Στράτος Σιμιτζής: Ανυπολόγιστη η εθνική προσφορά τους

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Στράτου Σιμιτζή

Στις 30 Σεπτεμβρίου γιορτάστηκε η ημέρα των ευεργετών. Την ημέρα αυτή την είχε καθιερώσει ο Κώστας Καραμανλής το 2007 για να τιμήσουμε τους εθνικούς ευεργέτες. Είναι δύσκολο ακόμη και να φανταστούμε πόσο θα υστερούσε η Ελλάδα χωρίς την προσφορά τους.

Ως πρωτεύουσα, η Αθήνα δέχτηκε τον μεγάλο όγκο της προσφοράς τους και αυτό είναι φανερό από τον πλούτο των επιβλητικών κτηρίων των εθνικών ευεργετών.

Ένα κοινό χαρακτηριστικό που διακρίνει τους ευεργέτες είναι πως στην μέγιστη πλειοψηφία τους δημιούργησαν την τεράστια περιουσία τους από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες τους στο εξωτερικό. Και όταν μεγαλούργησαν θυμήθηκαν την μικρή και πτωχή πατρίδα τους. Το αποτέλεσμα ήταν κυριολεκτικά να της αλλάξουν την φυσιογνωμία και να της προσφέρουν προοπτική.

Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό είναι πως οι πλείστοι ήταν πτωχοί και μειονεκτούντες ή κατάγονταν από άγονα και κακοτράχαλα μέρη π.χ. Ήπειρος και ξενιτεύτηκαν για να βρουν μια καλύτερη τύχη.

Κοντά στους μεγάλους εθνικούς ευεργέτες υπάρχουν και πολλοί μικρότεροι, οι οποίοι όταν ξενιτεύτηκαν και δημιούργησαν περιουσία δεν ξέχασαν το χωριό και το νησί τους. Κτίζανε ένα σχολείο, μια εκκλησία και κατασκεύασαν ένα έργο υποδομής και κοινής ωφέλειας. Και η Ελλάδα βρίθει έργα που έγιναν από τους μικρούς ευεργέτες.

Όμως, ας μνημονεύσουμε ορισμένους και ας θυμηθούμε κάποια από τα σπουδαία έργα τους.

– Απόστολος Αρσάκης – Αρσάκειο

– Ιωάννης Βαρβάκης – Βαρβάκειος Αγορά

– Νικόλαος Στουρνάρης – Μετσόβιο Πολυτεχνείο

– Μιχαήλ Τοσίτσας – Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Οφθαλμίατρο

– Νικόλαος Ζωσιμάς – Ζωσιμαία σχολή

– Ανδρέας Συγγρός – Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός, Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, Δημοτικό θέατρο

– Ιωάννης Χατζηκυριάκος – Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα

– Γεώργιος Δρομοκαΐτης – Δρομοκαϊτειο Ίδρυμα

– Γεώργιος Σταύρου – Εθνική Τράπεζα, Ορφανοτροφείο

– Γεώργιος Σίνας – Αστεροσκοπείο, Ακαδημία Αθηνών, Μητρόπολη Αθηνών

– Αντώνης Μπενάκης – Μπενάκειο Μουσείο

– Γεώργιος Αβέρωφ – Σχολή Ευελπίδων, Θωρηκτό Αβέρωφ, Προτομές στα Προπύλαια Πανεπιστημίου

– Γεώργιος Ριζάρης – Ριζάρειος Σχολή

– Ευάγγελος Ζάππας – Ζάππειο-Παναθηναϊκό Στάδιο

– Γρηγόρης Μαρασλής – Μαράσλειος Διδασκαλική Σχολή

Στη Θεσσαλονίκη μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες είναι:

– Ιωάννης Παπάφης – Παπάφειο Ορφανοτροφείο

– Λυσίμαχος Καυτανζόγλου – Καυτανζόγλειο Στάδιο

Υπάρχουν και πολλοί άλλοι, μεταξύ τους και οι Αδελφοί Φώκου. Την μεγαλύτερη παράδοση των εθνικών ευεργετών συνέχισαν οι εφοπλιστές Ωνάσης, Νιάρχος, Πάτσης και λίγο παλαιότερα ο Πρόδρομος (Μποδοσάκης) Αθανασιάδης.

σημ. Μποντόσης στην τουρκική είναι ο Πρόδρομος

Κάναμε μια γενική αναφορά ίσως στους πιο μεγάλους και γνωστούς. Ενώ η παράδοση των ευεργετών συνεχίζεται και στις ημέρες μας, ενώ η φιλοπατρία των Ελλήνων πατριωτών θα συνεχίζεται εσαεί.

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αφού υπογραμμίσουμε την αναφορά του κ.Σιμιτζή στον σιωπηλό πρώην πρωθυπουργό κ.Κώστα Καραμανλή ,ο οποίος με το Π.Δ 1/2007 καθιέρωσε την 30η Σεπτεμβρίου ως ημέρα μνήμης των Εθνικών Ευεργετών, θα αναφέρουμε και τον Κωνσταντινουπολίτη Εθνικό Ευεργέτη Γεώργιο Ζαρίφη, ο οποίος το 1923 ίδρυσε με δαπάνες του Διδασκαλείο στην Αλεξ/πολη ,που εγκαινιάστηκε στις 15 Ιουνίου 1936 ως Ζαρίφειος Παιιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανρουπόλεω(από την οποίαν απεφοίτησα)-,παρουσία του τότε Βασιλέως Γεωργίου του Β’ και του εγγονού του Ευεργέτη-, γιατί το Καραγάτς (σιδηροδρομικό σταθμό της Αδριανουπόλεως) -στο οποίο είχε μεταφερθεί και λειτούργησε για 11 μήνες μετά την εκδίωξη των Ανατολικοθρακών τον Οκτώβριο του 1922 το Αρχηγένειο -άλλος ευεργέτης και αυτός-το Διδασκαλείο Επιβατών, είχε δοθεί με την Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 στην Τουρκία ,αντί 300.000 ρεσάτ -λέγεται έκτοτε- και είναι η περιοχή των 12 χλιμ ΔΥΤΙΚΆ της κοίτης του Έβρου από Ν.Βύσσας μέχρι των εκβολών του Άρδα στον Έβρο (στην οποίαν είχαν συλληφθεί προ 3ετίας οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί).
    Οι Τούρκοι πήραν τότε αυτό το χερσαίο έδαφος , επειδή η κοίτη του ποταμού ‘Εβρου που είχε ορισθεί ως σύνορο , διέρχεται πλησίον της Αδριανουπόλεως και ήθελαν να την καλύψουν στρατιωτικώς.
    Μια μικρή συμβολή στην ΄΄γεγονογραφία”.

  2. Ασφαλώς η αφιέρωση μίας ημέρας στους εθνικούς μας ευεργέτες είναι σωστή. Εδώ υπάρχουν τόσες και τόσες ημέρες διεθνώς αφιερωμένες σε πιο ασήμαντα πράγματα. Όμως η επιλογή από τον “σιωπηλό κ. Κώστα Καραμανλή”(*) τής 30ής Σεπτεμβρίου 2007(**) είναι μάλλον ακατανόητη. Είναι η μέρα που η ΝΔ άνοιξε την πόρτα για την Συμφωνία των Πρεσπών με την αποδοχή συνθέτου ονομασίας για το μόρφωμα erga omnes. Ευεργέτες από την μία, πούλημα τού ονόματος από την άλλη, πώς συμβαδίζουν;

    (*) Σιωπηλός, εδώ και 12 χρόνια κατέχει βουλευτική έδρα, γραφείο στην Βουλή με δύο υπαλλήλους και πληρώνεται κανονικά σαν βουλευτής, ενώ δεν προσφέρει απολύτως τίποτε. Ομιλούμε για αξιοπρέπεια, όχι παίξε-γέλασε!

    (**) Μάθε την αλήθεια για την Συμφωνία των Πρεσπών

    Διαβάστε πώς το 2007-2008 η ΝΔ με Μπακογιάννη και Καραμανλή συμφώνησαν στο «Μακεδονία» για τα Σκόπια

    ΥΓ: Πολλοί ευεργέτες ήσαν Ηπειρώτες. Βλέποντας την κατάντια τού ελληνικού κράτους, να μην θέλει (όχι μη μπορεί, αλλά μη θέλει) να υπερασπισθεί τον συνεχώς κατατρεχόμενο και αφανιζόμενο ελληνισμό τής Β. Ηπείρου, φαντάζομαι ότι θα στριφογυρίζουν στους τάφους των.

  3. Χιλιοειπωμένο και χιλιογραμμένο ,αλλά θα το ξαναγράψουμε, γιατί ”η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως” ,αν και υπάρχει και η παροιμία ”στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα”.
    Λοιπόν αυτοί -Καραμανλής και Μπακογιάννη α.. και ο Μειμαράκης – μας έκαναν υπερήφανους στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008 γιατί εξασφάλισαν την ομόφωνη απόφαση του ΝΑΤΟ να μη γίνουν δεκτά τα Σκόπια- μέχρι να συμφωνήσουν με την Ελλάδα την νέα ονομασία του κράτους τους- και βρήκαν αυτήν την ονομασία ύστερα από (10) ολόκληρα χρόνια με την συγκυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου ,οι οποίοι έδωσαν τον στυλό για να υπογράψει την λεγομένη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ,Κοτζιάς και έκτοτε λέγονται τα Σκόπια Βόρειος Μακεδονία (και η δική μας Νότια φυσικά ,τι ντροπή ).
    Όποιος πουλά το σπίτι και μεταγράφει το συμβόλαιο πωλήσεως στο Υποθηκοφυλακείο και τώρα στο Κτηματολόγιο αυτός είναι ο πωλητής. Αυτό δεν αλλάζει με τίποτε, εκτός αν αποδείξεις ότι ο πωλητής δεν είχε σώας τας φρένας ,κατά την υπογραφή του συμβολαίου και στην περίπτωση αυτής ,ή, οποιασδήποτε άλλης Συμφωνίας .
    Το διεθνές δίκαιο δεν δέχεται το ”είπα-ξείπα” και εμμένει στο pacta sunt servanda .
    Πόσο απλά να τα ”διδάξεις” θα έλεγε ο οποιοσδήποτε δάσκαλος;;;.

    • Σωστό, πόσο πιο απλά να το πει κανείς; Τα Σκόπια δεν είχαν δεχθεί άλλη ονομασία από την συνταγματική των, όσο κυβερνούσε ο Γκρουέφσκι. Συνεπώς, δεν μπορούσε να υπογραφεί καμμία συμφωνία. Άπαξ, όμως, και την δέχτηκαν, μετά την πτώση τού Γκρουέφσκι, η Ελλάς εφάρμοσε το pacta sunt servanda. Αφού αυτή την είχε προτείνει, δεν μπορούσε να την αρνηθεί. Άλλωστε, ο ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ, ή όπως αλλιώς τον λέγανε, πάντα έλεγε τα Σκόπια “Δημοκρατία τής Μακεδονίας”. Τι δεν καταλαβαίνεις; Η δική μας Μακεδονία δεν λέγεται “νότια”, πού το είδες αυτό. Μην γράφεις ό,τι σού κατέβει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα