Στο παρά πέντε σώθηκε η Κύπρος: Παίχθηκαν βρώμικα παιγνίδια στο ελβετικό θέρετρο και από ανθρώπους που μιλούσαν …κυπριακά!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Θυμάμαι όλα όσα μας «έσουραν», και σε εμένα και στον Φιλελεύθερο και στη Hellas Journal όταν την περασμένη χρονιά αποκαλύψαμε αρκετά από τα έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών για τις σικέ διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντανά.

Μέχρι και ότι είμαστε τσιράκια που εξυπηρετούμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση σε ότι αφορά το εθνικό θέμα του Κυπριακού:

Αυτός υποστήριξε το φιλοτουρκικό σχέδιο του μακαρίτη του Κόφι Ανάν, και συνεχίζει να υποστηρίζει και σήμερα τη φιλοτουρκική λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Εμείς, είμαστε ακριβώς απέναντι του.

Στηλιτεύσαμε στο Κραν Μοντανά τις απαράδεκτες προτάσεις του, τις οποίες ευτυχώς απέρριψε ο μπουνταλάς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την μουσίτσα τον δήθεν «ειρηνιστή» Μουσταφά Ακιντζί. Εάν τις είχαν δεχθεί, η Κύπρος θα ήταν σήμερα προτεκτοράτο της κατοχικής Τουρκίας. Αν και βρισκόταν στο Κραν Μοντανά ο Νίκος Κοτζιάς, που σίγουρα θα ανέτρεπε μία ανθελληνική συμφωνία.

  • Μέχρι και σήμερα τρέμω με την σκέψη και μόνο ότι ο κ. Αναστασιάδης θα επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα ανασύρει από το δεξί συρτάρι του εκείνο το άθλιο πακέτο προτάσεων. Για να είμαστε εξηγημένοι, πιστεύω και σήμερα ότι αυτή ήταν η χειρότερη πολιτική πράξη ηγέτη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ιστορία της Πατρίδας μας.

Λέγοντας αυτά, δεν μπορώ να μην ομολογήσω ότι ανακουφίστηκα όταν εκείνο το παραλίγο μοιραίο βράδυ, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες κήρυξε τη λήξη των διαπραγματεύσεων, αφού προηγουμένως τον άδειασε με απαίσιο τρόπο ο εθνικιστής Τσαβούσογλου, ο οποίος και τον εξέθεσε λέγοντας του στα μούτρα ότι η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και το τέλος των εγγυήσεων και του απαράδεκτου «δικαιώματος» επέμβασης, ήταν κατακόκκινη γραμμή.

Διότι ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού, περιέφερε τη δήθεν γραπτή πρόταση του Τούρκου υπουργού, (η οποία ήταν …προφορική) με την οποία δεχόταν, λίγο-πολύ, τα παραπάνω.

Αυτό ΔΕΝ συνέβη ποτέ. Ούτε κατάλαβε ο γηραιός Γκουτέρες τι του είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος όσο βρισκόμασταν στο Κραν Μοντανά δεν υποχώρησε ποτέ. Ήταν όλα κουβέντες του καφενέ, για τις οποίες οι Τούρκοι έπεισαν μερικούς ανόητους δικούς μας, πολιτικούς, διπλωμάτες και δημοσιογράφους. Παίχθηκαν βρώμικα παιγνίδια στο ελβετικό θέρετρο και από ανθρώπους που μιλούσαν …κυπριακά. Και πρέπει να ντρέπονται.

Τώρα πως γίνεται, οι ίδιοι που μας έβριζαν για την αποκάλυψη των απόρρητων εγγράφων του ΟΗΕ, να τα χρησιμοποιούν εναντίον του κ. Αναστασιάδη, δεν μπορώ να το …«πιάσω». Τα έγγραφα ήταν πλαστά τον περασμένο χρόνο και τώρα είναι γνήσια; Πως γίνεται αυτό; Ή μήπως έμειναν από επιχειρήματα και συνεχίζουν να κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο, με αποτέλεσμα να ηρωοποιούν τον σημερινό Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τι στο καλό γίνεται; Τι δεν καταλαβαίνουμε κ. Τσιελεπή;

  • Το εν λόγω στέλεχος του ΑΚΕΛ συμμετείχε στη διαπραγματευτική ομάδα του κ. Αναστασιάδη. Ένας κομμουνιστής δέχθηκε να υπηρετήσει ένα δεξιό; Πρωτάκουστα πράγματα. Υπηρέτησε πιστά τον Κύπριο πρόεδρο και εκτέθηκε ο κ. Τσιελεπής. Διότι φέρει και αυτός ευθύνη για το φιάσκο του Κραν Μοντανά.
  • Μην βγάζει τώρα την ουρά του απ’ έξω για να παρουσιαστεί άσπιλος και αμόλυντος στο «λαό» του ΑΚΕΛ. Διότι κ. Τσιελεπή, εάν δεν γνωρίζατε τι γινόταν στο Κραν Μοντανά, με το συμπάθιο είστε ανίκανος και εκθέσατε και το κομμουνιστικό (τρόπος του λέγειν) κόμμα.

Αλλά ξέρετε κάτι; Υποψιάζομαι ότι ο κ. Τσιελεπής κτυπώντας τον κ. Αναστασιάδη, βάζει …«μαχαίρι» και στον υποψήφιο του κόμματος του. Διότι, και δεν μπορεί να το αρνηθεί, υποστήριζε ως προεδρικό υποψήφιο του ΑΚΕΛ τον κ. Αχιλλέα Δημητριάδη. Όχι τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Άρα, το «δράμα» του κ. Τσιελεπή χρειάζεται ανάλυση. Και ο καθαρός Ανδρέας Μαυρογιάννης πρέπει να κοιτάξει από που του έρχονται τα «μαχαίρια» στην πλάτη. Και ο κ. Τσιελεπής και άλλοι, περιμένουν μία αποτυχία του πρώην διαπραγματευτή για να πανηγυρίσουν ότι δήθεν «τα έλεγαν». Και έτσι θα …στείλουν και τον νεαρό πολιτικά, Στέφανο Στεφάνου, στη σύνταξη.

Βεβαίως, θα έπρεπε ο κ. Τσιελεπής να χρησιμοποιήσει και τα υπόλοιπα απόρρητα έγγραφα. Ή μήπως δεν εξυπηρετούν το αφήγημα του, που στοχεύει τον κ. Μαυρογιάννη. Το στέλεχος του ΑΚΕΛ διέπραξε και ένα τεράστιο πολιτικό ατόπημα:

Έβαλε αλατοπίπερο στο απόρρητο έγγραφο που χρησιμοποίησε και βεβαίως χαλαρά το παραποίησε. Άλλα ντ’ άλλων. Πάντως, στη συνεργασία με τον δεξιό Νίκο Αναστασιάδη απέτυχε οικτρά. Όλο ναι και ναι ήταν, όσο ο σημερινός Πρόεδρος υποχωρούσε. Και επαναλαμβάνω: Με τις υποχωρήσεις του έθετε σε κίνδυνο τον Ελληνισμό της Κύπρου. Διότι όλες οι προτάσεις του ήταν από κακές έως και χείριστες.

Όπως ανέφερα παραπάνω, πιστώνω στον κ. Αναστασιάδη -όταν αντιλήφθηκε ότι οι Τούρκοι τον κορόιδευαν μαζί με τον ανεκδιήγητο Νορβηγό Άιντε- ότι έδωσε τη μάχη της Κύπρου το τελευταίο 48ώρο. Από τα έγγραφα που μελέτησα είδα ότι αντιστάθηκε. Βρισκόταν στο Κραν Μοντανά και ο Νίκος Κοτζιάς, που δεν θα δεχόταν τη συμφωνία. Τελεία και παύλα.

Από το νέο έγγραφο που δημοσιεύσαμε χθες φαίνεται ότι και ο κ. Μαυρογιάννης τα είχε πάρει στο κρανίο και έβαλε φράγμα στην επιβολή των τουρκικών θέσεων, που επιχειρούσε ο Άιντε.

Βεβαίως ήταν λάθος του πρώην διαπραγματευτή να χρεώσει στο Νίκο Χριστοδουλίδη την απόφαση να φύγει η κυπριακή αντιπροσωπεία από το Κραν Μοντανά. Δεν συνέβη ποτέ αυτό.

Ο κ. Γκουτέρες κήρυξε τη λήξη όταν αντιλήφθηκε, επιτέλους, ότι τον κορόιδευαν οι Τούρκοι. Βασικά δεν τον κορόιδευαν μόνο. Αλλά “Θού, Κύριε, φυλακήν τώ στόματι μου”.

Η επίθεση του κ. Μαυρογιάννη στον συνυποψήφιο του για την Προεδρία, εξυπηρέτησε τελικά τον κ. Χριστοδουλίδη. Διότι στο Κραν Μοντανά, εάν οι Τούρκοι δεν τα απαιτούσαν «όλα και τώρα», η λύση θα ήταν καταστρεπτική για τον Κυπριακό Ελληνισμό. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

Θα έλεγα πως είμαι από τους λίγους που είχαν την τύχη να μελετήσουν όλο το πακέτο του «Φακέλου Κραν Μοντανά». Έχω στην κατοχή μου και το έγγραφο με τους απομαγνητοφωνημένους διαλόγους της τελευταίας -παρά λίγο- μοιραίας νύχτας για την Κύπρο.

Είναι ένα πολυσέλιδο κείμενο. Προς το παρόν είμαστε στο στάδιο της επιβεβαίωσης κάποιων πολύ δυσάρεστων λεπτομερειών. Χωρίς την επιβεβαίωση ΔΕΝ μπορεί να δημοσιευθεί το κείμενο. Εμείς θα επιμένουμε να διατηρούμε τη σοβαρότητά μας.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Μπορεί να μας βοηθήσει ο υποψήφιος κ. Ηλιάδης και να μας διαφωτίσει, αν επιθυμεί, ποιος είπε στο Κραν Μοντανά την εξής φράση; “Μα θα τουμπάρουμε την λύση του Κυπριακού για την Μόρφου;” Λίγα δευτερόλεπτα πριν ο κ. Αναστασιάδης είχε πει ότι “εν πάμε πουθενά έτσι” όταν οι Τούρκοι επέμεναν ότι δεν θα επιστρέψουν τη μαρτυρική πόλη… Κάθε απάντηση δεκτή κ. Ηλιάδη…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Ο προσφιλής μας Επίτροπος κ. Μαργαρίτης Σχοινάς κάνει δηλώσεις επί παντός επιστητού, αλλά ποιεί την πάπια για το τεράστιο ψέμα του ότι ο αυταρχικός ηγέτης της Ρωσίας θα επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Δεν μπορώ να καταλάβω πως ο φιλότουρκος «Βλαδίμηρος» θα εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον Έλληνα Επίτροπο. Με τους χάκερς άραγε, όπως βοήθησε τον Ντόναλντ Τραμπ ή θα καλέσει τους ψεκασμένους οπαδούς του να ψηφίσουν τον άλφα ή βήτα υποψήφιο… Ας σοβαρευτούμε. Ο κ. Σχοινάς εκτόξευσε μία τεράστια ανοησία, μπήκε στην τρύπα και απλά δεν μπορεί να βγει από μέσα. Θα επανέλθουμε φυσικά…

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, στη Διάσκεψη για την Κύπρο, στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal.

Στο παρά πέντε σώθηκε η Κύπρος: Παίχθηκαν βρώμικα παιγνίδια στο ελβετικό θέρετρο και από ανθρώπους που μιλούσαν …κυπριακά!

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα