Στο ναδίρ η διεθνής εικόνα της Αμερικής

16/9/20 | 0 | 0 | 169 εμφανίσεις

Από τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ εγκαταστάθηκε στον Λευκό Οίκο, η διεθνής εικόνα της Αμερικής, η οποία είχε βελτιωθεί αισθητά επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, έγινε πολύ λιγότερο ελκυστική, ακόμη και στην κοινή γνώμη των πιο στενών και παραδοσιακών συμμάχων της. Η επιδείνωση επιταχύνθηκε ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, όπως υποδηλώνει η τελευταία έρευνα του Κέντρου Ερευνών Pew, τα πορίσματα της οποίας δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Η έρευνα διεξήχθη σε 13 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, μεταξύ των οποίων οι ισχυρότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. Σε αρκετές από αυτές, η δημοφιλία των ΗΠΑ βρίσκεται στο ναδίρ των 20 τελευταίων χρόνων, στη διάρκεια των οποίων το διάσημο αμερικανικό ινστιτούτο πραγματοποιεί ανάλογες έρευνες. Ενδεικτικά, στη Γαλλία και στη Γερμανία οι θετικές γνώμες για τις ΗΠΑ περιορίζονται στο 31% και στο 26% των ερωτηθέντων αντιστοίχως, περίπου το ίδιο με ό,τι συνέβαινε τον Μάρτιο του 2003, όταν η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους αποφάσιζε τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Ακόμη και στη Βρετανία, το ποσοστό όσων διατηρούν θετική γνώμη για τις ΗΠΑ περιορίζεται σε 41%, έναντι 83% που ήταν στην αρχή της χιλιετίας. Σοβαρό ρόλο στην επιδείνωση της διεθνούς εικόνας των ΗΠΑ έπαιξε η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Τραμπ (εδώ τα ποσοστά των θετικών γνωμών κυμαίνονται μεταξύ 20% και μόλις 6%), όπως και τα αλυσιδωτά περιστατικά φονικής αστυνομικής βίας εναντίον άοπλων μαύρων.

Οσο για τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ, η δημοσκόπηση είναι πραγματικός κόλαφος. Σύμφωνα με την έρευνα, τον εμπιστεύεται μόλις το 19% των Βρετανών, το 11% των Γάλλων, το 10% των Γερμανών και το 9% των Βέλγων, ενώ οι θετικές γνώμες για τον Μπαράκ Ομπάμα κυμαίνονταν μεταξύ 55% και 80% στη διάρκεια της οκταετίας του. Κατά μέσον όρο, στο σύνολο των 13 σύμμαχων χωρών όπου διεξήχθη η έρευνα, ο Τραμπ χαίρει εμπιστοσύνης από το 16% των ερωτηθέντων, χαμηλότερο ακόμη και από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν (23%) και τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ (19%).

Στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ με 76%, ακολουθούμενη από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εμπνέει εμπιστοσύνη στο 64% των ερωτηθέντων. Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα για τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, για τον οποίο θετικές και αρνητικές γνώμες μοιράζονται σε ίσα τμήματα.

“Καθημερινή”

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    22/11/20 | (1 σχόλια)
    Πως εξηγείται το "άνοιγμα" Ερντογάν στην Ε.Ε.; 1.-Άλλαξε ο ένοικος του Λευκού Οίκου. 2.-Πλησιάζει ο Δεκέμβριος και η εικόνα, τώρα, δεν είναι όπως στην προηγούμενη διάσκεψη κορυφής. Έχει ενοχλήσει πολλούς. Ίσως, ακόμη και τη Γερμανία. Πέραν της Ελλάδος και της ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας