Στο ναδίρ η διεθνής εικόνα της Αμερικής

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Από τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ εγκαταστάθηκε στον Λευκό Οίκο, η διεθνής εικόνα της Αμερικής, η οποία είχε βελτιωθεί αισθητά επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, έγινε πολύ λιγότερο ελκυστική, ακόμη και στην κοινή γνώμη των πιο στενών και παραδοσιακών συμμάχων της. Η επιδείνωση επιταχύνθηκε ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, όπως υποδηλώνει η τελευταία έρευνα του Κέντρου Ερευνών Pew, τα πορίσματα της οποίας δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Η έρευνα διεξήχθη σε 13 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, μεταξύ των οποίων οι ισχυρότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. Σε αρκετές από αυτές, η δημοφιλία των ΗΠΑ βρίσκεται στο ναδίρ των 20 τελευταίων χρόνων, στη διάρκεια των οποίων το διάσημο αμερικανικό ινστιτούτο πραγματοποιεί ανάλογες έρευνες. Ενδεικτικά, στη Γαλλία και στη Γερμανία οι θετικές γνώμες για τις ΗΠΑ περιορίζονται στο 31% και στο 26% των ερωτηθέντων αντιστοίχως, περίπου το ίδιο με ό,τι συνέβαινε τον Μάρτιο του 2003, όταν η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους αποφάσιζε τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Ακόμη και στη Βρετανία, το ποσοστό όσων διατηρούν θετική γνώμη για τις ΗΠΑ περιορίζεται σε 41%, έναντι 83% που ήταν στην αρχή της χιλιετίας. Σοβαρό ρόλο στην επιδείνωση της διεθνούς εικόνας των ΗΠΑ έπαιξε η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Τραμπ (εδώ τα ποσοστά των θετικών γνωμών κυμαίνονται μεταξύ 20% και μόλις 6%), όπως και τα αλυσιδωτά περιστατικά φονικής αστυνομικής βίας εναντίον άοπλων μαύρων.

Οσο για τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ, η δημοσκόπηση είναι πραγματικός κόλαφος. Σύμφωνα με την έρευνα, τον εμπιστεύεται μόλις το 19% των Βρετανών, το 11% των Γάλλων, το 10% των Γερμανών και το 9% των Βέλγων, ενώ οι θετικές γνώμες για τον Μπαράκ Ομπάμα κυμαίνονταν μεταξύ 55% και 80% στη διάρκεια της οκταετίας του. Κατά μέσον όρο, στο σύνολο των 13 σύμμαχων χωρών όπου διεξήχθη η έρευνα, ο Τραμπ χαίρει εμπιστοσύνης από το 16% των ερωτηθέντων, χαμηλότερο ακόμη και από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν (23%) και τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ (19%).

Στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ με 76%, ακολουθούμενη από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εμπνέει εμπιστοσύνη στο 64% των ερωτηθέντων. Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα για τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, για τον οποίο θετικές και αρνητικές γνώμες μοιράζονται σε ίσα τμήματα.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα