Στράτος Σιμιτζής: Μια επιβεβλημένη αποκατάσταση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στράτος Σιμιτζής*

Εκεί δίπλα στην κεντρική οδική αρτηρία που αποτελεί η οδός Ίωνος Δραγούμη, υπάρχει μία μικρή ταπεινή οδός με συνολικό μήκος γύρω στα ογδόντα μέτρα. Κάποια εποχή οι δημοτικοί άρχοντες “εξετίμησαν” πως στην ταπεινή αυτή οδό έπρεπε να δοθεί το όνομα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας του Ιωάννη Καποδίστρια. Και οι αφιλότιμοι το διέπραξαν.

Δεν έχει σημασία πότε δόθηκε η ονομασία στην μικρή οδό, αλλά σε μια πόλη που έχει παρελθόν στη συχνή μετονομία οδών, ακόμη και στην εποχή μας, μπορεί να αποκαταστήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης τον μεγάλο πολιτικό άνδρα, που φιλοδόξησε να μεταμορφώσει την Ελλάδα σε σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος. Αυτή την φιλοδοξία είχε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Όμως υπήρχαν οπλαρχηγοί και ισχυρά πολιτικά τζάκια που είχαν αντιρρήσεις τόσο σοβαρές, ώστε να τον δολοφονήσουν.

Κοντολογίς, η αφιέρωση ενός μικρού ταπεινού δρόμου, χωμένου στην παραδοσιακή αγορά του χοντρεμπορίου, όχι μόνο δεν περιποιεί τιμή στον εξέχοντα πολιτικό άνδρα, αντιθέτως τον μειώνει. Το όνομα του Ιωάννη Καποδίστρια θα έπρεπε να “φιγουράρει” σε μία κεντρική οδική αρτηρία της Θεσσαλονίκης. Τίποτε λιγότερο.

Συνεπώς, ποτέ δεν είναι αργά.

Καλά, εκείνοι που έδωσαν το όνομα του πρώτου κυβερνήτη της χώρας στον άσημο δρομάκο, το σκέφτηκαν πολύ;

Για την ιστορία, η κεντρική οδός Αλεξάνδρου Σβώλου, πριν από τη σημερινή ονομασία της είχε τις παρακάτω ονομασίες Κισσάβου, Πολωνίας και Πρίγκιπος Νικολάου.

Αυτά!

Προσωνύμια της Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που της έχουν, κατά καιρούς, δώσει τα περισσότερα πρωσονύμια. Αυτό πιστοποιεί και τη σπουδαιότητα της. Πολλά απ’ αυτά ρεαλιστικά, άλλα ιστορικά, άλλα ενδεικτικά. Όλα με νόημα και σημασία.

– Φτωχομάνα.

Η Θεσσαλονίκη ανέκαθεν διέθετε πολυάνθρωπη οργανική τάξη. Ανθρώπους του μόχθου και της σκληρής εργασίας. Έτσι, άλλωστε την ύμνησε και ο μεγάλος λαϊκός βάρδος Βασίλης Τσιτσάνης – “Θεσσαλονίκη μου μεγάλη φτωχομάνα …”

– Προσφυγομάνα.

Υποδέχτηκε και φιλοξένησε χιλιάδες πρόσφυγες απ’ όλες τις χαμένες πατρίδες – Μ. Ασία, Αν. Θράκη και αλλού, που είχαν καταλυτική επίδραση και επιρροή στην κοινωνική, επιχειρηματική και πολιτιστική ζωή της πόλης.

– Νύφη του Θερμαϊκού.

Η εικόνα της πόλης από τη θάλασσα ήταν ανέκαθεν συναρπαστική, γοητευτική. Από το απαράμιλλο θαλάσσιο μέτωπο, που εκτείνεται από την Παλιά Παραλία μέχρι το Καραμπουρνάκι και ψηλά τα Κάστρα, σαν να στεφανώνουν την πόλη.

– Πόλη του Αγίου Δημητρίου.

Άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή του αγίου πολιούχου και προστάτη της, που γεννήθηκε, έζησε, δίδαξε τη χριστιανική πίστη, βασανίστηκε και μαρτύρησε.

-Μπασκετομάνα

Τη δεκαετία του 1920 η ΧΑΝΘ με τους Αμερικανούς διευθυντές της, κυρίως τον Λιούις Ρις, διευθυντής Σωματικής Αγωγής της Αδελφότητας εισήγαγε στη Θεσσαλονίκη και από εδώ σ’ όλη την Ελλάδα το θεαματικό άθλημα του μπάσκετ, που έμελλε να γνωρίσει τεράστια διάδοση και να χαρίσει μεγάλες διακρίσεις ευρωπαϊκές και διεθνείς στη χώρα.

– Εύανδρουσα.

Ιστορικό προσωνύμιο που δίνει έμφαση στην ποιότητα και το επίπεδο των κατοίκων της και το πολιτιστικό επίπεδο της.

– Πολυάνθρωπος.

Η Θεσσαλονίκη στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της είναι μεγάλη πόλη, σπουδαίο αστικό κέντρο, με ζωηρή επιχειρηματικότητα και έντονη πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή.

– Μεγαλόπολις.

Το προσωνύμιο αυτό ταυτίζεται με το προηγούμενο, με πρόσθετα στοιχεία την ενδοχώρα, η έκταση της και η θέση της στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

– Συμπρωτεύουσα.

Πρόκειται για διοικητικό όρο που δεν υπάρχει. Μάλλον πρόκειται για “χρυσωμένο χάπι” από κύκλους του Κέντρου για να μην νιώθουμε πάρα παραπονεμένοι και παραμελημένοι οι Μακεδόνες.

– Ερωτική πόλη.

Προσωνύμιο που απαντάται κυρίως σε λογοτεχνικά κείμενα. Όμως, τι μπορεί να σημαίνει ότι οι Θεσσαλονικείς είναι ερωτιάρηδες και ερωτικοί τύποι ή ότι όποιος επισκέπτεται την πόλη την ερωτεύεται ή μήπως η πόλη εμπνέει τον έρωτα.

– Διαλέγεις και παίρνεις

Συμβασιλεύουσα.

Είναι προσωνύμιο μεγάλης τιμής για την Θεσσαλονίκη, που της προσδίδει ιδιαίτερη ιστορική διάσταση. Βασιλεύουσα η Κωνσταντινούπολη, Συμβασιλεύουσα η Θεσσαλονίκη.

– Μαρτυροπλούμιστος.

Πόλη που “κοσμείται” από πολλούς μάρτυρες και τους ομώνυμους ναούς της.

– Φιλομόναχος.

Πόλη που φιλοξενεί πολλές μονές και έχει έντονη μοναστική δραστηριότητα.

– Φιλόχριστος.

Πόλη που φιλοξενεί πολλούς ναούς και διακρίνεται για την ευσέβεια των κατοίκων της.

“Πόλη πάνυ λαμπρών φαινουσα – Πόλη που δείχνει πολύ λαμπερή”

Ευστάθιος Θεσσαλονίκης 12ος αιώνας

*Ο Στράτος Σιμιτζής είναι Δημοσιογράφος και Συγγραφέας. Απο τα βιβλιοπωλεία διατίθεται η νέα συλλογή διηγημάτων του με τίτλο: “Η αρχόντισσα του κάμπου”. Εκδόσεις “Μέθεξις”.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ”Όμως υπήρχαν οπλαρχηγοί και ισχυρά πολιτικά τζάκια ,που είχαν αντιρρήσεις τόσο σοβαρές ώστε να τον δολοφονήσουν” γράφετε κ.Σιμιτζή ,που είναι και η ιστορική αλήθεια.
    ίσως όμως αυτό να δυσκόλεψε τα Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου Θεσσαλονίκης στα οποία μάλλον πλειοψηφούσαν οι απόγονοι των πολιτικών τζακιών και των οπλαρχηγών εκ Πελοποννήσου, που και τώρα δεν θέλουν να δικαιώσουν τον κυβερνήτη Καποδίστρια, για να μη θιγεί ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και το σόι του.
    Τίποτε δεν γίνεται τυχαία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα