Στο φως βίντεο με καταθέσεις Σομαλών στις ελληνικές αρχές

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Πλήρωσα 100 ευρώ για να πάρω βίζα, δεν ξέρω πόσο πλήρωσαν οι άλλοι», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας από τους τέσσερις Σομαλούς, οι οποίοι έφθασαν πρόσφατα στη Μυτιλήνη με βάρκα από την Τουρκία (φωτ. A.P. Photo/Petros Giannakouris).

Βιντεοσκοπημένα τμήματα των καταθέσεων στις ελληνικές αρχές τεσσάρων Σομαλών, οι οποίοι έφθασαν πρόσφατα στη Μυτιλήνη με βάρκα από την Τουρκία, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνέντευξη χθες προς τους ανταποκριτές ξένου Τύπου.

Σε αυτά, άνδρες αναφέρουν ότι έβγαλαν βίζα με τη βοήθεια ομοεθνών τους που ήδη βρίσκονταν στην Τουρκία για σπουδές, για να μεταβούν από τη Σομαλία στην Τουρκία, το πιθανότερο στην Κωνσταντινούπολη, αν και η πόλη δεν αναφέρεται ρητώς στα βίντεο. Καθιστούν σαφές ότι η τουρκική αστυνομία δεν ασχολήθηκε μαζί τους, παρά το γεγονός ότι συνήθως τους μετανάστες που κυκλοφορούν πάντα τους σταματούν και τους ζητούν χαρτιά. Ακόμα και ο ταξιτζής που ανέλαβε τη μετακίνησή τους από το μέρος όπου έμεναν φαινόταν να ξέρει τι θα κάνει, σαν κάποιος να του είχε δώσει συγκεκριμένες οδηγίες.

Αποκαλύπτουν επίσης ότι οι Τούρκοι διακινητές τούς προέτρεψαν να επιχειρήσουν το ταξίδι προς την Ελλάδα, ακόμα και όταν διαπίστωσαν ότι η μηχανή της βάρκας που τους δόθηκε ήταν παλιά. Και όταν στη θάλασσα κινδύνεψαν να πνιγούν και κάλεσαν την τουρκική ακτοφυλακή, έλαβαν την απάντηση ότι βρίσκονται εκτός τουρκικών υδάτων. Παράλληλα όμως τους συμβούλεψαν να επικοινωνήσουν με τη ΜΚΟ Aegean Boat Report μέσω Facebook ή WhatsApp, να δώσουν το ακριβές στίγμα τους και να στείλουν φωτογραφία ζητώντας βοήθεια. Να έρθουν σε επαφή με τη συγκεκριμένη μη κυβερνητική οργάνωση μόλις φτάσουν στην Ελλάδα τούς είχαν «συμβουλέψει» και οι Τούρκοι διακινητές όταν επιβιβάστηκαν στη βάρκα για να περάσουν στην Ελλάδα, όπως αποκαλύπτουν. Σύμφωνα μάλιστα με τις οδηγίες των Τούρκων διακινητών, αυτή θα τους έφερνε σε επαφή με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ οπότε και θα μπορούσαν στη συνέχεια να μεταβούν όπου θέλουν.

«Οταν οι Σομαλοί θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα, η τουρκική αστυνομία δεν τους συλλαμβάνει όπως π.χ. τους Αφγανούς. Κάνει τα στραβά μάτια και δεν τους σταματάει να τους ζητάει χαρτιά όπως συνήθως γίνεται με τους μετανάστες», λέει ο πρώτος εκ των τεσσάρων Σομαλών που μιλούν στα βίντεο. Ο ίδιος λίγο αργότερα εξηγεί ότι είχαν λάβει οδηγίες από τους διακινητές να επικοινωνήσουν με τη ΜΚΟ Aegean Boat Report μέσω Facebook ή WhatsApp μόλις φτάσουν στην Ελλάδα στέλνοντας μια φωτογραφία τους όπου θα δείχνουν πού ακριβώς βρίσκονται.

Μάλιστα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης παρουσίασε φωτογραφίες με τα μηνύματα των Σομαλών προς την οργάνωση και τις απαντήσεις που έλαβαν, όπου τους ζητούνταν να δώσουν σαφές στίγμα για το πού βρίσκονται.

«Οι Σομαλοί που βρίσκονται στην Τουρκία για μία δεκαετία για σπουδές βοηθούν άλλους Σομαλούς που θέλουν να φύγουν από τη χώρα τους, να πάρουν βίζα και να έρθουν στην Τουρκία», λέει ο δεύτερος Σομαλός που εμφανίζεται στα βίντεο. «Γενικά δεν ξέρω πώς δουλεύει αυτή η οργάνωση», λέει. «Εγώ απλώς ζήτησα βοήθεια να φύγω από τη Σομαλία και να φτάσω στην Τουρκία και μου είπαν πως θα με βοηθήσουν. Πλήρωσα 100 ευρώ για να πάρω βίζα, δεν ξέρω πόσο πλήρωσαν οι άλλοι».

Ο ίδιος εξηγεί ότι όταν η βάρκα που θα τους περνούσε απέναντι (στην Ελλάδα) άρχισε να βυθίζεται, κάλεσαν την τουρκική ακτοφυλακή. «Μας είπαν όμως ότι δεν μπορούν να μας βοηθήσουν γιατί βρισκόμαστε εκτός τουρκικών υδάτων», καταλήγει.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα