Στο τουρκικό ΥΠΕΞ ο Έλληνας πρέσβης: Του ζήτησαν εξηγήσεις για την στρατικοποίηση των νησιών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Για τις «ελληνικές παραβιάσεις στα νησιά» κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα.

Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα, καθώς όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη και του επέδωσε διάβημα, ζητώντας από την Ελλάδα να βάλει τέλος στη στρατιωτικοποίηση των νησιών.

Ειδικότερα, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε ενώπιον της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων στη Λέσβο και τη Χίο.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, από τον Έλληνα πρέσβη, Χριστόδουλο Λάζαρη, ζητήθηκε να σταματήσουν οι συγκεκριμένες «προκλήσεις».

Υπενθυμίζεται πως χθες Κυριακή (25/9), τα τουρκικά MME μετέδωσαν φωτογραφίες που κατέγραψαν drones πάνω από τα συγκεκριμένα ελληνικά νησιά, υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ επιχειρούν να δημιουργήσουν έναν κλοιό γύρω από την Τουρκία, με «όχημα» την Ελλάδα.

Ανέφεραν μάλιστα πως τα συγκεκριμένα τεθωρακισμένα που φωτογραφήθηκαν, ήταν «πανομοιότυπα με αυτά που αποβιβάστηκαν από αμερικανικά πλοία στην Αλεξανδρούπολη».

Η απάντηση της Ελλάδας

Απαντώντας στο διάβημα, η ελληνική πλευρά απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Έλληνας Πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Ο Πρέσβης μας στην Άγκυρα επεσήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία.

Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

https://www.ieidiseis.gr/politiki/164917/sto-tourkiko-ypeks-o-ellinas-presvis-tou-zitisan-eksigiseis-gia-tin-stratikopoiisi-ton-nision

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα