιλονίκητη πρέσβειρα της Κέρκυρας.
Προσφάτως, από φίλο Κερκυραίο πληροφορήθηκα ότι ο Δήμος Κερκυραίων από την ημέρα του θανάτου της Ρένας Βλαχοπούλου (2004) μέχρι και στις μέρες μας δεν έδειξε την στοιχειώδη ευαισθησία να δώσει το όνομα της μεγάλης Κερκυραίας ηθοποιού και σε μια οδό, σε ένα άλλο σημείο του νησιού.
Δεν παίρνω όρκο για την πληροφορία, αλλά είναι αληθής που μάλλον είναι, συνιστά αγνωμοσύνη, αδιαφορία και έλλειψη στοιχειώδους ευαισθησίας της Δημοτικής Αρχής, προς μια που τόσα πολλά και ποικίλα προσέφερε στην πατρίδα της.
Αίδως Αργείοι!

Όλα στην φόρα!
Όταν από τον Απρίλιο έχει αρχίσει η αφαίρεση ενδυμάτων, που οι καλλίγραμμες τουλάχιστον νέες, θεωρούν περιττά και το θέαμα στους δρόμους άρχισε να παρουσιάζει ενδιαφέρον στους άνδρες, φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν ο υδράργυρος αρχίσει την ανοδική πορεία του για να χτυπήσει “κόκκινο”.
Τότε μάλλον ο πιο πλήρης χαρακτηρισμός θα είναι το “όλα στην φόρα” μια και η αφαίρεση ενδυμάτων θα φτάσει στο κατακόρυφο.
Όλα αυτά για να οδηγηθούμε στο “φάτε ματιά ψάρια και κοιλιά περίδρομο”.
Οι ζωηροί όσο και εκδηλωτικοί άνδρες, πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα, μια και η καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση καραδοκεί.
Όλα στην φόρα, λοιπόν και όποιον πάρει ο Χάρος!

*Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα