Στο φως Γερμανικό σχέδιο για έλεγχο της Γάζας από τον ΟΗΕ μετά το τέλος της Χαμάς: Αποκλειστικό δημοσίευμα του Politico

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Γερμανία υποστηρίζει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν να πάρουν τον έλεγχο στη Γάζα μόλις τελειώσει ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του POLITICO το οποίο γνώση του συγκεκριμένου εγγράφου.

Ωστόσο, τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και ορισμένοι διπλωμάτες της ΕΕ έχουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τη σκοπιμότητα της ιδέας, με ένα υψηλόβαθμο παλαιστίνιο στην Ευρώπη να την αποκαλεί «απαράδεκτη», σημειώνει το δημοσίευμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε τον περασμένο μήνα ότι μια «αποτελεσματική και αναζωογονημένη Παλαιστινιακή Αρχή» θα πρέπει τελικά να κυβερνήσει τη Γάζα, αλλά δεν έδωσε ενδείξεις για το πώς μπορεί να γίνει «αποτελεσματική» ή πώς θα μπορούσε να ξεπεραστεί η ισραηλινή αντίθεση.

  • Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε προηγουμένως δηλώσει ότι η χώρα του θα αναλάβει «τη συνολική ευθύνη ασφάλειας» για τη Γάζα «για αόριστο χρονικό διάστημα».

Κάτι τέτοιο θεωρείται απαγορευτικό από την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ,  δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να μείνει στη Γάζα και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι μια παλαιστινιακή αρχή πρέπει να επιστρέψει στη Γάζα», τονίζοντας ότι εννοούσε «μία παλαιστινιακή αρχή, όχι την Παλαιστινιακή αρχή».

  • Ο Μπλίνκεν έχει επίσης προειδοποιήσει ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να ξανακαταλάβει τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου του με τη Χαμάς.

Τί γράφει το γερμανικό non paper

Η γερμανική πρόταση — ένα δισέλιδο, μη επίσημο έγγραφο (ή non paper) — φέρει ημερομηνία 21 Οκτωβρίου, δηλαδή πριν από την απόφαση του Ισραήλ να ξεκινήσει τη δεύτερη φάση της στρατιωτικής του επιχείρησης κατά της Γάζας στα τέλη Οκτωβρίου.

Το Βερολίνο, ένας από τους πιο ένθερμους συμμάχους του Ισραήλ εντός της ΕΕ, γράφει ότι «ο στόχος του Ισραήλ είναι ένας στόχος που συμμεριζόμαστε: Ποτέ ξανά η Χαμάς δεν πρέπει να είναι σε θέση να τρομοκρατήσει το Ισραήλ και τους πολίτες του».

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, «είναι σαφές ότι αυτοί οι στόχοι είναι δύσκολο να επιτευχθούν μόνο με στρατιωτικά μέσα… Η ριζοσπαστική ιδεολογία και η ατζέντα της δεν μπορούν να καταπολεμηθούν με στρατιωτικά μέσα».

  • Παρουσιάζει πέντε διαφορετικά σενάρια σχετικά με το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της εκ νέου κατοχής της Γάζας από το Ισραήλ και την ανάληψη του ελέγχου είτε από την Παλαιστινιακή Αρχή είτε από την Αίγυπτο.

Στη λίστα περιλαμβάνεται και το σενάριο του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το Βερολίνου, το σενάριο σημαίνει μια «διεθνοποίηση της Γάζας υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών (και των περιφερειακών εταίρων)» με «μια προσεκτικά οργανωμένη μετάβαση» προς την παλαιστινιακή αυτοδιοίκηση, «ιδανικά» μέσω εκλογών «και σε συνδυασμό με έναν διεθνή συνασπισμός που θα παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια».

Το έγγραφο αναφέρει πως αυτό το σενάριο «θα μπορούσε να προσφέρει μια πολιτική προοπτική, καθώς ούτε η Παλαιστινιακή Αρχή ούτε η Αίγυπτος είναι πρόθυμες ή ικανές να αναλάβουν και η επιστροφή στο status quo ante ή μια ισραηλινή εκ νέου κατοχή δεν είναι πολιτικά επιθυμητή».

Ωστόσο, το Βερολίνο προειδοποιεί επίσης ότι «αυτό το σενάριο θα απαιτούσε σημαντικές επενδύσεις πολιτικού κεφαλαίου και χρηματοδότησης, καθώς και έναν διεθνή συνασπισμό για να εμπλακεί σε θέματα ασφάλειας μαζί με τον ΟΗΕ».

Το έγγραφο αναφέρει ότι «η ΕΕ πρέπει να αναλάβει έναν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της [μεταπολεμικής] συζήτησης» και καταλήγει τονίζοντας ότι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας «μπορεί να σταθεροποιηθεί βιώσιμα μόνο μέσω μιας επανεκκίνησης της Ειρηνευτικής Διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανέλαβε την ιδέα για την ανάληψη της ευθύνης από τον ΟΗΕ στην ομιλία της την περασμένη εβδομάδα στους πρεσβευτές της ΕΕ, λέγοντας ότι μετά τη σύγκρουση ο κόσμος πρέπει να διασφαλίσει ότι η Γάζα δεν είναι πλέον ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες. Για να διασφαλιστεί αυτό, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι «συζητούνται διαφορετικές ιδέες για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί αυτό, συμπεριλαμβανομένης μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης υπό την εντολή του ΟΗΕ».

Όμως, αρκετοί διπλωμάτες — στους οποίους χορηγήθηκε, ανωνυμία για να συζητήσουν το ευαίσθητο αυτό θέμα — είπαν ότι η γερμανική πρόταση δεν προχωρά αρκετά. Ήρθε στα πολύ πρώτα στάδια της σύγκρουσης, δεν κυκλοφόρησε σε όλα τα κράτη μέλη και δεν προοριζόταν να συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών.

  • Όταν η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ παρουσίασε πιο πρόσφατα τη γραμμή του Βερολίνου, είπε ότι «η Γάζα δεν πρέπει να καταληφθεί, αλλά ιδανικά να τεθεί υπό διεθνή προστασία» χωρίς να αναφέρει ρητά τον ρόλο του ΟΗΕ.

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ περιέγραψε το έγγραφο ως «θνησιγενές».

Παλαιστινιακό “όχι”

Η γερμανική πρόταση έχει εξοργίσει Παλαιστίνιους αξιωματούχους, που είναι ήδη δυσαρεστημένοι με τις δηλώσεις της ΕΕ που δεν κάνουν λόγο για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Αυτό το συναίσθημα  μοιράζονται και μουσουλμανικές χώρες. Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) — ο οποίος έχει 57 μουσουλμανικές χώρες μέλη — πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες το πρωί της Δευτέρας, την ίδια ώρα που συνεδρίαζαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει να μιλήσει για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας εφόσον δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός.

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε μια έκκληση για «ανθρωπιστικούς διαδρόμους και παύσεις», αλλά δεν υπάρχει ομοφωνία για την κατάπαυση του πυρός, η οποία προωθείται από την Ισπανία, αλλά αντιρρήσεις έχουν Γερμανία και Αυστρία για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου ότι θα μπορούσε να βάλει το Ισραήλ και τη Χαμάς στο ίδιο επίπεδο, καθώς η πρώτη είναι μια χώρα και η δεύτερη χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από το μπλοκ.

Για τον Αμπνταλαχρίμ Αλφάρα, επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αποστολής στην ΕΕ, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ο έλεγχος της Γάζας από τον ΟΗΕ θα ήταν «απαράδεκτος».

  • Ο Αλφράρα είπε στο POLITICO ότι ο ρόλος του ΟΗΕ στην παροχή διεθνούς προστασίας στα σύνορα -όπως οι κυανόκρανοι στο νότο του Λιβάνου- για την προστασία των συνόρων μεταξύ δύο μελλοντικών χωρών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, είναι «αυτό που χρειαζόμαστε».

Το πρόβλημα με το γερμανικό έγγραφο είναι ότι δεν μιλά για την προστασία του ΟΗΕ στα σύνορα, αλλά για τον «έλεγχο της Γάζας» από τον ΟΗΕ, είπε.

Ο Αλφράρα είπε ότι δεν έχει ζητηθεί η γνώμη της Παλαιστινιακής Αρχής σχετικά με το έγγραφο και επίσης το επικρίνει επειδή δεν αναφέρει καμία μορφή κατάπαυσης του πυρός πριν ασχοληθεί με το μέλλον της περιοχής.

«Δεν μίλησαν για το πώς θα προστατεύσουμε τους άνδρες και τις γυναίκες τώρα. Αμέσως τώρα,  το μέλλον της Γάζας», είπε.

Με πληροφορίες από POLITICO

https://hellasjournal.com/2023/11/sto-fos-germaniko-schedio-gia-elegcho-tis-gazas-apo-ton-oie-meta-to-telos-tis-chamas-apoklistiko-dimosievma-tou-politico/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
27,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα