13.09.23 13:54
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δεν θα γίνουμε Λος Αντζελες! Με χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης παραπέμπεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή κατοίκων της περιοχής Κωνσταντινουπολίτικα κατά της υλοτόμησης για την κατασκευή του πολυδιαφημισμένου από την κυβέρνηση flyover! Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η υπόθεση δεν πρόκειται να συζητηθεί πριν από το 2024, ενώ εργολάβοι και Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύονται από την προσωρινή διαταγή που έχει «παγώσει» το έργο.
Το σκεπτικό της απόφασης δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, ωστόσο, βάσει της προσφυγής, η υλοτόμηση της περιοχής για να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής έχει άμεση συνάφεια με την ΑΕΠΟ (Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων) που βρίσκεται στο ΣτΕ κατόπιν άλλης προσφυγής του Συλλόγου Δρομέων Θεσσαλονίκης.
Το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης λοιπόν φαίνεται πως κρίνει αρμόδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας να εξετάσει συνολικά το ζήτημα και υπό αυτές τις συνθήκες παραπέμπει την προσφυγή των κατοίκων εκεί. Ακόμη κι αν οι δύο υποθέσεις συζητηθούν άμεσα (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο), η απόφαση δεν αναμένεται πριν από το 2024…
Το flyover που θα… πετούσε πάνω από την ανατολική περιφερειακή της Θεσσαλονίκης φαίνεται πως ήταν ένα έργο ναρκοθετημένο εξ αρχής από την ίδια την κυβέρνηση, αφού εξαγγέλθηκε, πολυδιαφημίστηκε με τυμπανοκρουσίες, προβλήθηκε με κάθε τρόπο, όμως στήθηκε σε πήλινα πόδια, χωρίς κυκλοφοριακό σχεδιασμό και χωρίς αξιόπιστη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Η κατασκευή flyover τεσσάρων συνεχόμενων χιλιομέτρων περιλαμβάνει τμήμα της υφιστάμενης Περιφερειακής από τον Α/Κ Κ5 (στο ύψος περίπου των Νοσοκομείων Παπαγεωργίου και 424) έως την περιοχή του Α/Κ Κ10 (στο ύψος των Κωνσταντινουπολίτικων). Τι σημαίνει αυτό για την πόλη;
Οτι όσο θα κατασκευάζεται το έργο, η μισή κίνηση του Περιφερειακού (περί τα 2.500 αυτοκίνητα την ώρα) θα πέφτει κατευθείαν μέσα στους βασικούς αστικούς άξονες της Θεσσαλονίκης! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά θύματα, σύμφωνα με τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί, πέφτουν ένα αναδασωτέο τμήμα του περιαστικούς δάσους (Σέιχ Σου) καθώς και η διόλου ευκαταφρόνητη έκταση (20 χιλ. τ.μ.) που θέλουν να υλοτομήσουν Δημόσιο και εργολάβοι στον συνοικισμό Κωνσταντινουπολιτών Πυλαίας.
Η σύμβαση για το έργο υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2022 και ανάδοχος κοινοπραξία αναδείχτηκε η «Μυτιληναίος – ΑΒΑΞ» που θα έχει 30 έτη δικαίωμα εκμετάλλευσης, αφού το έργο γίνεται με ΣΔΙΤ. Ο προϋπολογισμός του είναι 370 εκατ. ευρώ και η παράδοσή του προγραμματίζεται σε 48 μήνες, δηλαδή στο τέλος του 2026, χρονικός ορίζοντας εξαιρετικά αμφίβολος… Ειδικά μετά τις απειλές Ελληνικού Δημοσίου και εργολάβων, στο δικαστήριο που προηγήθηκε, ότι θα ματαιώσουν το έργο σε περίπτωση που γίνει δεκτή η προσφυγή των κατοίκων.
Πάντως στις 11 του περασμένου Αυγούστου η ελληνική Δικαιοσύνη είχε δικαιώσει τους κατοίκους της περιοχής, κάνοντας δεκτό το αίτημά τους και παγώνοντας την εκτεταμένη υλοτόμηση ώς την εκδίκαση της κύριας προσφυγής, που πλέον παραπέμπεται στο ΣτΕ.
Το ιστορικό
Η υπόθεση της υλοτόμησης για το flyover έφτασε αρχικά στις δικαστικές αίθουσες πριν από περίπου ενάμιση μήνα. Είχε προηγηθεί μαζική κινητοποίηση κατοίκων της περιοχής, όταν εργάτες με μηχανήματα υλοτόμησης εμφανίστηκαν ξαφνικά στα Κωνσταντινουπολίτικα για ν’ αρχίσουν το κόψιμο των δέντρων, προφανώς ποντάροντας στο γεγονός ότι καλοκαιριάτικα τα αντανακλαστικά τους θα είχαν πέσει σε ραστώνη.
Το πράγμα όμως δεν πήγε σύμφωνα με τα σχέδια, διότι οι κάτοικοι του ιστορικού συνοικισμού βρέθηκαν στον δρόμο, οπότε άρον άρον αποσύρθηκαν τα ΜΑΤ, ενώ εμφανίστηκε στο σημείο ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης (Ν.Δ.). Υπό αυτές τις συνθήκες επικοινώνησε -σύμφωνα με τους παρόντες- με τον υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο και αποφασίστηκε η αποχώρηση συνεργείων και αστυνομικών.
Εχει ενδιαφέρον ότι οι κάτοικοι πληροφορήθηκαν για την κοπή των δέντρων μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα από ενημερωτικό έγγραφο του δήμου, καθώς μέχρι τότε γνώριζαν ότι ο δρόμος θα κατασκευαζόταν από την απέναντι πλευρά του Περιφερειακού.
Αφού άρχισαν οι προσφυγές θα τελειώσει το flyover την επόμενη 10ετία ,όπως το ΜΕΤΡΟ, που θα τελείωνε το 2012 ,αλλά επί Δημαρχίας του ”εξωστρεφούς” κ. Μπουτάρη πήρε παράταση με συνεχείς προσφυγές στο Σ.τ.Ε και θα τελειώσει το 2024.
Τώρα ως δημοτικός σύμβουλος μπορεί να προτείνει για να μη κατασκευαστεί αυτό το έργο να κινούνται φέρυμπωτ μεταφοράς οχημάτων στο Θερμαϊκό από τα διόδια Μαλγάρων για το Αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και την Χαλκιδική , γιατί αλλιώς θα υπάρχει καθημερινώς κυκλοφοριακή συμφόρηση από την Κατερίνη .
Ε.. και αυτήν την κυβέρνηση , που θα εκλεγεί και το 2027, θα βρίζουν οι οδηγοί .
Επειδή το άρθρο είναι γραμμένο σαν το ΣτΕ να έχει ήδη σταματήσει το έργο (…Το flyover που θα… πετούσε πάνω από την ανατολική περιφερειακή της Θεσσαλονίκης…), θα πρέπει να γνωστοποιήσετε στους αναγνώστες σας ότι εκκρεμεί η εκδίκαση της κοπής δέντρων πάνω από τη σήραγγα στα Κωνσταντινοπολίτικα και όχι η ματαίωση του έργου. Προς ενημέρωσή σας, οι εργασίες κατασκευής του θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.
Είναι εξαιρετικά λυπηρό, να χρησιμοποιούνται έργα και μάλιστα ζωτικής σημασίας, όπως το flyover, για προφανή κομματική εκμετάλλευση, με παντελή έλλειψη προτάσεων και λαϊκίστικες μεθοδεύσεις. Το flyover είναι η βέλτιστη περιβαλλοντικά και τεχνικοοικονομικά λύση για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση της περιφερειακής κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης. Η Εξωτερική Περιφερειακή και ο Εξωτερικός Δακτύλιος, που πολλοί αναμασούν τελευταία, πέρα από το πολλαπλάσιο κόστος τους θα προκαλούσαν τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις (καταστροφή πολλών εκατοντάδων στρεμμάτων φυσικού δάσους μεταξύ Χορτιάτη και Ν. Ραιδεστού (ρ. Πλατανάκια) με εξαιρετικά χειρότερη εξυπηρέτηση (πάνω από δέκα χιλιόμετρα μεγαλύτερο μήκος παράκαμψης της πόλης). Δεν είναι άλλωστε ώριμα για δημοπράτηση και για να φτάσουν στο σημερινό στάδιο ωρίμασης του flyover θα χρειαστούν αρκετά ακόμα χρόνια.
Είναι γεγονός ότι η κατασκευή του flyover θα επιβαρύνει κυκλοφοριακά την πόλη. Ματαίωση ή καθυστέρηση της κατασκευής του, ωστόσο, σημαίνει διατήρηση της σημερινής Περιφερειακής για τουλάχιστον τρία-τέσσερα χρόνια. Με την προβλεπόμενη αύξηση του φόρτου, αυτό θα σημαίνει καθολική συμφόρηση της Περιφερειακής.
Το flyover είναι επομένως μονόδρομος και πρέπει όλοι να συμβάλλουν στην ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωσή του.